Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki pustak 24cm na ściany zewnętrzne?

Recommended Posts

Witam.

Właśnie rozpoczynam budowę i jestem na etapie wyboru pustaków na ściany zewnętrzne. Projekt przewiduje Porotherm 25 P+W i styropian 14cm. Niestety w mojej oklicy słyszę wiele złych opini o firmie Wienerberger i szukam innego rozwiązania. W pewnym momencie myślałem o firmie Leier ale na forum wypowiadacie się o tych pustakach niezbyt dobrze. Znalazłem cegielnię Lewkowo i wśród ich produktów jest pustak ścienny LPW-25. Czy ktoś budował z niego? Jak jest z jakością i współczynnikem U ściany? zdecydowanie wolałbym ceramikę ale jeślki nie będę miał wyboru to sięgnę ostatecznie po gazobeton H+H :-? Tu przynajmniej nie słyszy się opinii o kilku lub kilkunastu uszkodzonych na jednej palecie... Proszę o poradę zwłaszcza od osób budujących w ostatnich kilu latach.

masz fakturę? to idziesz do hurtowni w której nabyłeś i mają Ci wymienić ....

to nie problem ....

a z czego budować?

przecież ta ściana bedzie docieplona styropianem ... to co się wygłupiasz i wgłębiasz we współczynniki cieplne ... myślisz, ze tak bardzo odbiegają w konkurencyjnych firmach? mylisz się .... jedno i to samo ....

wnioski: buduj z tego co najtańsze w okolicy - pewnie max , zaoszczędzona kasę i tak bedziesz miał na co wydać...

mniam mniam...

z tego:

http://www.wasik.pl/dsc04390.jpg

jakiś lokalny pustak betonowy....

materiał mocny, łatwy w układaniu /nawet przez słabowykwalifikowane siły/

czyli najlepszy...

tak przy okazji rzuć linka do tych pustaków z gazobetonu,

bom ciekaw bardzo jeszcze takich nie widziałem...

Leier (podobno) się sypie, ale wg sprzedawców to nie problem. Robisz zdjęcia, wołasz ich, dzwonisz i wymieniają. Przynajmniej sami tak deklarują.

Podstawa to umówić się wcześniej, ustalić, czy masz sprawdzić po rozładunku czy możesz to zrobić później przy murowaniu (rozpakowaniu palet).

Co złego słyszysz o W.?

Ja wybrałem beton komórkowy i drugi raz też bym wybrał ten materiał. Dlatego padło na ten materiał bo jet łatwy w obróbce docinki robiłem piłką do drewna i łatwo w nim cokolwiek schować czy wykuć bruzdy na instalacje. Ale tak po prawdzie to wybiera się materiał jaki jest w danym rejonie bardziej dostępny i na który można uzyskać większy rabat.

Ja mam OPTIROC 24 z keramzytu.. I nastepnym razem jak bede budowal tez to bedzie keramzyt...

Ponadto masz 6 postów na koncie, z których 4 o czym? O Keramzycie !!! Oby tak dalej....

Moze i mam tylko o keramzycie i o plycie fundamentowej.. A to tylko dlatego ze w takiej tehnologi buduje i o tym bede pisal.A tak pozatym to wiedzialem ze w koncu komus z 90% inwestorow w Polsce co to buduja na tradycyjnych fundamentach sciany z ceramiki lub betonu komurkowego moze to sie nie spodobac. Ale to tylko tradycja........... Powodzenia ...............

a z czego budować?

przecież ta ściana bedzie docieplona styropianem ... to co się wygłupiasz i wgłębiasz we współczynniki cieplne ... myślisz, ze tak bardzo odbiegają w konkurencyjnych firmach? mylisz się .... jedno i to samo ....

wnioski: buduj z tego co najtańsze w okolicy - pewnie max , zaoszczędzona kasę i tak bedziesz miał na co wydać...

Nic dodać nic ująć. Popieram w 100%