Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ATTYKA ! co robić?

Recommended Posts

Witam

nie wiem co robić? właśnie ocieplają mi dom i staneliśmy na attyku.

Attyka będzie ocieplona od strony fasady oraz od strony dachu (mam dach płaski) natomiast na górze ma iść obróbka blacharska.

I teraz zdania są podzielone. Jedni mówią iż powinnam pod obróbkę blacharską również dać styropian inni że nie koniecznie.

Co robić dawać ten styropian od góry, czy nie? a jesśli dawać to ile centymetrów?

Proszę pomóżcie!

Witam

nie wiem co robić? właśnie ocieplają mi dom i staneliśmy na attyku.

Attyka będzie ocieplona od strony fasady oraz od strony dachu (mam dach płaski) natomiast na górze ma iść obróbka blacharska.

I teraz zdania są podzielone. Jedni mówią iż powinnam pod obróbkę blacharską również dać styropian inni że nie koniecznie.

Co robić dawać ten styropian od góry, czy nie? a jesśli dawać to ile centymetrów?

Proszę pomóżcie!

Zależy z czego i jak wysoko ten murek i bardziej bym się skupił na ociepleniu ścianki pionowej od strony dachu.

Jak dla mnie bez tego ocieplenia od góry to może być taki efekt:

Nie strasz , jak już rysujesz jak bedzie powstawał grzyb napisz przy jakich wyościach ściany to nastąpi.

To chyba sporo również zależy z czego ta ściana.

Ja bym policzył koszt związany z tym dodatkowym ociepleniem i jak już się okaże, że jest śmiesznie niski bym to ocieplił.

Wkleiłam ten rysunek, dlatego, że taka właśnie sytuacja jest w domu moich rodziców (to jest klocek z przełomu lat 70-tych i 80-tych, gdzie ściany są teoretycznie dwuwarstwowe - pustak betonowy i cegła kratówka). Oczywiście, zgadzam się, że jeżeli ściana będzie zbudowana z ciepłego materiału, a attyka będzie wysoka to grzyb nie powinien się pojawić. Niestety u rodziców pojawił się właśnie po dociepleniu styropianem tak ja na rysunku.

własnie jeden z fachowców powiedział bym połozyła pod obróbke blacharską 2 cm płytę osb zamias styro, będzie łatwiejszy montaż blacharki.

pytanie czy tylko ta deska wystarczy?

To może odpowiedz w końcu na szereg pytań zadanych przez osoby chcące pomóc :)

Z czego ściana i jak wysoka?

O płycie OSB jako izolacji zapomnij.

tak naprawdę to nie rozumiem dylematu. Nawet jesli ściana będzie miała metr wysokości i choćby z Ytonga to i tak wprowadzasz w newralgicznym punkcie chałupy miejsce którymi ciepło będzie uciekać, w ekstremalnych sytuacjach nawet ściana będzie na tyle chłodna ze i grzyb pojawić się może choć nie musi. Jakie to oszczędności na tym etapie? Realnie żadne. Poprawka kosztować może wielokrotnie więcej. By ułatwić obróbkę blacharska dać minimum 2 cm syroduru i po sprawie

tak naprawdę to nie rozumiem dylematu. Nawet jesli ściana będzie miała metr wysokości i choćby z Ytonga to i tak wprowadzasz w newralgicznym punkcie chałupy miejsce którymi ciepło będzie uciekać, w ekstremalnych sytuacjach nawet ściana będzie na tyle chłodna ze i grzyb pojawić się może choć nie musi. Jakie to oszczędności na tym etapie? Realnie żadne. Poprawka kosztować może wielokrotnie więcej. By ułatwić obróbkę blacharska dać minimum 2 cm syroduru i po sprawie

Bez przesady. Wiadomo, że chodzi o to, aby żadne miejsce nie odbiegało oporem termicznym od innych.Jeśli wszystkie strony będą ocieplone taką samą izolacją oprócz szczytu tego murku to istotne jest jaki opór termiczny ma najzimniejsza droga do wnętrza. Zakładając, że przykładowy beton komórkowy ma parametry izolacyjne gorsze 4 razy od użytego styropianu to jeśli wysokość tej ścianki jest 4 razy wyższa od grubości izolacji na bokach to izolowanie od góry już nic nie poprawi.