Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienie temperatury kotła na ekogroszek

ktuvok

Recommended Posts

Z ciekawostek, o które nie zapytałem - skoro mam ustawioną zadaną temperaturę CWU na 40 stopni, to dlaczego faktyczna temperatura wynosi 60? Czy to dlatego, że jestem brudas i 40-stopniowej wody nie zużyłem, więc nagrzewała się konsekwentnie nadal? To trochę marnowanie ciepła, które można by skierować do grzejników...

pojęcia nie mam zielonego :o

a skąd zczytałeś, ze masz w CWU 60st podczas , gdy zadaną masz 40?

co do temp. na CWU i CO ... nie wiem , ale gdzies czytałam, zeby nie była za duża różnica ... ja mam przeważnie róznicę 5, góra 10 st ... czyli jak CO mam teraz 45st (ja moge - mam żeliwniak :wink: ) , to CWU mam 40st ...

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a skąd zczytałeś, ze masz w CWU 60st podczas , gdy zadaną masz 40?

Mój sterownik pokazuje osobno aktualną temperaturę na kotle i aktualną temperaturę CWU. Dodatkowo na bojlerze mam termometr. Oba wskazują mniej więcej to samo, czyli 60 stopni.

Temperaturę zadaną jest natomiast odczytać dużo trudniej - trzeba zrestartować sterownik, uruchamiając go w trybie serwisowym, gdzie w podmenu "CWU" ustawia się jej oczekiwaną temperaturę. U mnie jest ustawione 40 stopni.

Być może jest tak, że jest to sytuacja całkowicie normalna, albo wręcz ustawienie w podmenu "CWU" nie ma zastosowania przy trybie pracy kotła innym niż "tylko CWU". Innymi słowy - możesz sobie ustawiać co chcesz, a CWU i tak będzie miała temperaturę wynikającą z "bieżącego gospodarowania ciepłem" przez kocioł... Ktoś potwierdza? Zaprzecza? :-)

Witam, czytam Wasze posty i widzę że dużo pracy przede mną a właściwie dużo czasu muszę spędzić w kotłowni. Na razie porażka 3 dni palenia poszedł cały zasobnik 150 kg. Mam piec galmet 30 kW z sterownikiem Expert. Na razie opał mi się szlakuje czyli po Waszych doświadczeniach muszę zmniejszyć ilość powietrza, ale to za kilka dni gdyż na razie jest ciepło na zewnątrz i wyłączyłem piec. Szacun dla Daggulki za dociekliwość i zgłębienie tematu. Pzdr

kkkwiat

Posiadam kocioł Zębiec o takiej samej mocy tj 30 kw, a ogrzewam na razie 180 m+120 cwu. Kocioł ten posiada sterownik takiej samej firmy jak ty czyli elster z tym że ty masz nowszy tj expert a ja mam perfekt,ale zasada jest taka sama.

Po dwóch sezonach palenia mogę ci powiedzieć tak.Najlepsze efekty uzyskuje się tzn mało pali jeśli kocioł nie wchodzi w nadzór i to mogę po tym okresie stwierdzć na bank.

Posiadam zawór trójdrożny i na kotle jak miałem ustawione np 60 to zaworem ustawiałem sobie mniejszą temp jednak kocioł wchodził w nadzór i potem zużywa więcej węglal dochodząc do zadanej temp tj 60 .Dlatego ustawiłem sobie temp w okresie przejściowym na 45(zawór otwarty) i kocioł teraz podaje mi 5 s węgla a 150 s jest przerwa i dosć ładnie to chodzi sobie na minimalnych obrotach dmuchawa nie wchodząc w nadzór. Warunkiem jest dobry węgiel a z tego co opisujesz jeśli węgiel ci się zbryla to albo żle dobrałeś ilość powietrza albo jest kiepskiej jakości i najważniejsze musi być suchy.Wierz mi nawet z najlepszego składu trafi się ferelny o czym sam się przekonałem.

Przy tak niskiej temp na kotle tj 45 nic mi się z nim nie dzieje(chyba

:lol: )

Jeśli wejdziesz w menu instalatora odkryjesz że jest więcej parametrów do ustawienia .

Możesz ustawić piorytet cwu na aktywny .temp cwu na większą niż na kotle i zobaczysz jak to fajnie działa

ilkus dzięki za odpowiedź. Faktycznie kiedyś chyba będę musiał wejść w menu instalatora bo obecnie mam nie wiele do ustawiania posiadam czujnik pogodowy także ja mogę sobie tylko ustawiać temp w domu plus regulować powietrze. Myślę że ostatnio było za dużo powietrza dlatego ta szlaka. Pzdr,

@ilkus:

A osiągasz dokładnie taką temperaturę CWU, jak masz ustawioną? Jak już wcześniej pisałem, u mnie jest ustawione 40 stopni, a w bojlerze jest ok 60. Martwi mnie ta rozbieżność.

