RobertAn 03.10.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Witam. Właśnie rozpoczynam budowę i jestem na etapie wyboru pustaków na ściany zewnętrzne. Projekt przewiduje Porotherm 25 P+W i styropian 14cm. Niestety w mojej oklicy słyszę wiele złych opini o firmie Wienerberger i szukam innego rozwiązania. W pewnym momencie myślałem o firmie Leier ale na forum wypowiadacie się o tych pustakach niezbyt dobrze. Znalazłem cegielnię Lewkowo i wśród ich produktów jest pustak ścienny LPW-25. Czy ktoś budował z niego? Jak jest z jakością i współczynnikem U ściany? zdecydowanie wolałbym ceramikę ale jeślki nie będę miał wyboru to sięgnę ostatecznie po gazobeton H+H Tu przynajmniej nie słyszy się opinii o kilku lub kilkunastu uszkodzonych na jednej palecie... Proszę o poradę zwłaszcza od osób budujących w ostatnich kilu latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.10.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 masz fakturę? to idziesz do hurtowni w której nabyłeś i mają Ci wymienić ....to nie problem .... a z czego budować? przecież ta ściana bedzie docieplona styropianem ... to co się wygłupiasz i wgłębiasz we współczynniki cieplne ... myślisz, ze tak bardzo odbiegają w konkurencyjnych firmach? mylisz się .... jedno i to samo .... wnioski: buduj z tego co najtańsze w okolicy - pewnie max , zaoszczędzona kasę i tak bedziesz miał na co wydać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.10.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 mniam mniam... z tego:http://www.wasik.pl/dsc04390.jpg jakiś lokalny pustak betonowy.... materiał mocny, łatwy w układaniu /nawet przez słabowykwalifikowane siły/czyli najlepszy... tak przy okazji rzuć linka do tych pustaków z gazobetonu,bom ciekaw bardzo jeszcze takich nie widziałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertAn 03.10.2009 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Napisałem gazobeton, nie pustak z gazobetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 03.10.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Leier (podobno) się sypie, ale wg sprzedawców to nie problem. Robisz zdjęcia, wołasz ich, dzwonisz i wymieniają. Przynajmniej sami tak deklarują. Podstawa to umówić się wcześniej, ustalić, czy masz sprawdzić po rozładunku czy możesz to zrobić później przy murowaniu (rozpakowaniu palet). Co złego słyszysz o W.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 03.10.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 A ja polecam jeszcze coś innego - Silkę. Materiał wg mnie bardzo dobry - oczywiście do ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 03.10.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Ja wybrałem beton komórkowy i drugi raz też bym wybrał ten materiał. Dlatego padło na ten materiał bo jet łatwy w obróbce docinki robiłem piłką do drewna i łatwo w nim cokolwiek schować czy wykuć bruzdy na instalacje. Ale tak po prawdzie to wybiera się materiał jaki jest w danym rejonie bardziej dostępny i na który można uzyskać większy rabat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.10.2009 03:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Napisałem gazobeton, nie pustak z gazobetonu. tytuł wątku "jaki pustak" i "ostatecznie sięgnę po gazobeton"... hmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeyo 04.10.2009 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 a ja mam porotherm wienerbergera i żadnych zastrzeżeń. Oczywiście było troche uszkodzonych pustaków ale to wina transportu a nie cegielni. Zresztą to nie są klocki lego i przy murowaniu zawsze jest mnóstwo docinania pustaków więc nawet te uszkodzone się "załapały" na mury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia2009 04.10.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Ja mam OPTIROC 24 z keramzytu.. I nastepnym razem jak bede budowal tez to bedzie keramzyt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 04.10.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Silka Szybko ,tanio i trzyma wymiar .Na początku murarz jak zobaczył że to cięższe niż gazobeton strasznie marudził ale szybko wymurowali i przestał narzekać .Murowali na klej -fajna robota .Na poprzedniej budowie robili z Porothermu i nie trzymał wymiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 04.10.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Ja mam OPTIROC 24 z keramzytu.. I nastepnym razem jak bede budowal tez to bedzie keramzyt... Ponadto masz 6 postów na koncie, z których 4 o czym? O Keramzycie !!! Oby tak dalej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertAn 04.10.2009 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Uważam że nie ma co czepiać się słówek. Chyba logiczne że gazobeton to nie pustak. Zamiast się czepiać pomagajmy... Dziękuje wszystkim którzy do tej pory wyrazili swoje opinie. I czekam na kolejne. Nadal interesuje mnie Lewkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia2009 04.10.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Ja mam OPTIROC 24 z keramzytu.. I nastepnym razem jak bede budowal tez to bedzie keramzyt... Ponadto masz 6 postów na koncie, z których 4 o czym? O Keramzycie !!! Oby tak dalej.... Moze i mam tylko o keramzycie i o plycie fundamentowej.. A to tylko dlatego ze w takiej tehnologi buduje i o tym bede pisal.A tak pozatym to wiedzialem ze w koncu komus z 90% inwestorow w Polsce co to buduja na tradycyjnych fundamentach sciany z ceramiki lub betonu komurkowego moze to sie nie spodobac. Ale to tylko tradycja........... Powodzenia ............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.10.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Dobra jest ceramika z Kozłowic. Cerpola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 04.10.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 a z czego budować? przecież ta ściana bedzie docieplona styropianem ... to co się wygłupiasz i wgłębiasz we współczynniki cieplne ... myślisz, ze tak bardzo odbiegają w konkurencyjnych firmach? mylisz się .... jedno i to samo .... wnioski: buduj z tego co najtańsze w okolicy - pewnie max , zaoszczędzona kasę i tak bedziesz miał na co wydać... Nic dodać nic ująć. Popieram w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noag 04.10.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Może byc jeszcze Porothon Robena 24 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 05.10.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Bierz tylko keramzyt-zarypiasty materiał. Mieszkam już w nim ponad rok i drugi raz też by był keramzyt. Poczytaj -praktycznie nie ma żadnych wad ceramiki i gazobetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.10.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 a mogę zapytać jak mają się wady do użytkowania czegoś co na codzień z jednej strony przykryte jest styropianem a z drugiej tynkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 05.10.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 a mogę zapytać jak mają się wady do użytkowania czegoś co na codzień z jednej strony przykryte jest styropianem a z drugiej tynkiem? To czemy nie budowałeś z pustaków żużlowych-najtańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts