Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja TV SAT w domu POMOCY

bialy63

Recommended Posts

Witam

Proszę o pomoc w wykonaniu instalacji RTV SAT. Sytaucja jest taka że mam pociągnięte 4 kable koncentryczne z 4 róńych pokoi w domu w miejsce na dachu gdzie powinna być antena lub anteny. Chciałbym wykonać instalacje tak aby w gnizadku abonenckim w każdym pokoju był sygnał z aneteny sat. do tunera i ateny siatkowej.pozdrawiam

W chwili obecnej gdy TVP zaczyna nadawać sygnał cyfrowy z satelity nie ma sensu instalowanie siatki, poza tym do 2012 wygaszony zostanie sygnał analogowy na rzecz cyfrowego (naziemny).

Ja w moim nowym domu zrobiłem tak:

kable do każdego pokoju po jednym, do salonu dwa (sygnał z anteny i sygnał zwrotny). Na dziś mam konwerter typu quad który ma możliwość podłączenia 4 tunerów SAT (na jednej antenie) - na salon planuje jakąś płatna platformę a reszta się zobaczy (cyfrowa TVP???). W przyszłości mogę wstawić multiswitch z mieszaniem sygnałów SAT i naziemnej a kabel zwrotny pozwoli na dzielenie się oglądaniem kanałem z płatnej platformy (CYFRA, POLSAT nTV czy inne) lub zastosowanie tunera z nagrywaniem (hdd).

Jest pewna firma w necie na której stronie można znaleźć poradniki i schematy takich instalacji, nie podam nazwy bo nie można ale łatwo wygooglasz np. schemat instalacji tv.

Dwa wyjścia dlatego że gniazdo separuje sygnał RTV/SAT od sygnału radiowego lub dzieli na dwa odbiorniki RTV/SAT (zależnie od rodzaju gniazda).

Sygnał zwrotny to drugi kabel podłączony do gniazda z trzecim wtykiem :D

Tym kablem można przesłać sygnał np. z dekodera z powrotem do multiswitcha lub sumatora w którym sygnał ten zostanie zsumowany i nadany ponownie na wszystkie wyjścia multiswitcha. tzn na wszystkich wyjściach dostępny będzie sygnał z konwertera SAT + aktualny kanał oglądany w dekoderze podłączonym do kabla zwrotnego.

Schematy na http://www.dipol.com.pl/schematy.htm

P.S.

Wiem ze nie powinienem ale może administrator potraktuje ten link nie jako reklamę, a źródło wiedzy - w końcu tańsze sprzęty można kupić na aukcjach internetowych.

sprawdzałem ceny allgro i dipola i wcale nie ma aż takich różnic a najlepiej chyba odrazu kupić multiswitch 5/6 (minimum) podłaczysz sobie quada plus naziemną i możesz do niego na wyjścia dać 5 tunerów w tym jeden z nagrywaniem. Dobrze mieć jeszcze przy gniazdkach skrętkę na spliter co by cyfrę zarzucić.

Słyszałem, że Cyfra rezygnuje ze spliterów na rzecz usługi multiroom, co nie znaczy, że nie warto układać skrętki przy zestawie RTV/SAT.

Głupie tunery dodawane do neostrady wymagają podłączenia do netu przed włączeniem, poza tym inne urządzenia też zaczynają korzystać z dobrodziejstw sieci (konsole np.)

Ja osobiście mam dwa gniazda LAN w każdym pokoju, właśnie w zestawie z RTV/SAT i zasilaniem. Lepiej położyć trochę kabla teraz niż potem kuć ściany i się denerwować.

... a i w salonie głośniki na przeciwległą ścianę pod podłogą, może kiedyś żona pozwoli kupić kino domowe :D

mam pytanko bo widze ze fachowcy sie podlaczyli

w uk czyli angli jest tv satelitarna droga jakby naziemna tylko potrzeba do tego takiego fajnego uzadzonka i stad moje pytanie czy jak ta nasz tv przestanie dzialac to zacznie to wszystko tak samo jak w angli dzialac

bedzie trza i tak antene na dach siatkowa wywalac lub inna kierunkowa no nie spotkalem sie tu zeby kilka domow mialo w ruzne strony ustawione wiec sygnal mu si isc z jednego miejsca nie tak jak w satce ze jest dosc spore pole manewru

i kable nadal maja zwykle nie te od satelit

sory za durne pytania ale nie wiem co to zmieni ze zlikwiduja naziemne nadawanie a bedzie satelitarne skoro dosc spora liczba uzytkownikow ma zwykly ty

zacznie działać na tej zasadzie co w anglii. (jeżeli rozumiem że chodzi ci o dvb-t).

Po prostu wyłączą telewizje naziemną analogową i zostanie tylko naziemna cyfrowa. Reasumując do jej odbioru będziesz nadal potrzebował anteny siatkowej czy kierunkowej ( nie sat). Z tym dodatkiem że będziesz się musiał wyposażyć w "urządzonko" tuner DVB-t z MPEG-4.( Chyba że masz w miarę nowy tv który ten tuner ma już wmontowany.)

zacznie działać na tej zasadzie co w anglii. (jeżeli rozumiem że chodzi ci o dvb-t).

Po prostu wyłączą telewizje naziemną analogową i zostanie tylko naziemna cyfrowa. Reasumując do jej odbioru będziesz nadal potrzebował anteny siatkowej czy kierunkowej ( nie sat). Z tym dodatkiem że będziesz się musiał wyposażyć w "urządzonko" tuner DVB-t z MPEG-4.( Chyba że masz w miarę nowy tv który ten tuner ma już wmontowany.)

Dokładnie czy analog czy cyfrowa antena siatkowa musi być. Odnośnie łączenia sygnału anteny siatkowej i sat w jednym kablu jest po prostu nieopłacalne ze względu na drogie urządzenia które by trzeba było zastosować.

• 6 months później...

ja mam na strychu zalozone takie cos:

http://allegro.pl/item1006195535_rozdzielnia_multimedialna_typ_rm6415_1.html

tam mi sie zbiegaja wszystkie kable koncentryczne z gniazdek w pokojach (4), wszystkie kable ethernetu + kabel telefoniczny do modemu ADSL, kable zasilania 2 accesspointow, kable do konwertera quad-monoblock i zwyklej anteny telewizji naziemnej.

Generalnie nie jest tanio, ale za to solidnie i estetycznie - w kazdym pokoju mam niezalezny sygnal sat z radiem i tv naziemna (polsat ciagne z ziemi, reszta z satelity).

Przy okazji obok postawilem dodatkowa szafke z serwere newCS i NAS-a - tam trzymam zdjecia rodzinne i inne pierdoly :-)