jarecki221 02.10.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Witam. Jestem trochę zielonawy w temacie więc wybaczcie .Mam problem z kaloryferami , grzeją nie równo tj góra w miarę , dół cienko .W tamtym sezonie zakładałem głowice termostatyczne , i problem występuje tylko na tych grzejnikach gdzie są założone . Nie są raczej zapowietrzone , na każdym są odpowietrzniki . Piec , Elektromet 15kW, ekogroszek . Instalacja stara , żeliwne kaloryfery . Układ zamknięty ( przy piecu jest naczynie typu reflex więc jest to zamknięty prawda? ) Cóż można z tym faktem uczyni , proszę o wyrozumiałość i pomocną radę Z góry dzięki za odpowiedzi ps w ogóle jakie powinno by ciśnienie wody , grzeję 2 kondygnację ( piec w piwnicy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.10.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Ja tam się nie znam, ale jak u mnie tak grzały to się okazało, że jednak są zapowietrzone.Masz podłogówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 02.10.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 nie wiem jak sie maja do tego termostaty, ale w domu jeden z kaloryferów rozgrzewał się neróno- ale różnica była między lewą i prawa połową (a nie jak u Ciebie góra-dól). z boku nasz kaloryfer ma taka małą śrubkę- odkręciłam na chwilę podstawiając miseczkę- woda po chwili pociekła, szybko dokręciłam i niedługo rozgrzał się cały kaloryfer równhomiernie.. więc może pierwszy krok-najłatwiejszy do zrobienia- to właśnie próba odpowietrzenia.. z tym naszym było tak, że kiedyś przez sezon grzewczy musiałam odpwietrzać 2-3 razy.. np.zrobiło się ciepło, skręciłam trochę.. za kilka dni rozkręciłam- i zapowietrzony to znów akcja- śrubeczka.. tak więc mimo termostatu sprawdz najpierw to.. a jak ni pomoże to będziemy myśleć dalej.. tylko spr szybko- w poniedziałek bedzie u mnie hydraulik- to w razie czego podpytam jakie moga byc inne przyczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.10.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Witam. Jestem trochę zielonawy w temacie więc wybaczcie . Mam problem z kaloryferami , grzeją nie równo tj góra w miarę , dół cienko . W tamtym sezonie zakładałem głowice termostatyczne , i problem występuje tylko na tych grzejnikach gdzie są założone . Nie są raczej zapowietrzone , na każdym są odpowietrzniki . Piec , Elektromet 15kW, ekogroszek . Instalacja stara , żeliwne kaloryfery . Układ zamknięty ( przy piecu jest naczynie typu reflex więc jest to zamknięty prawda? ) Cóż można z tym faktem uczyni , proszę o wyrozumiałość i pomocną radę Z góry dzięki za odpowiedzi ps w ogóle jakie powinno by ciśnienie wody , grzeję 2 kondygnację ( piec w piwnicy ) to może wpierw pytani8e, czy masz założone temperatury w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki221 02.10.2009 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Podłogówki nie mam , termostatów pokojowych również . Na każdym z tych grzejników na końcu jest odpowietrznik , więc wnioskuję że odpowietrzają si ę w razie czego same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 02.10.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 same się chyba odpowietrzą jesli odpowietrznik jest automatyczny,, jeśli jest zwykły ręczny- śruba do odkręcenia kombinerkami lub jakimś specjalnym kluczem- to musisz robić własnoręcznie.- więc to zależy jaki rodzaj masz.. sam fakt posiadania odpwoietrznika nie znaczy że sam odpowietrza, bo może właśnie masz ręczny.. u nas jest właśnie ten ręczny- jak odkręcę to syczy powietrze a po chwili kapie woda- albo leje się- zależnie od zamaszystości przy odkręcaniu. zamontowany fabrycznie na bocznej ściance obudowy kaloryfera. zdaje się, że są też takie montowane nie na obudowie, tylko na rurce no chyba że wiesz, że masz automat.. automatycznych nie mamy więc się nie wypowiadam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki221 02.10.2009 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Jest tam mały zaworek na nim"kapelusik " który się odkręca ręką ( po tym wnioskuję że automatyczny ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.10.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Podłogówki nie mam , termostatów pokojowych również . Na każdym z tych grzejników na końcu jest odpowietrznik , więc wnioskuję że odpowietrzają si ę w razie czego same A jak nie ? MOże zajrzyj. I postukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 02.10.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Rozwinę może pytanie 1950. 1950 pytał czy osiągasz w tych pokojach założone wartości temperatury,bo jeśli tak to wszystko jest ok, to zawory z głowicami tak ograniczaja przepływ że efektem jest chłodnieszy dół grzejnika.A jeżeli nie osiągasz założonych temperatur to kłaniają sie nastawy na zaworach (brak zrównoważenia hydraulicznego instalacji). Możesz sam popróbować to ponastawiać ,pamiętaj tylko że jeżeli zwiększysz przepływ przez jakiś grzejnik to przez jakiś inny przepłynie mniej wody i będziesz musiał tam też skorygować tylko w drugą strone,chyba że masz pompę elektroniczną wtedy sama to zrobi. Ten opis nie wyczerpuje tematu ,aczkolwiek może się przydać komuś kto trochę to czuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki221 02.10.2009 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Grzejniki są ciągle na 5 , a temp nie przekracza 19st . Tak więc coś chyba nie gra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 02.10.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Nie wiem jakie masz zawory termostatyczne na grzejnikach,ale jak zdejmiesz głowice powinien być tam pierścień z podziałką i cyframi , pociągni ten pierscień i przekręć na większą cyfrę,zwiększysz wtedy przepływ czynnika przez grzejnik ,powinno pomóc.Acha sprawdz czy przypadkiem nie masz przykręconego zaworu powrotnego lub zasilającego pod grzejnikiem (oczywiście tylko wtedy kiedy sa to grzejniki dolnozasilane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.10.2009 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 góra ciepła cała /CAŁA/dół chłodniejszy tak właśnie ma być...przecież właśnie grzejnik oddaje ciepło i chłodzi wodę przez niego przepływającąu góry wlatuje cieplejsza na dole wylatuje zimniejsza... jak to bardzo Ci przeszkadza trzeba założyć mocniejszą pompętak z silnikiem 5 kilowatów to przepływ wody przez instalację będzietak intensywny że woda nie zdąży wystygnąć i będą grzejniki ciepłecałe w miarę równo... PS. Przy okazji życzę szczęścia i łaski Bożejprzy użytkowaniu kotła /KOTŁA/ na paliwo stałew instalacji zamkniętej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 03.10.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Przy dobrym doborze kaloryferów tak ma być czyli góra ciepła dół chłodny, przy założeniu że zadana temperatura pomieszczeń jest utrzymywana przez układ grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialy63 03.10.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Nie wiem wszystkich szczegółow podłączenia ale nowoczesne grzejniki mają wejścia + - czyli dojście i odpływ. Jeżeli sa zamienionie grzejnik ma tylko 30 % mocy. Wiem bo taki przypadek miałem w mieszkaniu w moim przypadku skończyło sie na zamontowaniu specjalnego "Krzyżaka" który zamienia rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.10.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 z Twojego postu wynika, że instalacja nie pracuje pierwszy rok i w poprzednich latach to grzało dobrze, jeżeli tak to problem chyba nie tkwi w grzejnikach,na wszelki wypadek, posprawdzaj filtry w kotłowni przed pompami, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.10.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Moim zdaniem, problem może tkwić w tych założonych „głowicach”, a w zasadzie w ich montażu. Najprawdopodobniej były montowane w pozycji „zimno”, a powinno się montować w pozycji „max ciepło” i teraz sztyft w głowicy, nawet na „max” nie jest do końca wciśnięty.Aby sprawdzić, czy to jest przyczyną wystarczy „poluzować” głowicę i sprawdzić czy kaloryfer „lepiej” grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.10.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Moim zdaniem, problem może tkwić w tych założonych „głowicach”, a w zasadzie w ich montażu. Najprawdopodobniej były montowane w pozycji „zimno”, a powinno się montować w pozycji „max ciepło” i teraz sztyft w głowicy, nawet na „max” nie jest do końca wciśnięty. Aby sprawdzić, czy to jest przyczyną wystarczy „poluzować” głowicę i sprawdzić czy kaloryfer „lepiej” grzeje. Siwy, coś ściemniasz przy głowicy skręconej na gwiazdkę, trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia żeby się dało ją założyć, bo przeszkadza trzpień zaworu termostatycznego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.10.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Siwy, coś ściemniasz przy głowicy skręconej na gwiazdkę, trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia żeby się dało ją założyć, bo przeszkadza trzpień zaworu termostatycznego, Toć wiem, bo sam byłem takim gamoniem - z tym, że wkręcałem chyba w pozycji 1/2 Poprawiłem dopiero jak mi d.... przemarzała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki221 03.10.2009 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 dzięki za pomoc , po sprawdzam te głowice , zobaczymy czy będą jakieś efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.10.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Siwy, w tamtym tygodniu, moi zakładali 170 głowic z górnym ograniczeniem temperatury do 20C,wiązało się to z włożeniem trzpieni ograniczających do głowic które nie pozwalają na otwarcie ich na maksa, rękę dam sobie obciąć, że będą grzały do tych 20 C, nie z powodu, że były wkręcane na czwórce, ale z tego powodu że trzpienie nie pozwolą na wyższe nastawy, przemyśl to, jak wkręcasz głowicę na gwiazdce, nakręcając głowicę wciskasz trzpień zaworu do oporu zamykając zawór, w przypadku gdy odkręcisz głowicę, automatycznie zwalniasz trzpień zaworu uwalniając przepływ, nie ma innej opcji, i nie jest ważne czy będziesz wkręcał głowicę na 1,2,3,4,5,6, czy też gwiazdce,na każdym z tych ustaleń odległość tłoczka głowicy jest stała zapewniająca odpowiedni do temperatury przepływ a w zasadzie możliwość zamknięcia zaworu przy odpowiedniej zadanej głowicą temperaturze, i tutaj nigdy nic się nie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts