Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocować antene satelitarną (stelaż) przed czy po ocieplaniu?

toomyem

Recommended Posts

Kiedy powinno się zamontować stelaż od anteny? Przed założeniem styropianu czy po? Czy lepiej będzie zamontować bezpośrednio do ściany (pustaki max) i potem obłożyć to styropianem, czy też najpierw jednolicie ułożyć ocieplenie i potem jakoś przy pomocy np. długich kołków montować stelaż?

tomekM

Kiedy powinno się zamontować stelaż od anteny? Przed założeniem styropianu czy po? Czy lepiej będzie zamontować bezpośrednio do ściany (pustaki max) i potem obłożyć to styropianem, czy też najpierw jednolicie ułożyć ocieplenie i potem jakoś przy pomocy np. długich kołków montować stelaż?

tomekM

Zamontuj przed ociepleniem. Jak zamontujesz na styropian to się może ruszać i kruszyć tynk i styropian

Tak własnie mi się wydawało, że lepsze mocowanie będzie bezpośrednio do ściany. Tylko czy potem nie będzie jakiś problemów przy zakładaniu styropianu?

Nie bedzie. Na antene dzialaja *bardzo* duze sily przy duzym wietrze. Mialem kiedys antene 100cm ktora na wietrze sie wywinela jak parasolka na druga strone :) Nie wyobrazam sobie jak to zamocowac solidnie na styropian! Kup porzadne mocowanie i rob do muru -> hotbird / astra raczej za naszego zywota nie zmienia swojego polozenia i nie bedzie trzeba przestawiac anten w inne miejsce :-)

pozdr.

• 3 weeks później...

No i zamontowałem. Przed ociepleniem. Fajka 40cm. Ale mam teraz innego zgryza. Chodzi mi o kabel idący od anteny do tunera SAT. Nie dopilnowałem niestety tego przy kładzeniu kabli i elektrycy położyli mi kabel YWDek-75. Z tego co się dowiedziałem, to jest kabel antenowy, a nie do instalacji satelitarnych. Przy 860MHz ma tłumienie rzędu 31dB a nie 17dB jak przy kablu satelitarnym (np. CF 56). Czy instalacja ma szanse działać na takim kablu? Nie mam już możliwości jego wymiany (idzie w wylewce).

Pozdrawiam.

Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi. Styropian będzie 15cm, elewacja jest prawie dokładnie na południe. Więc z obliczeń wynika, że będę musiał skręcić czaszę o jakieś 9 stopni w poziomie. Planuję antenę offsetową, więc w pionie nie powinno być problemów. W związku z tym, że jak się okazało mam położony zwykły kabel antenowy, panuję zawiesić talerz o średnicy 90-100 cm, żeby jej lepszym zyskiem skompensować większe tłumienie na kablu. Tak w ogóle to różnica w tłumieniu na kablu satelitarnym i antenowym wynosi 31-17db czyli około 14dB ale na odcinku 100m. A u mnie będzie tylko jakieś 10m od konwertera do gniazdka. Więc może nie będzie to aż takim problemem. Kabel będzie pojedynczy, więc i słabsze ekranowanie nie powinno dać znać o sobie.

toomyem