mariankossy 03.10.2009 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Dom z ogrzewaniem podłogowym, dobrze ocieplony. Rozpoczecie grzania godz. 18 dnia 2. pażdziernika 2009 (temp. wewn 20.0 st. C )Temperatura zewn. +7 st. C , wewn. temp. ustawiona na 21,5 st C.temp. zasilania wody na kotle : 33 st. C ( godz 2.00 3 X 2009 ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.10.2009 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 VAILLANT kondensacyjny VC ecoTec plus 186/3-5 moc 19,5 kw Dom z ogrzewaniem podłogowym, nie dobrze ocieplony(w ogóle nie ocieplony) Rozpoczęcie grzania godz. 18 dnia 2. października 2009 r. (temp. wewn 21.0 st. C ) Temperatura zewn. +6 st. C(zacienione miejsce od zachodu) , wewn. temp. ustawiona na 22,0 st C.ECO na 19 st C. nastawa temperatury zasilania wody na kotle : 55 st. C ( godz 6.00 3 X 2009 ). kocił milczy choć apetyt na włączenie dziś ma wilczy. i co z tego ????i co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 03.10.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 U mnie sposob grzania zaprzecza wiekszosci reguł. Z zeszłorocznych obserwacji wynikło, ze kocioł (Junkers ZSB 14-3) przy moim domku i ustawieniach jak z instrukcji czesto taktował. Dodatkowo kocioł + dmuchawa + 2 pompki obiegowe to jednak prawie 200 W mocy. A taryfa elektryczna u mnie G12 czyli dzienna/nocna. Dlatego kocioł ustawiony na grzanie w tanich godzinach czyli 22-5 oraz 13-15 na temp 23 stopnie i 8 stopni w pozostałych godzinach - tak by wtedy nie pracował i domek oddawał ciepło. Zobaczymy co z tego wyniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 03.10.2009 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 U mnie w zeszłym roku taktował jak głupi ( 10-20 razy na godzine) ale pracował na gazie płynnym ( min. moc wtedy to 6,6 kW). Kocioł pracuje tylko na wewnetrznej pompie, 2 rozdzielacze 134 m2 podłogówki). Pompa włącza się automatycznie tylko w czasie grzania. Wybieg pompy ustawiony na 140 sekund. Temperature 21,5 st.C mam ustawiona na 24 godziny. Od 18.00 do 23.30 kocioł pracował ciagle ( bez wyłaczania płomienia ) z najnizszą mocą 3,3 kW, temperatura w domu wzrosła do 21,0 st C , potem pracował 10-15 min z przerwami ok.30 min. dochodząc do temp 21,5 st.C Do godz. 9.00 dzisiaj kocioł zużył ok 3 m3 gazu GZ 50. Ustawienia pracy na FW 100: menu główne>parametry>predkość rozgrzewu ustawione- normalnie Ustawienia dla instalatora: parametry grzania, (str. 43 instr.) Zmieniłem " wpływ temp. pomieszczenia " z 50% na 80% oraz zmieniłem "akumulacja cieplna budynku" z 50% na 60% (ustawienia podstawowe parametrów dla ch-ki grzewczej podłogówki ustawione zgodnie z tabelą na str. 47) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.10.2009 00:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Temp. na zewnatrz + 9 st. C, kocioł grzał od 19.00 do 2.00 , temp. zasil. 32 -31 st C , zuzycie gazu ok. 2 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2009 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Wytłumacz mi o co chodzi z tą praktyką?1.żeby kupować zestaw ten który prezentujesz?2.czy jest swego rodzaju tylko informacja o prezentowanym zestawie?3.a może dla porównania mogą wklejać ludziska swoje zestawy?4.chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o tym zestawie?5.a może chcesz pokazać ,że zestaw w/w jest już najlepiej skonfigurowanym w praktyce ? ad.3VAILLANT kondensacyjny VC ecoTec plus 186/3-5 moc 19,5 kwDom z ogrzewaniem podłogowym, nie dobrze ocieplony(w ogóle nie ocieplony)Rozpoczęcie grzania godz. 18 dnia 2. października 2009 r. Od tej pory do dn.04.10.2009 kocioł nie włączył się ani razu. Opis pracy zestawu z godz.6.00 Temp na zewn. +5 st CTemp zasil.ustawiona na kotle 55 st C (niezmiennie)ECO 19 st CPompa wewn. włącza się automatycznie ale kocioł milczy(bez płomienia)Nastawy pompy -serwisowe.Temp. wewn.-regulator cały czas ustawiony na 22 st C.Temp wewn. hall na regulatorze 21 st CSolary cały czas wspomagają podłogówkę.temperatura w domu na tym samym poziomie.Do godz. 6.00 dzisiaj kocioł nie zużył nic gazu.kocioł nie pracował moc nie naliczona.Temp. 22 st C mam ustawioną dla całego tygodnia w zakresach 6.00-7.30(mimo tej nastawy kocioł nie włącza się)dlatego pytałem w innym poście jak ustawić sobie do tego układu obniżoną temp. ECO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.10.