Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Praktyczne grzanie podłogówki przez JUNKERS SMART ZSB 14-3

mariankossy

Recommended Posts

Przepraszałeś już z pinć razy.Ale po co?Tu nie chodzi o ortografię z którą też masz problem tylko o zagadnienie które chcesz tu przedstawić a nie masz o nim pojęcia.

Tyż se nabazgrammm. :evil: :evil: :evil:

Obecnie temp. zewn. : 11 st.C , temp.wew. 22 st. C .

Jeżeli temp. zewn. nie spadnie do godz. 19.00 poniżej 8 st.C to kocioł mi się nie włączy a u ciebie jest......

nie bedę włączał.

Temat topiku to:

Praktyczne grzanie podłogówki przez JUNKERS SMART ZSB 14-3

Masz rację z tym kręceniem......kręcisz ,kręcisz i gówno w du...ie.

zapytam o temperatury i taktowanie.................?Są nowości?Jak gadamy o praktycznych osiągach to wydajesz się nawet kumaty....jak teoretyzujesz to sprawiasz wrażenie wkręta. 8) 8) 8)

Modulacja min. kotła dobra ( od 3,3 kW) to i taktowania nie ma nawet przy niskim zapotrzebowaniu na ciepło.

Woda na zasilaniu/wyjsciu z kotła max. 33 oC ,

a w zeszłym roku dochodziła do 45-47 oC i automatycznie kocioł ( płomień) sie wyłączał, pompa dalej chodziła schładzając do temp. ok.27-28 oC i....

od nowa to samo,: grzanie - przerwa-grzanie -grzanie .....

W zeszłym sezonie ( na gazie płynnym ,wtedy modul. od 6,6kW ) nawet przy niższych temperaturach zewnetrznych , oraz przy nowym budynku i temp. wewn. od 17 oC kocioł taktował 10 - 15 razy / godzine.

gadał dziad do obrazu a obraz ani razu

mam wypisywać swoje osiągi by ci gulek latał czy nie?

Nie pierdź już o nowym zjawisku modulacji bo to niepotrzebne. :evil:

Poczekaj założe nowy temat ( dla ciebie ns)::Mój rekord osiągów na gazie .

Mój rekord osiągów na gazie,, tam bedziemy pisac , kubatura domu i ilosci gazu ws kali miesiąca , roku.

Tu link , ( specyjalnie dla niktspecjalny):

http://forum.muratordom.pl/moj-rekord-osiagow-na-gazie,t170925.htm

gadał dziad do obrazu a obraz ani razu

mam wypisywać swoje osiągi by ci gulek latał czy nie?

Nie pierdź już o nowym zjawisku modulacji bo to niepotrzebne. :evil:

Poczekaj założe nowy temat ( dla ciebie ns)::Mój rekord osiągów na gazie .

Mój rekord osiągów na gazie,, tam bedziemy pisac , kubatura domu i ilosci gazu ws kali miesiąca , roku.

Tu link , ( specyjalnie dla niktspecjalny):

http://forum.muratordom.pl/moj-rekord-osiagow-na-gazie,t170925.htm

Fachowiec wie co robi, a wachofiec to ten taki jak ty który nie wie co robi.

Mała przeróbka tego co masz pod stopką. :evil:

Co ty specjalnie dla mnie posty będziesz zakładał?Przecież cie wyśmieją ,,,,,,,

ale to już było i nie wróci więcej

Po huk.Wałkowane bez sensu przez ciebie klimaty.Już ci to powiedziałem i powiem raz jeszcze......PRAKTYKA nie teoria na której padasz. 8) :D 8) :D ..zrozum to człowiecze.

jesooo czy naprawde jeszcze nie wszyscy zrozumieli ze takie tematy są bezsensu ???

spisujcie sobie osiągi chwalcie sie jak najniższym zuzyciem bądź jego brakiem

Ja mam w domu ciepło reszta mnie nie obchodzi.

Troche jak kiedys byłem świadkiem awantury, wymiany pism i ekspertyz gdzie pewna rodzina w bloku gdzie są podzielniki skarżyła spółdzielnie mieszkaniową ze naliczają im jakieś opłaty za CO

Ich podzielniki nie wykazywały ŻADNEGO :o zuzycia poprostu nic. Wiec skoro nic nie zuzyli to czemu mają płacić jakieś opłaty.

Byłem na kontroli w tym mieszkaniu w środku zimy bo sprawa w sądzie juz była. Mieszkanie środkowe w bloku szczelne okna plastikowe, dodatkowo na parapetach mieli jakieś koce żeby nie ziębiło od ram. W mieszkaniu około 18 stopni. Grzyb w rogach pokoju, w kuchni w łazience a zuzycia nie ma.

I pamietam opis biegłego mniej wiecej szło to tak

w mieszkaniu stwierdzono temperature 18 stopni, średnia temp dobowa w ciągu 10 dni poprzedzających +3 stopnie celsjusza - wniosek mieszkanie było ogrzewane poprzez sąsiadujące mieszkania - gdyby nie to temperatura była by zbliżona do średniej dobowej.

I dajmy juz spokój z podawaniem wyników jak sie chce moża osiągnąć wszystko tylko po co ???

Ogrzewanie ma zapewnić w domu ciepło -

dla jednego ciepło to 18 st. dla innego 22 st.

jednym 100 litrów CWU starcza na 3 dni innym nie wystarczy na jeden

już te elementy układanki dadzą różnice z 50 % w wynikach albo wiecej.

Ja od połowy września podgrzewam swój domek bo jest chłodno wieczorami nocą temperatura spada mocno.

Ostatni tydzień grzeje już regularnie tak jak zimą

jak nocą jest 3-4 stopnie a w dzień 12 to z niczego 20 czy 21 sie nie weźmie trzeba jakoś podgrzać.

Kocioł właczyć, w kominku napalić itp.

trzymajmy sie ciepło :) i tyle

Temat jaki jest każdy widzi,

nie jest to temat ogólny np. " JAKI PIEC ( KOCIOŁ ) GAZOWY ? " czy " Ocieplam poddasze - krotkie pytania... " ale po to zeby podzielic sie doswiadczeniem w ustawieniach konkretnego kotła .

Ten temat mógłby się normalnie rozwijac bez jego " zabagniania" i robienia sobie rekordów wpisów/ postów.

Ale widze ze " społecznych moderatorów" jest tu kilku :lol:

No to jak idziemy na ilosc a nie na jakośc i każdy " madry " w kazdym temacie i musi , powtarzam musi się wypowiedzieć

to ja się zastanowię czy tez mam isć na ilosc :lol:

Jak to się mówi : " papier wszystko przyjmie "

Oczywiście jak to FM 12345 fachowców zrobiło OT :), ale sam poczatek tematu był jak najbardziej nadajacy sie an to forum w przeciwieństwie do znacznej ilości pytań typu ... czym rąbać drzewo do kominka......

mariankossy:

temat jak najbardziej słuszny bo niedopalasz zadną kotłowniaw salonie a w 100 podłogówką :D wiem naraże sie...ale

nieco nielogicznie do niego podchodzisz :) - zrób tak excel: parametry we/wy zgrabna charakterystyka i podumowanie na koniec każdego miecą podsumowanie na koniec powiedzmy zimy podsumowanie nakoniec roku kalendarzowego (obliczeniowego). Mozes zzrobic charakterystyk i dobowe liczba właczeń (taktów) ilosć gazu, temp. itp .. oczywiście każdy inż. ci to podwazy bo co to za obiekty jak jego parametry są dynamiczne ja khalny nad giewontem. Ael nie chodzi o 100% wniski z doświadczneia ale jako takie wyniki do szcowania które moga się przydać przy porównaniu, lub wyborze

Popieram takie "badania" bo twoje źródło ciepłą jest w kotłowni a nie w salonie i masz jednorodny typ grzejników. Wiec sienie zrażaj ;) ale opracuj to jakos bardziej .....