Piszesz o suchym groszku - pamiętaj, że zaczął się sezon i groszek produkowany teraz będzie zawsze mokry - nie zdąży wyschnąć od momentu produkcji do momentu sprzedaży. Są tacy co twierdzą, że podajnik nie najlepiej pracuje na zupełnie suchym paliwie, trochę wilgoci jest podobno potrzebne. Jak już się ta wilgoć przepcha do pieca, to oczywiście tam staje się niepotrzebna, bo im bardziej suchy groszek, tym się wydajniej będzie palił.

Odnośnie spalania - przyjrzałem się dziś na popiół - spieki są wyraźnie mniejsze :-) Wygląda na to, że teraz spala się prawie dobrze. Zmniejszyłem od wczoraj siłę nadmuchu do 90% (okazuje się, że mogę ją ustawić jedynie z dokładnością do 10%). Mój instalator radzi, aby dążyć do tego, żeby płomień był sztywny, pionowy, ale żeby wkoło nie iskrzyło - co wydaje się niemożliwością, bo u mnie przestaje iskrzyć przy "mocno sflaczałym" płomieniu.

(ciach)

moje propozycje:

zeszycik (ja mam 16- kartkowy z ubiegłego sezonu zapisany w całości) , w którym zapisujesz dokładnie wszystkie parametry i zmiany jakie dokonujesz z datami ....

No i mam już swój "zeszyt" i pierwszy (dziewiczy) wpis:

http://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AogydIFT0jIAdDZiOUpkYlBTRjRZRE5rRm5FRzZqb1E&hl=pl

:-)

Jak do tej pory nie udało mi się załadować instrukcji twojego sterownika a w poście nie zauważyłem który to z modeli,

co do temperatury - w moim sterowniku jest taka możliwość w trybie "lato" (grzanie tylko c.w.u.), ustawiam czas pracy pompy ładującej c.w.u. przez który będzie ona pracowała po osiągnięciu zadanej temp. c.w.u.

i tak temp. zadana c.w.u. 45oC, czas pracy pompy ładującej 30 min, temp. na kotle 62oC >> temp. c.w.u. ok. 60oC

ja nie rozumiem... macie w swoich zbiornikach CWU czujniki temperatury? Przecież skoro temperatura osiąga zadaną wartość przykładowo 40 oC to pompa powinna się wyłączyć i szlus. No powiedzmy że po wyłączeniu temp mogłaby wzrosnąć jeszcze z 2-3 stopnie.

Pytanie przy jakiej temp sterownik wyłacza pompę a przy jakiej włącza.

ja nie rozumiem... macie w swoich zbiornikach CWU czujniki temperatury? Przecież skoro temperatura osiąga zadaną wartość przykładowo 40 oC to pompa powinna się wyłączyć i szlus. No powiedzmy że po wyłączeniu temp mogłaby wzrosnąć jeszcze z 2-3 stopnie.

No właśnie nie jest wcale powiedziane, że powinna... Ustawienia mojego sterownika są niejednoznaczne, bo:

- temperatura CWU jest ustawiona na powiedzmy 40 stopni

- równocześnie jest ustawiona "różnica temperatury kocioł-bojer" na 2 stopnie.

Instrukcja o tym parametrze mówi tak: "w zależności od strat na drodze kocioł-zasobnik CWU ustalamy o ile stopni kocioł ma mieć wyższą temperaturę, aby opłacalne było ładowanie zasobnika CWU".

Czyli rozumiem, że jeśli ustawię ten parametr na 10 stopni, to pompa CWU włączy się wtedy, kiedy temperatura w bojlerze spadnie o więcej niż 10 stopni w stosunku do temperatury na kotle, tak? W rezultacie powinienem w ten sposób uzyskać to, co chcę - temperaturę w bojlerze zbliżoną do zakładanej. Czy dobrze kombinuję?

Z drugiej strony dopóki kocioł nie dobije do odpowiednio wysokiej temperatury, nie będzie zasilany zasobnik CWU; mam rację? W skrajnych przypadkach będę się kąpał w zimnej wodzie czekając aż kocioł "dociągnie" temperaturę do zadanego poziomu...

No właśnie nie jest wcale powiedziane, że powinna... Ustawienia mojego sterownika są niejednoznaczne, bo:

- temperatura CWU jest ustawiona na powiedzmy 40 stopni

- równocześnie jest ustawiona "różnica temperatury kocioł-bojer" na 2 stopnie.

Instrukcja o tym parametrze mówi tak: "w zależności od strat na drodze kocioł-zasobnik CWU ustalamy o ile stopni kocioł ma mieć wyższą temperaturę, aby opłacalne było ładowanie zasobnika CWU".

Czyli rozumiem, że jeśli ustawię ten parametr na 10 stopni, to pompa CWU włączy się wtedy, kiedy temperatura w bojlerze spadnie o więcej niż 10 stopni w stosunku do temperatury na kotle, tak? W rezultacie powinienem w ten sposób uzyskać to, co chcę - temperaturę w bojlerze zbliżoną do zakładanej. Czy dobrze kombinuję?

zdecydowanie nie:

parametr ten w pewnym uproszczeniu wyjaśnię na przykładzie:

1.temp. cwu ustawiamy 50oC i temp. kotła 50oC (parametr 0),

przy dłuższych i źle (lub wcale) ocieplonych odcinkach rur zasilających zbiornik cwu zacznie być ładowany przez "pompkę cwu" cieczą o temp. np. 46oC co początkowo może prowadzić do wychłodzenia cwu a nie grzania,

parametr ten decyduje przy jakiej różnicy temp. między temp. zadaną c.w.u. a temp. bieżącą kotła ma zostać uruchomiona pompka ładująca c.w.u

u mnie parametr ten jest stały i wynosi 0

jeszcze raz:

pompka cwu WŁĄCZY się kiedy temp. cwu OBNIŻY SIĘ poniżej temp. zadanej (u mnie histereza 5oC) i temp kotła będzie WYŻSZA od temp cwu o ten właśnie parametr,

przy zbyt niskiej temp kotła sterownik PODGONI temp. na kotle i dopiero wtedy włączy pompkę cwu

zakładając że ze sterownikiem jest wszystko ok musisz prawdopodobnie poszukać parametru odpowiadającego za długość czasu pracy pompki ładującej po osiągnięciu przez cwu temp. zadanej,

dzięki temu parametrowi możesz ustawiać max. temp. cwu

Dziękuję :-)

Wydaje mi się, że u mnie odpowiada za to parametr "dobieg pompy CWU". Zgodnie z instrukcją "funkcja pozwala ustalić, jak długo po osiągnięciu zadanej temperatury zasobnika CWU pompa ma jeszcze pracować, aby rozładować gorącą wodę z kotła."

Jestem poza domem, więc nie mam jak sprawdzić jaka wartość jest ustawiona, ale biorąc to na logikę, to parametr ten powinien być ustawiony na zero, prawda? Po co pompa miałaby ładować gorącą wodę do zasobnika CWU po osiągnięciu zadanej temperatury?

za dużo kombinacji alpejskich .... za mało pracy własnej i konkretnych spostrzeżeń i wniosków ....

ktuvok - gratulacje w sprawie założenia zeszytu ... a masz go w kotłowni pod ręką czy bedziesz przepisywał jak uczeń w szkole? :p

za dużo kombinacji alpejskich ....

może to i są kombinacje... ale bez ich znajomości możemy mieć problemy - na pewno warto dokładnie przeczytać DTR swojego sterownika, co w przyszłości może nas ustrzec od pewnych kłopotów,

ale biorąc to na logikę' date=' to parametr ten powinien być ustawiony na zero, prawda? Po co pompa miałaby ładować gorącą wodę do zasobnika CWU po osiągnięciu zadanej temperatury?[/quote']

w trybie "zima" z priorytetem na cwu i bez podłogówki raczej w tych okolicach, - dłuższe grzanie cwu kosztem c.o. potrafi być "widoczne" w pokojach szczególnie przy -temp.

w trybie "lato" kiedy kocioł pracuje tylko dla c.w.u. ja ustawiam max 30min, dzięki czemu kocioł włącza się rzadziej i na dłużej, ciepłej wody "jest więcej" co latem nie jest bez znaczenia, a nastawę temp. c.w.u. traktuję jako temp. minimalną

U mnie LATO: zadana temp. c.w.u. 45oC, kotła 55oC co daje temp. c.w.u. 43 - 58oC

za dużo kombinacji alpejskich ....

może to i są kombinacje... ale bez ich znajomości możemy mieć problemy - na pewno warto dokładnie przeczytać DTR swojego sterownika, co w przyszłości może nas ustrzec od pewnych kłopotów,

to o czym piszesz to teoria ... teoria jest w obsłudze pieca pozwole sobie zauwazyć niezbędna ..... acz liczy sie przede wszystkim praktyka ...

dopóki siedziałam na d.... przed kompem i teoretycznie se czytałam i pisałam ... i płakałam narzekając na mój piec - nic sie o dziwo nie zmieniało :wink:

dopiero jak ruszyłam dupsko od kompa , wlazłam do tej umorusanej kotłowni i praktycznie zaczęłam obczajać zależności - zajarzyłam o co halo w tym wszystkim ...

przykład: to tak jak uczysz sie rachunkowosci w szkole ... możesz wyryć na pamięc nic z tego nie rozumiejąc i tylko zaliczasz sesje ... dopiero jak idziesz pracować do biura rachunkowego i masz w ręku konkretną dokumentacje konkretnej firmy - zaczynasz czaić bazę ... :wink:

tak samo jest z Waszymi instalacjami i piecami ..... praktyka , chopaki, praktyka tylko poniekąd wspomagana teorią jest dobrą drogą do rozwiązania problemu....

to o czym piszesz to teoria ... teoria jest w obsłudze pieca pozwole sobie zauwazyć niezbędna ..... acz liczy sie przede wszystkim praktyka ...

to tak z kobiecej przekory ?

zgadzam się ale ...

to o czym piszę to nie teoretyzowanie lecz naprowadzanie na sposób rozwiązania problemu, wszak nie znam tego sterownika więc nie mogę podać bezpośrednio rozwiązania/parametru lecz tłumacząc zasady i zależności w działaniu różnych wydaje mi się że udało mi się pomóc (czego dowodem jest ostatnia wypowiedź "ktuvok")

nie bardzo rozumiem w tym wypadku w czym miałoby pomóc prowadzenie zeszytu - może metodą prób i błędów - zmieniać po kolei wszystkie parametry i obserwować wyniki tych zmian, ale mogło by zabraknąć czasu i sezonu grzewczego :D

Zgadzam się, że praktyka potrzebna. Ale żeby mieć praktykę, trzeba wiedzieć, co do czego idzie ;-) Nie będę grzebał przy ustawieniach sterownika na pałę - wolę się najpierw zastanowić, dopytać, a potem zmieniać. W przeciwnym razie coś napsuję, a potem Wy mi napiszecie "aleś Ty durny, że najpierw się nie oczytałeś!" :-)

Zeszyt też potrzebny - żeby wiedzieć, jakie ustawienia czym skutkowały. Teraz przy tym siedzę, to znaczy zaglądam co jakiś czas do kotłowni - do pieca na płomień, do zasobnika ile tam jeszcze zostało, do popielnika jak się mają odpady i na wyświetlacz sterownika... Za 2-3 miesiące nie będę tych wszystkich ustawień znał na pamięć, więc jakby się coś przypadkiem rozregulowało, to zeszyt się przyda. Z drugiej strony na podstawie zeszytu można wyłapać pewne zależności...

Chwilowo do zeszytu nic nie dopisuję, bo nie zmieniam ustawień. Zrobiło się ciepło, piec grzeje symbolicznie, spala niewiele - trudno o jakieś konstruktywne wnioski. Poczekam aż wróci piź.dziawa :-)

Przy okazji - "dobieg pompy CWU" mam ustawiony na 2min. Nie wiem czy to dobrze, na razie nie eksperymentuję, bo woda w bojlerze nie przekracza temperatury 60 st. Odnoszę cały czas nieodparte wrażenie, że dopóki sterownik nie działa w trybie letnim ("tylko CWU"), ustawienie temperatury CWU będzie całkowicie ignorowane, bo niby jak sterownik miały utrzymać 40 stopni przy ustawieniach:

zadana temperatura kotła: 55 st

zadana temperatura CWU: 40 st

różnica temperatury kocioł-bojler: 2 st

?

Sam sobie takie bezsensowne ustawienia utrzymuję, a potem się dziwię, że nie da się ich osiągnąć :-)

Ale spytam Was o jeszcze jedno... Dzisiaj było prawie 20 stopni na dworze, więc piec nie miał co grzać. W domu jest jedna drabinka bez termostatu, ale lekko "przykręcona", więc pewnie nie jest w stanie odebrać całego ciepła z instalacji. Pozostałe grzejniki ustawione na "jedynkę", czyli w dzień tak ciepły jak dzisiaj pozostały zimne. Tymczasem piec miał ustawienia jak powyżej - oczywiście spędził większość dnia w trybie podtrzymania.

No i teraz pytanie: skoro nie ma odbioru ciepła z kotła, to czy nie jest niebezpiecznym utrzymywanie go w trybie podtrzymywania przez cały dzień?

Jeśli ustawię, żeby pobierał jeszcze mniej paliwa, to w końcu będzie pobierał go za mało i zgaśnie... Jeśli pozostawię bez zmian, to czy przypadkiem nie spowoduję przegrzania instalacji?