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Wytłumacz mi o co chodzi z tą praktyką? 1.żeby kupować zestaw ten który prezentujesz? 2.czy jest swego rodzaju tylko informacja o prezentowanym zestawie? 3.a może dla porównania mogą wklejać ludziska swoje zestawy? 4.chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o tym zestawie? 5.a może chcesz pokazać ,że zestaw w/w jest już najlepiej skonfigurowanym w praktyce ? Dołączę do tych praktycznych rozważań z moimi obserwacjami i doświadczeniami ponad dwuletniego ogrzewania domu gaziem : Kocioł kondensacyjny Viessmann Vitodens 200 WB2A - ogrzewanie podłogowe wraz z grzejnikowym - pół na pół - parter podłogówka , poddasze grzejniki - temperatura na zewnątrz w granicach +7/+10 stopni - w domu temperatura ca 20/21 stopni , popołudniami i wieczorami dogrzewany kominkiem - kocioł nie załączył się ani razu - siłą rzeczy spożył 0m3 gazu GZ50 nie taktując wogóle ... / PS. Obserwację prowadzę cały czas ... / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.10.2009 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Temat sam mówi o co chodzi , to takie trudne? Wymiana doświadczen w eksploatacji kotła Junkers Smart 14 kW , przy ogrzewaniu podłogowym. To moja i innych informacja o sposobie eksploatacji kotła, ustawieniach parametrów grzania i sterowania itp. odnoszaca sie do kotła Junkers 14 kW w praktyce . Na moje : temp. zasilania wody na kotle : 33 st. C ( godz 2.00 3 X 2009 ). niktspecjalny napisał : nastawa temperatury zasilania wody na kotle : 55 st. C ( godz 6.00 3 X 2009 ). kocił milczy choć apetyt na włączenie dziś ma wilczy. A co nas obchodzi nastawa nas interesuje bieżaca w danej chwili temp. wody wychodzaca z rury kotła na dom. "My mówimy o wozie a ty o kozie " To nie fabryka , zeby wstawać o 6-tej w niedziele i pisac posty na akord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.10.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Temat sam mówi o co chodzi , to takie trudne? Wymiana doświadczen w eksploatacji kotła Junkers Smart 14 kW , przy ogrzewaniu podłogowym. To moja i innych informacja o sposobie eksploatacji kotła, ustawieniach parametrów grzania i sterowania itp. odnoszaca sie do kotła Junkers 14 kW w praktyce . O to przepraszam - wtrąciłem się z moim Vieśkiem pomiędzy wódką i zakąskę ... - toż to wątek Junkersowy ... Zresztą nie dziw się NS bo ja także nie zrozumiałem o co Ci chodzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.10.2009 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Temat dla tych co grzeja praktycznie gazem " bez wspomagaczy" Oraz dla przyszłych eksploatatorów dowolnego kotła gazowego Po co mi wiedziec ze ktos " opedza " zime na 300 m3 gazu kiedy spala do tego 15 m3 drewna lub 3 tony wungla i ma temp. wewn. na poziomie 18-19 stC lub 23-25 st C. żeby nie wierzyć w takie stwierdzenia : jestem już po rozmowie z fachowcem który zapewniał mnie że po wymianie pieca na kondensacyjny ........ ........ zużycie gazu może sie zminejszyć nawet o połowę?!(około 300m. w najzimniejsze miesiące) .............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 04.10.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Temat dla tych co grzeja praktycznie gazem " bez wspomagaczy" Oraz dla przyszłych eksploatatorów dowolnego kotła gazowego Po co mi wiedziec ze ktos " opedza " zime na 300 m3 gazu kiedy spala do tego 15 m3 drewna lub 3 tony wungla i ma temp. wewn. na poziomie 18-19 stC lub 23-25 st C. ] i tak trzeba by informować reszta to bzdury forumowych bajkopisarzy ps. nie grzeje teraz gazem wiec sie nie wypowiem w temacie zuzycia gazu dodam tylko ze sezon grzewczy u mnie zaczął sie jakies 10 dni temu i normalnie grzeje - pare dni temp spadała nocą do 3-4 stopni w dzień nie przekraczała 12-14 aby miec w domu ciepło trzeba grzać. Nieogrzewany dom ma w środku temperaure równą sredniej dziennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.10.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Temat dla tych co grzeja praktycznie gazem " bez wspomagaczy" Oraz dla przyszłych eksploatatorów dowolnego kotła gazowego No to się zdecyduj - najpierw piszesz że temat tylko o Junkersie , a teraz że kierujesz go do wszystkich użytkowników oraz przyszłych eksploatatorów / cokolwiek to oznacza / kotłów gazowych ... Temat sam mówi o co chodzi , to takie trudne? Wymiana doświadczen w eksploatacji kotła Junkers Smart 14 kW , przy ogrzewaniu podłogowym. To moja i innych informacja o sposobie eksploatacji kotła, ustawieniach parametrów grzania i sterowania itp. odnoszaca sie do kotła Junkers 14 kW w praktyce . - z drugiej zaś strony mało to jest już wątków na Wymianie o kotłach gazowych , spalaniu tychże , ustawieniach i wnioskach z eksploatacji etc ... - i to właśnie wątków skierowanych do wszystkich użytkowników kotłów gazowych ... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.10.2009 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 To kto Wam zabrania założyc temat : " Praktyczne grzanie podłogówki przez Kocioł kondensacyjny Viessmann Vitodens 200 WB2A " czy " Praktyczne grzanie podłogówki przez VAILLANT kondensacyjny VC ecoTec plus 186/3-5 " No powiedżcie KTO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.10.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 To kto Wam zabrania założyc temat : " Praktyczne grzanie podłogówki przez Kocioł kondensacyjny Viessmann Vitodens 200 WB2A " czy " Praktyczne grzanie podłogówki przez VAILLANT kondensacyjny VC ecoTec plus 186/3-5 " No powiedżcie KTO ? A kto mówi że My chcemy zakładać takie tematy ?? - bo po co to robić ?? - skoro to wszystko już jest założone - co prawda pod innymi nazwami wątków - ale jest ... Jak chcesz to sobie zakładaj jeszcze i z 10 takich wątków - to jest w końcu forum publiczne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.10.2009 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 To kto Wam zabrania założyc temat : A kto mówi że My chcemy zakładać takie tematy ?? - bo po co to robić ?? - skoro to wszystko już jest założone - co prawda pod innymi nazwami wątków - ale jest ... dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 To kto Wam zabrania założyc temat : " Praktyczne grzanie podłogówki przez Kocioł kondensacyjny Viessmann Vitodens 200 WB2A " czy " Praktyczne grzanie podłogówki przez VAILLANT kondensacyjny VC ecoTec plus 186/3-5 " No powiedżcie KTO ? A kto mówi że My chcemy zakładać takie tematy ?? - bo po co to robić ?? - skoro to wszystko już jest założone - co prawda pod innymi nazwami wątków - ale jest ... Jak chcesz to sobie zakładaj jeszcze i z 10 takich wątków - to jest w końcu forum publiczne ... Myślałam ,że tylko ja czepiam się tego jegomościa.mariankossy ma swój zresztą bardzo naiwny sposób, pozyskiwania adoratorów.Walczę z nim na praktyczne zastosowania w naszym domu ale on ni hu hu nie chce tego pojąć.Ma jakąś tam wiedzę teoretyczną ,która nie idzie w parze z praktyczną.Nie potrafi wymienić się swoja praktyczną wiedzą tylko i za każdym razem narzuca wszystkim swój styl.Cóż można zmienić w domu skoro wszystko działa bez zastrzeżeń?Jak sprostać koledze z FM ,który raz po raz chce coś udowadniać i wcisnąć coś czego nie spraktykował. p.s. po hu... zakładać takie posty jak one do niczego nie prowadzą a na dodatek zakładający nie potrafi we własnym wątku się znaleźć. Pyta-nie pyta,prosi nie prosi,oznajmia nie oznajmia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 znam odp.... dobreeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.10.2009 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Czy to na główny temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.10.2009 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Na szukaczce FM jest b. duzo o VAILLANcie ale nie o pracy Junkersa Smart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.10.2009 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 A o Wiesku ( Viessmann Vitodens 200)w praktyce na FM Viessmann Vitodens 200 to jest zaczęsienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts