nowaogrodniczka 02.10.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Witam. Może ktoś będzie w stanie mi odpowiedziec dlaczego po uruchomieniu kominka mam dym w pokojach. Może wytłumacze to bardziej jasno....otóż ostatnio mój małżonek postanowił na noc zostac w domu, ale ze było bardzo zimno postanowił rozpalić w kominku. Kominek spełnia role bardziej dekoracyjna i ma być odpalany tylko w razie potrzeby wiec nie jest to typowy kominek do ogrzewania domu, ma byc on jednak podłączony do rekuperatora aby właśnie w zimne dni dogrzewał , jeśli ogrzewaniu nie podoła pompa ciepła. Dziury w stropie juz sa porobione na umieszczenie anemostatów jednakże rekuperator nie jest jeszcze podłączony i rury nie sa rozciągnięte. I dlatego moje pytanie skąd ten dym w sypialni, przeciez w tym przypadku powinien jeszcze wydostawać się przez komin...tak mi się przynajmniej wydaje. Czy ktoś może wie dlaczego tak sie dzieje??? Czekam na podpowiedzi i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.10.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Witam. Może ktoś będzie w stanie mi odpowiedziec dlaczego po uruchomieniu kominka mam dym w pokojach. Może wytłumacze to bardziej jasno....otóż ostatnio mój małżonek postanowił na noc zostac w domu, ale ze było bardzo zimno postanowił rozpalić w kominku. Kominek spełnia role bardziej dekoracyjna i ma być odpalany tylko w razie potrzeby wiec nie jest to typowy kominek do ogrzewania domu, ma byc on jednak podłączony do rekuperatora aby właśnie w zimne dni dogrzewał , jeśli ogrzewaniu nie podoła pompa ciepła. Dziury w stropie juz sa porobione na umieszczenie anemostatów jednakże rekuperator nie jest jeszcze podłączony i rury nie sa rozciągnięte. I dlatego moje pytanie skąd ten dym w sypialni, przeciez w tym przypadku powinien jeszcze wydostawać się przez komin...tak mi się przynajmniej wydaje. Czy ktoś może wie dlaczego tak sie dzieje??? Czekam na podpowiedzi i pozdrawiam jaki masz komin systemowy ceramiczny czy murowany istnieją 2 możliwości 1 to wadliwe połączenie (nieszczelne) wkładu z kominem murowanym druga możliwość to brak elastycznego połączenia na styku rur spalinowych stalowych biegnących z wkladu z kominem ceramicznym jeżeli połączenie nie jest elastyczne pęka trójnik ceramiczny a w konsekwencji cały komin stąd może wyniknąć zadymienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 03.10.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Aaj tam... przepal go przez dwa dni non stop ,dokładaj drewna pootwieraj okna Często tak się dzieje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.10.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 jaki masz komin systemowy ceramiczny czy murowany istnieją 2 możliwości 1 to wadliwe połączenie (nieszczelne) wkładu z kominem murowanym druga możliwość to brak elastycznego połączenia na styku rór spalinowych stalowych biegnących z wkladu z kominem ceramicznym jeżeli połonczenie nie jest elastyczne pęka trujnik ceramiczny a w konsekwencji cały komin stąd może wyniknąć zadymienie Oj, boli! Szczecin i "rór", "połonczenie", "trujnik". Nie dość że Brudziński się nas uczepił to teraz jeszcze takie cóś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 03.10.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 jaki masz komin systemowy ceramiczny czy murowany istnieją 2 możliwości 1 to wadliwe połączenie (nieszczelne) wkładu z kominem murowanym druga możliwość to brak elastycznego połączenia na styku rór spalinowych stalowych biegnących z wkladu z kominem ceramicznym jeżeli połonczenie nie jest elastyczne pęka trujnik ceramiczny a w konsekwencji cały komin stąd może wyniknąć zadymienie Oj, boli! Szczecin i "rór", "połonczenie", "trujnik". Nie dość że Brudziński się nas uczepił to teraz jeszcze takie cóś . Oj czepiasz się kolego jeżeli nie masz do powiedzenia czegoś sensownego dotyczącego tematu poruszonego przez autora postu to lepiej się nie wypowiadaj a drobne błędy każdemu mogą sie przydarzyć szczególnie jeżeli człowiek jest zmęczony i pisze w pośpiechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.10.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Oj czepiam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.10.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Potrzebne koniecznie GUSŁA!!! MUSISZ odprawić "obrzęd gromniczny". Inaczej nie zrozumiesz czemu się tak dzieje. Jako wprawkę do obrzędu poczytaj to: http://forum.muratordom.pl/o-wentylacji-co-i-po-co-wzdluz-i-w-poprzek,t134659.htm Obrzęd znajdź szukaczką lub googlem (nie mam linki pod ręką... ) Adam M. Znalazłem! http://forum.muratordom.pl/obrzed-gromniczny-tymi-recami-wykonany,t148848.htm?highlight=obrz%EAd%20gromniczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 05.10.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 przepal parę razy porządnieRury powleczone są jakimś olejem który musi się wypalić - stąd zapach a nawet dymJak nie pomoże znaczy poważniejszy problem ze szczelnością.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 30.10.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 jaki masz komin systemowy ceramiczny czy murowany istnieją 2 możliwości 1 to wadliwe połączenie (nieszczelne) wkładu z kominem murowanym druga możliwość to brak elastycznego połączenia na styku rur spalinowych stalowych biegnących z wkladu z kominem ceramicznym jeżeli połączenie nie jest elastyczne pęka trójnik ceramiczny a w konsekwencji cały komin stąd może wyniknąć zadymienie JAK POŁĄCZYĆ ELASTYCZNIE RÓRĘ 200 Z TRUJNIKIEM CERAMICZNYM O PRZEKR. RÓWNIEŻ 200? rura wchodzi na 3cm i dalej nic z tego a boję się że stalowa rura zacznie pracować i ceramika pęknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trurl 31.10.2009 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 ...JAK POŁĄCZYĆ ELASTYCZNIE RURĘ 200 Z TRÓJNIKIEM CERAMICZNYM O PRZEKR. RÓWNIEŻ 200?... Żeby być poprawnym w wewontku napisz proszę RÓRĘ z TRUJNIKIEM...śmiało... to jest piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 02.11.2009 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 zmęczenie materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts