Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Myszy na strychu

ziemo

Recommended Posts

Na strychu, między wełną i sufitem podwieszanym zagnieździł się gryzoń jakiś

Strasznie tupie i nas wkurza :D

A tak poważnie, czy ktoś ma doświadczenia z pozbyciem się takiego gościa (dodam, że humanitarnym, uśmiercanie zwierzaka nie wchodzi chwilowo w rachubę)?

Czy odstraszacze emitujące ultradźwięki zadziałają, jeżeli skubany mieszka pod wełną i płytą OSB?

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sposób może troszkę drakoński ale u mnie poskutkował. Wiedziałem gdzie u mnie chodzą kuny, przeważnie jak wdrapują się pod dach to robią to narożami budynku, wiec wziąłem drabinę i 3 m od ziemi na narożach budynku poprzyczepiałem siatkę metalową do której podłączyłem prąd. Dodatkowo koło budynku w miejscach niedostępnych wyłożyłem specjalną trutkę na kuny. Poskutkowało natychmiast. Wiem że trutka to możne nie najlepszy pomysł ale nie mogłem pozwolić sobie żeby kuny zdewastowały mi dach, a niestety tak się działo. Nie mogłem już na to patrzeć jak z dnia na dzień pod domem znajdowałem kilkunasto centymetrowe skrawki wełny. Jedyny pożytek z tej kuny jest taki ze zmusiła mnie to do tego żeby w końcu zabrać się za ocieplenia domu i pozamykanie wszystkich możliwych dróg którędy w przyszłości by mogły się dostać na poddasze.

Ludzie, ja chcę się pozbyć gryzonia (nornica dokładnie) HUMANITARNIE

Jakbym chciał krwi, to rozłożyłbym myszołapki (swoją drogą, kto wymyślił nazwę myszołapka Lucifer :evil: ) i byłoby po sprawie

Wracając do sedna: czy ktoś wie, jak działają odstraszacze ultradźwiękowe i czy fala dźwięku przeniknie rzez OSB i wełnę

Humanitarnie to możesz tylko spróbować odwołać się do jej poczucia lokalnego patriotyzmu :lol:

czy ktoś wie, jak działają odstraszacze ultradźwiękowe

Wiem, z autopsji, jak działał taki na krety. Wkurzał go do tego stopnia że był wykopywany z ziemi i rano leżał koło kopca.

Jakbym chciał krwi, to rozłożyłbym myszołapki (swoją drogą, kto wymyślił nazwę myszołapka Lucifer :evil: ) i byłoby po sprawie

Wracając do sedna: czy ktoś wie, jak działają odstraszacze ultradźwiękowe i czy fala dźwięku przeniknie rzez OSB i wełnę

Nornica na strychu :o no, no...

Myszy tupią tylko okazjonalnie, zależnie od spożycia nasłuchującego...

Humanitarnie- no możesz próbowac, jakieś plakaty porozwieszać czy cuś, bo przecież nie wyperswadujesz.

Prawdopodobnie kuna. Radził bym poczytać stosowny wątek, a jest długi i ciekawy, czasem krew w żyłach mrożący. I odpuść humanitaryzm, chyba że planujesz remont kapitalny dachu.

Można założyć, że humanitaryzm jest tak dominującą pobudką, że ten dom został już przekazany tym sublokatorom, co się tam wprowadzili...

Oni sobie takiego nie zbudują. Bidulki...

Czas zacząć budowę kolejnego domu.

Dla siebie...

Można też zmienić poglądy. Wielu z forum już było wystawionych na taką próbę...

Bywało, że mordercze instynkty zwyciężały...

Adam M.

Myszy nie znoszą mięty

stary ludowy sposób (sprawdzałam działający) póki jest jeszcze mięta na łąkach, wybierz się, narwij duuuużo mięty i porozkładaj na strychu (nie wiem jak z działaniem olejków czy innych kropelek miętowych)

po kilku dniach lokator powinien się wynieść , dla pewności warto po jakimś czasie wymienić miętę na nową .