Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienie temperatury kotła na ekogroszek

ktuvok

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomyśl chwilę - skoro piec nie osiąga temperatury 55 stopni (dzisiaj wieczorem oscyluje pomiędzy 50 a 52), to gdybym ustawił temperaturę włączania pompy CO na 55 stopni, to pompa CO w ogóle by mi się nie włączała! W domu zrobiłoby się zimno i dopiero byłby klops. Więc chyba z tej rady nie skorzystam..

eehh

Pytasz o spieki - najmniejsze spieki uzyskuję przy nastawach:

- siła nadmuchu 70%

- otwarcie przesłony dmuchawy w ok.40%

i oczywiście adekwatnym podawaniu groszku

kolego po co ty sie pytasz na forum jak nawet niechce ci sie ustawic ,(poeksperymentowac) z pieca???tak miałes przysłone i siłe nadmuchu i tak masz... tu nie poda ci nikt złotego srodka(bo takiego niema) kazdy ma inny piec inna instalacje, ocieplenie domu... i 50 innych czynników które będą decydowac o spalaniu w kotle...możemy jedynie zasugerowac zmiane ustawien ale jeżeli niechce ci sie nawet sprawdzic to po co mamy pisac..??

jezeli piec masz ustawiony na 60 stopni! to piec daży do tego zeby osiagnąc tą temperature!! to jest logiczne prawda? ale jeżeli masz ustawioną pompkę na np 50stopni-(podejrzewam że tyle masz bo piec oscyluje ci własnie w tych granicach) to piec zanim sam się nagrzeje (osiągnie owe 60 stopni) załancza pomkę w temperaturze 50-bo tak ma ustawione (dociaga do 52-bezwładność) i zaczyna pchac wodę- nieważne czy to na grzejniki czy podłogówkę...wraca zimna woda z obiegu... temp na kotle spada do np 43 , pomka wyłacza obieg i piec znowu sam sie nagrzewa żeby przy temp50 st otworzyc pompkę... a że jest dość chłodno -to piec nie może sam sie nagrzac do żądanej temperatury bo co się trochę nagrzeje to musi oddac wodę na pompkę... i tyle...

• 2 years później...
Witam!

Pytam dlatego, że korzystałem przez całe lato z pieca ustawionego na tryb "tylko CWU" i całkowicie wystarczającą temperaturą kotła były 42 stopnie. Przy takim ustawieniu przez całe lato:

- woda w bojlerze nie miała nigdy temperatury niższej niż 40 stopni (wahała się pomiędzy 40 a 60 stopni, w zależności od tego ile jej się używało);

- temperatura na kotle wahała się pomiędzy 42 a 55 stopni, zapewne również z tego samego powodu;

- przy normalnym zużyciu CWU dla 3 osób piec spalał symboliczne 25kg groszku tygodniowo, pozostawiając idealnie sypki popiół w rozsądnej ilości (szuflada na popiół napełniona w mniej więcej 1/3).

Pozdrawiam!

hej

jak ci się udało uzyskać w bojlerze ok 60 stopni jak woda w piecu miała 42 stopnie

Podziel się jak to robisz?

Zibi

• 1 month później...

Witam

posiadam kocioł eko karbon ze sterownikiem ster auto 1000 i mam problem z ustawieniami tego kotła gdyż spala mi ponad 60 kg na dobę. dom około 200m bez ocieplenia okna plastikowe

moje ustawienia

tem;57

podawanie 10s

przerwa 30s

podtrzymanie 20min

opóźnienie wentylatora 30 s

dmuchawa pszysłonieta w 80%

czopuch zamkniety całkowicie

posiadam zawór trójdrożny

proszę o jakieś wskazówki

• 6 years później...

Witam ja mam takie pytanko. Temperatura pieca ustawiona na 65stopni a wody 60stopni.Hysteryzacja ustawiona na 2 stopnie. Zawór czterodrogowy na 6.5 z 10.

Piec 10kw. Dom stary nie ocieplony okolo 40metrow. Spalenie 12kg na dobę.

Ustawienie pieca.

Podawanie 8s

Przerwa 50s

Dmuchawa 12%

Pomki ustawione na auto. Jedyne co ostatnio zauważyłem ze jak pompka od bojlera się włączy to na piecu potrafi temperatura spaść nawed do 58stopni. I teraz nie wiem czy tak ma być czy coś przestawić? Przesłona na wentylatorze zamknięta.