Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomocy!!- czy kupi? star? ceg?e?? - pilne

Recommended Posts

Chcę zacząć budowę w przyszłym roku. Nadażyła się okazja aby kupić starą, tradycyjnie wypalaną cegłe - 5000szt. po 0,20 zł. Jest to cegła z rozbiórki, ładnie oczyszczona. Ogólnie dom ma być budowany z porotermu. Ta cegła ma służyć np na komin albo inne ściany wewnętrzne. Problem w tym że budowlańcy mówią że taka cegła jest super a rodzina mi odradza że stara cegła na nowy dom - to nie jest dobry pomysł. Co robić ??? Dziękuję za szybką odpowiedź. Poza tym czy na komin musi być jakaś specjalna cegła? słyszałam że ma być śliska. :o

Chcę zacząć budowę w przyszłym roku. Nadażyła się okazja aby kupić starą, tradycyjnie wypalaną cegłe - 5000szt. po 0,20 zł. Jest to cegła z rozbiórki, ładnie oczyszczona. Ogólnie dom ma być budowany z porotermu. Ta cegła ma służyć np na komin albo inne ściany wewnętrzne. Problem w tym że budowlańcy mówią że taka cegła jest super a rodzina mi odradza że stara cegła na nowy dom - to nie jest dobry pomysł. Co robić ??? Dziękuję za szybką odpowiedź. Poza tym czy na komin musi być jakaś specjalna cegła? słyszałam że ma być śliska. :o

Powinien ja zobaczyć ktoś kto się na tym zna, ja uważam generalnie że warto, szczególnie, że nie mają byc z niej budowane ściany nośne. CO do komina to zależy jak go chcesz wykończyć, jeżeli tynkiem to OK, jeżeli nie to musi to być cegła klinkierowa, która rzeczywiście jest trochę śliska :) W tym drugim wypadku cegła z odzysku się nie nadaje

Witam

Moja odpowiedź może jest troszkę nie na temat więc patrz na nią raczej jak na ciekawostkę. Odpowiednio użyta cegła z rozbiurki może być bardzo atrakcyjnym uzupełnienien domu. Przekonałem sie o tym odwiecając w tym roku Anglię. Byłem na kilku tamtejszych inwestycjach i muszę Ci powiedzieć że na budowę z cegły z odzysku stać było jedynia ludzi "przy kasie". O inle np. cegła nowa "stylizowana" na starą kosztowała 0,50 funta to stary oryginał często uzyskiwał wielokrotność tej sumy. Widząc to pierwszy raz zastanawiałem się wręcz czy dom który wiszę jest budowany czy rozbierany !!!! :D Widząc jednak finał muszę przyznać że byłem pod wrażeniem. Na twoim miejscu bym się zastanowił. Chyba warto.

Gość Pikuś
Jedynym elementem który warto wziąć pod uwagę to, czy cegła nie pochodzi z zagrzybionego, wilgotnego muru. Jeśli nie to brać. Takiej cegły jak robili 100 lat temu to dziś trudno znależć wtedy nie robiono g..... Oglądałem cegły z rozbiórki 100 letnich domów nietynkowanych, były bz. W świątecznym nastroju Pikuś. :D

Kupuj jeśli jest w niezłym stanie. Nawet jeśli nie użyjesz jej do budowy to możesz zrobić z niej piękne stylizowane na stare wykończenia i obiekty małej architektury (ogrodzenie, wykończenie tarasu, gril, murowane miejsce na pojemnik na śmieci, brukowane ścieżki.......)

Brukowane ścieżki tylko pod warunkiem, że jest to cegła klinkrowa. Jeśli zaś zwykła gliniana wypalanka to koszty byłyby niestety zbyt wysokie jak na kilka sezonów użytkowania takiego bruku....

Temat również mnie zaciekawił gdyż w moim domku mam zamiar wybudować jednąścianę z cegły nieotynkowanej wraz z obudowaniem kominka w stylu malborskim. Już od pewnego czasu się nad tym zastanawiałem czy właśnie warta jest tak inwestycja - kupować cegłę z rozbiurki (w 3-mieście po 40gr) czy nową po czterdziści parę? Będęśledził hostorię tego wątku i czekał na opinie.

Wiem jedno. Należy sprawdzić pochodzeni takiej cegły. Bardzo niebezpieczne jest wykorzystanie cegieł "użytkowanych" np. w stodołach czy oborach. Brrr.

Temat również mnie zaciekawił gdyż w moim domku mam zamiar wybudować jednąścianę z cegły nieotynkowanej wraz z obudowaniem kominka w stylu malborskim. Już od pewnego czasu się nad tym zastanawiałem czy właśnie warta jest tak inwestycja - kupować cegłę z rozbiórki .

Wakmen ... dom moich dziadków zbudowano z rozbiórkowej "wojennej" cegły z miasta poniemieckiego zniszczonego bombardowaniem

nie zamieniłbym jej na nowa, dzwoni przy kuciu, a przecinakiem trudno wkuc sie na centymetr

pozdro

brzoza

Na wiosnę, jak się troszeczkę ociepli będę dość szczególowo przeszukiwał ogłoszenia z takimi ofertami a jest ich troszeczkę. Napewno będę chciał sprawdzić jakość i kolor takiej cegły używanej z rozbiórki. Na terenie 3-miasta w każdych Anonsach jest zawsze kilka ogłoszeń w cenie 40 gr./sz.. ale myśle, że chyba jest to dość dużo.