bialy63 02.10.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 WitamProszę o pomoc w wykonaniu instalacji RTV SAT. Sytaucja jest taka że mam pociągnięte 4 kable koncentryczne z 4 róńych pokoi w domu w miejsce na dachu gdzie powinna być antena lub anteny. Chciałbym wykonać instalacje tak aby w gnizadku abonenckim w każdym pokoju był sygnał z aneteny sat. do tunera i ateny siatkowej.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 03.10.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Nie polecam anteny siatkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smerfciamajda 03.10.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 W chwili obecnej gdy TVP zaczyna nadawać sygnał cyfrowy z satelity nie ma sensu instalowanie siatki, poza tym do 2012 wygaszony zostanie sygnał analogowy na rzecz cyfrowego (naziemny).Ja w moim nowym domu zrobiłem tak:kable do każdego pokoju po jednym, do salonu dwa (sygnał z anteny i sygnał zwrotny). Na dziś mam konwerter typu quad który ma możliwość podłączenia 4 tunerów SAT (na jednej antenie) - na salon planuje jakąś płatna platformę a reszta się zobaczy (cyfrowa TVP???). W przyszłości mogę wstawić multiswitch z mieszaniem sygnałów SAT i naziemnej a kabel zwrotny pozwoli na dzielenie się oglądaniem kanałem z płatnej platformy (CYFRA, POLSAT nTV czy inne) lub zastosowanie tunera z nagrywaniem (hdd).Jest pewna firma w necie na której stronie można znaleźć poradniki i schematy takich instalacji, nie podam nazwy bo nie można ale łatwo wygooglasz np. schemat instalacji tv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialy63 04.10.2009 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 a co to jest ten kabel zwrotny, bo u mnie w salonie też są dwa wyjścia i zastawnawiałem sie dlaczego bo jedno jest połączone z drugim. Jeśli chodzi o schematy to żeczywiście jest ich sporo ale kiepsko je rozumiem wiec liczyłem na coś bardziej "łopatologicznego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smerfciamajda 04.10.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Dwa wyjścia dlatego że gniazdo separuje sygnał RTV/SAT od sygnału radiowego lub dzieli na dwa odbiorniki RTV/SAT (zależnie od rodzaju gniazda). Sygnał zwrotny to drugi kabel podłączony do gniazda z trzecim wtykiem Tym kablem można przesłać sygnał np. z dekodera z powrotem do multiswitcha lub sumatora w którym sygnał ten zostanie zsumowany i nadany ponownie na wszystkie wyjścia multiswitcha. tzn na wszystkich wyjściach dostępny będzie sygnał z konwertera SAT + aktualny kanał oglądany w dekoderze podłączonym do kabla zwrotnego. Schematy na http://www.dipol.com.pl/schematy.htm P.S. Wiem ze nie powinienem ale może administrator potraktuje ten link nie jako reklamę, a źródło wiedzy - w końcu tańsze sprzęty można kupić na aukcjach internetowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 04.10.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 sprawdzałem ceny allgro i dipola i wcale nie ma aż takich różnic a najlepiej chyba odrazu kupić multiswitch 5/6 (minimum) podłaczysz sobie quada plus naziemną i możesz do niego na wyjścia dać 5 tunerów w tym jeden z nagrywaniem. Dobrze mieć jeszcze przy gniazdkach skrętkę na spliter co by cyfrę zarzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smerfciamajda 04.10.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Słyszałem, że Cyfra rezygnuje ze spliterów na rzecz usługi multiroom, co nie znaczy, że nie warto układać skrętki przy zestawie RTV/SAT. Głupie tunery dodawane do neostrady wymagają podłączenia do netu przed włączeniem, poza tym inne urządzenia też zaczynają korzystać z dobrodziejstw sieci (konsole np.) Ja osobiście mam dwa gniazda LAN w każdym pokoju, właśnie w zestawie z RTV/SAT i zasilaniem. Lepiej położyć trochę kabla teraz niż potem kuć ściany i się denerwować. ... a i w salonie głośniki na przeciwległą ścianę pod podłogą, może kiedyś żona pozwoli kupić kino domowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 07.10.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 mam pytanko bo widze ze fachowcy sie podlaczyli w uk czyli angli jest tv satelitarna droga jakby naziemna tylko potrzeba do tego takiego fajnego uzadzonka i stad moje pytanie czy jak ta nasz tv przestanie dzialac to zacznie to wszystko tak samo jak w angli dzialac bedzie trza i tak antene na dach siatkowa wywalac lub inna kierunkowa no nie spotkalem sie tu zeby kilka domow mialo w ruzne strony ustawione wiec sygnal mu si isc z jednego miejsca nie tak jak w satce ze jest dosc spore pole manewru i kable nadal maja zwykle nie te od satelit sory za durne pytania ale nie wiem co to zmieni ze zlikwiduja naziemne nadawanie a bedzie satelitarne skoro dosc spora liczba uzytkownikow ma zwykly ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 08.10.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 zacznie działać na tej zasadzie co w anglii. (jeżeli rozumiem że chodzi ci o dvb-t).Po prostu wyłączą telewizje naziemną analogową i zostanie tylko naziemna cyfrowa. Reasumując do jej odbioru będziesz nadal potrzebował anteny siatkowej czy kierunkowej ( nie sat). Z tym dodatkiem że będziesz się musiał wyposażyć w "urządzonko" tuner DVB-t z MPEG-4.( Chyba że masz w miarę nowy tv który ten tuner ma już wmontowany.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 09.10.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 zacznie działać na tej zasadzie co w anglii. (jeżeli rozumiem że chodzi ci o dvb-t). Po prostu wyłączą telewizje naziemną analogową i zostanie tylko naziemna cyfrowa. Reasumując do jej odbioru będziesz nadal potrzebował anteny siatkowej czy kierunkowej ( nie sat). Z tym dodatkiem że będziesz się musiał wyposażyć w "urządzonko" tuner DVB-t z MPEG-4.( Chyba że masz w miarę nowy tv który ten tuner ma już wmontowany.) Dokładnie czy analog czy cyfrowa antena siatkowa musi być. Odnośnie łączenia sygnału anteny siatkowej i sat w jednym kablu jest po prostu nieopłacalne ze względu na drogie urządzenia które by trzeba było zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 09.10.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 podsumowując do 4 gniazd +tv+sat (np hot bird i astra)potrzebujesz coś takiegohttp://sklep.delta.poznan.pl/multiswitch-sms-5-4-5we-4wy-signal_c22_p3300.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 09.10.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 no i dziekie wielkie juz wiem ze ten zestawik co mam w angli przyda sie w polsce fajnie dam rodzica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 12.10.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Elektryk który mi robił instalację polecił mi coś takiego jak jest opisane na poniższej stronie.http://www.dipol.com.pl/schemat_instalacji_tv_naziemnej_i_satelitarnej_na_multiswitchu_w_domu_jednorodzinnym_schemat04.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateoosh 27.04.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 ja mam na strychu zalozone takie cos: http://allegro.pl/item1006195535_rozdzielnia_multimedialna_typ_rm6415_1.html tam mi sie zbiegaja wszystkie kable koncentryczne z gniazdek w pokojach (4), wszystkie kable ethernetu + kabel telefoniczny do modemu ADSL, kable zasilania 2 accesspointow, kable do konwertera quad-monoblock i zwyklej anteny telewizji naziemnej. Generalnie nie jest tanio, ale za to solidnie i estetycznie - w kazdym pokoju mam niezalezny sygnal sat z radiem i tv naziemna (polsat ciagne z ziemi, reszta z satelity). Przy okazji obok postawilem dodatkowa szafke z serwere newCS i NAS-a - tam trzymam zdjecia rodzinne i inne pierdoly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts