toomyem 02.10.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Kiedy powinno się zamontować stelaż od anteny? Przed założeniem styropianu czy po? Czy lepiej będzie zamontować bezpośrednio do ściany (pustaki max) i potem obłożyć to styropianem, czy też najpierw jednolicie ułożyć ocieplenie i potem jakoś przy pomocy np. długich kołków montować stelaż? tomekM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravic 02.10.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Kiedy powinno się zamontować stelaż od anteny? Przed założeniem styropianu czy po? Czy lepiej będzie zamontować bezpośrednio do ściany (pustaki max) i potem obłożyć to styropianem, czy też najpierw jednolicie ułożyć ocieplenie i potem jakoś przy pomocy np. długich kołków montować stelaż? tomekM Zamontuj przed ociepleniem. Jak zamontujesz na styropian to się może ruszać i kruszyć tynk i styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomyem 02.10.2009 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Tak własnie mi się wydawało, że lepsze mocowanie będzie bezpośrednio do ściany. Tylko czy potem nie będzie jakiś problemów przy zakładaniu styropianu? tomekM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravic 02.10.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Tak własnie mi się wydawało, że lepsze mocowanie będzie bezpośrednio do ściany. Tylko czy potem nie będzie jakiś problemów przy zakładaniu styropianu? tomekM Przycina (wycina) się styropian, dodatkowo daje piankę i nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.10.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Tak własnie mi się wydawało, że lepsze mocowanie będzie bezpośrednio do ściany. Tylko czy potem nie będzie jakiś problemów przy zakładaniu styropianu? Nie bedzie. Na antene dzialaja *bardzo* duze sily przy duzym wietrze. Mialem kiedys antene 100cm ktora na wietrze sie wywinela jak parasolka na druga strone Nie wyobrazam sobie jak to zamocowac solidnie na styropian! Kup porzadne mocowanie i rob do muru -> hotbird / astra raczej za naszego zywota nie zmienia swojego polozenia i nie bedzie trzeba przestawiac anten w inne miejsce pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomyem 02.10.2009 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Dzięki po podpowiedzi. Wygląda na to, że muszę się pospieszyć i chociaż sam stelaż zamontować. Bo ocieplanie domu czeka mnie tuż tuż ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 03.10.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Ja montowałem przed ociepleniem na przekładce z kompozytu, by nie było jakiegoś mostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomyem 19.10.2009 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 No i zamontowałem. Przed ociepleniem. Fajka 40cm. Ale mam teraz innego zgryza. Chodzi mi o kabel idący od anteny do tunera SAT. Nie dopilnowałem niestety tego przy kładzeniu kabli i elektrycy położyli mi kabel YWDek-75. Z tego co się dowiedziałem, to jest kabel antenowy, a nie do instalacji satelitarnych. Przy 860MHz ma tłumienie rzędu 31dB a nie 17dB jak przy kablu satelitarnym (np. CF 56). Czy instalacja ma szanse działać na takim kablu? Nie mam już możliwości jego wymiany (idzie w wylewce). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 20.10.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Polsat Cyfrowy działa .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PiotR_ 20.10.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 przewidziales grubosc styropianu przy montazu??? nie wiem z ktorej strony masz talerz, ale zeby nie bylo pozniej problemu z nastawem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.10.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 jak ma elewację prosto na południe to będzie ok. Ja dawałem uchwyt chyba 60cm (ocieplenie 15cm) bo elewację mam PD-Zach. Po zamontowaniu anteny widzę że wystarczyłoby spokojnie 50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.10.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 jak ma elewację prosto na południe to będzie ok. Ja dawałem uchwyt chyba 60cm (ocieplenie 15cm) bo elewację mam PD-Zach. Po zamontowaniu anteny widzę że wystarczyłoby spokojnie 50cm. Zalezy jeszcze jakiej anteny - moze miec 60-tke a moze miec 100-tke pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.10.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 na 1-2 satelity (HB + ewentualnie Astra) wystarczy 80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 20.10.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Małe macie te antenki . To jest antena . Moja http://images39.fotosik.pl/59/4884832e3de9d7afm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paul997 20.10.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Nie mam już możliwości jego wymiany (idzie w wylewce). Pozdrawiam. A jakbyś pojechał nowym kablem po pustakach pod styropianem? Najwyżej będziesz miał 2 kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych Warsaw 20.10.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Wydaje mi się ze najlepiej przed ociepleniem. Sam tak zrobilem i jestem zadowolony. Stelarz jest obłożony styropianem i po wykończeniu wygląda bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.10.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Małe macie te antenki ... A po co Ci taka wielka antena? Odbierasz audycje z Marsa? mam nadzieję, że to nie ten sam mechanizm jak z tymi dużymi samochodami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 20.10.2009 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Np. wiązkę Astry 2D , nadającą TYLKO na Wielka Brytanię . Pełna orbita od wschodu do zachodu . samochód mam króciutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomyem 20.10.2009 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi. Styropian będzie 15cm, elewacja jest prawie dokładnie na południe. Więc z obliczeń wynika, że będę musiał skręcić czaszę o jakieś 9 stopni w poziomie. Planuję antenę offsetową, więc w pionie nie powinno być problemów. W związku z tym, że jak się okazało mam położony zwykły kabel antenowy, panuję zawiesić talerz o średnicy 90-100 cm, żeby jej lepszym zyskiem skompensować większe tłumienie na kablu. Tak w ogóle to różnica w tłumieniu na kablu satelitarnym i antenowym wynosi 31-17db czyli około 14dB ale na odcinku 100m. A u mnie będzie tylko jakieś 10m od konwertera do gniazdka. Więc może nie będzie to aż takim problemem. Kabel będzie pojedynczy, więc i słabsze ekranowanie nie powinno dać znać o sobie. toomyem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts