daggulka 05.10.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 a mogę zapytać jak mają się wady do użytkowania czegoś co na codzień z jednej strony przykryte jest styropianem a z drugiej tynkiem? To czemy nie budowałeś z pustaków żużlowych-najtańsze a kto powiedział, ze nie budowałam? mam ścianki działowe z pustaków żuzlowych .... a ściany nośne ... chciałam jednowarstwówke ... ot - cała prawda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 05.10.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 No to sie wykpiłaś. A dwuwarstwowy tez by był u ciebie z żużlowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.10.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 nie , dwuwarstwowe byłyby z max'a albo z bk Prefabet bielsko ...niewiele drożej od żużlowych .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 05.10.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 ja robiłem z Leiera 24 i na ca 35 palet, 4 pełne palety było odpadów (faktycznie Leier uznał reklamacje i oddał kasę ale materiał masakryczny) natomiasa na działówki miałem jakiegoś czeskiego Wienerbergera i na 10 palet dwunastki był 1 lub 2 pustaki uszkodzone... Porównując jakość materiału była to przepaść! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 05.10.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Co złego słyszysz o W.? Nie widzę odpowiedzi? Przeoczyłem, czy nie napisałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 05.10.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Ja wybrałem Wienerberger 25p+w bo akurat był dosyć tani. Co do jakości to jestem bardzo zadowolony. Pustaki proste, identycznie wypalone i na kilkanaście palet było może kilka sztuk lekko ułupanych - ale to raczej wina transportu. Pustaki kupowałem przez neta z firmy odległej 250km od miejsca budowy i wyszło mnie to taniej o 2k niż lokalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertAn 05.10.2009 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 O W. słyszałem że fabryka z Dobrego wypuszcza materiał marnej jakości. Potwierdzają to niektóre ekipy murarskie i o dziwo składy budowlane. Kruszy się w rękach, ponoć to wina nienadzorowanego składu mieszanki gliny, trocin i popiołów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 06.10.2009 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Ostatnio Wienerberger pozamykał kilka cegielni i pozostały czynne tylko 4 cegielnie. Ponieważ mam rodzinę pracującą w tej firmie w cegielni w Lęborku, mogę Ci polecić cegłę właśnie z tego miejsca. Sam z niego buduję swój dom, i nie uważam, żeby to była zła cegła. Wręcz przeciwnie - twarda jak diabli, mam ją przeklętą jeśli chodzi o kucie bruzd. Cegielnia w Lęborku ma klientów nie tylko z Pomorza, ale zdarzają się klienci którzy przyjeżdżają np. z Krakowa, bo lęborska cegła jest najzwyczajniej w świecie dobra. Produkują też pustak szlifowany, który jest łączony na klej. Ponoć robota idzie piorunem.Wiele zależy od gliny, a ta nie wszędzie jest dobra. Nie na darmo cegielnia w Lęborku produkuje cegłę od roku bodajże 1983 (ten konkretny zakład, inne już nie istniejące produkowały już za Niemca)[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 07.10.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Witam. Właśnie rozpoczynam budowę i jestem na etapie wyboru pustaków na ściany zewnętrzne. Projekt przewiduje Porotherm 25 P+W i styropian 14cm. Niestety w mojej oklicy słyszę wiele złych opini o firmie Wienerberger i szukam innego rozwiązania. W pewnym momencie myślałem o firmie Leier ale na forum wypowiadacie się o tych pustakach niezbyt dobrze. Znalazłem cegielnię Lewkowo i wśród ich produktów jest pustak ścienny LPW-25. Czy ktoś budował z niego? Jak jest z jakością i współczynnikem U ściany? zdecydowanie wolałbym ceramikę ale jeślki nie będę miał wyboru to sięgnę ostatecznie po gazobeton H+H Tu przynajmniej nie słyszy się opinii o kilku lub kilkunastu uszkodzonych na jednej palecie... Proszę o poradę zwłaszcza od osób budujących w ostatnich kilu latach. Twierdzisz że Wienerberger ma kiepskie pustaki, a chcesz budować z Leiera albo gazobetonu. To tak jak byś twierdził, że Mercedes jest gorszy od Poloneza. Za całym szacunkiem, ale jak czytam takie posty to słabo mi się robi Jak masz obawy co do jakości Porothermu, który produkowany jest w polskich cegielniach to sięgnij po Poroton Wienerbergera. To ten sam pustak, tyle że produkowany w Niemczech. Jedyna różnica jest taka że nie ma 25 cm tylko 24 cm. I co ciekawe, mimo kosztów transportu z Niemiec ten pustak i tak okazał się o około 50gr na sztuce tańszy od Porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertAn 07.10.2009 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Z całym szacunkiem czytaj ze zrozumieniem. Od rozważania do decyzji droga daleka. Więc powstrzymaj mdłości... jeśli nie masz nic do powiedzenia w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 07.10.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Z całym szacunkiem czytaj ze zrozumieniem. Od rozważania do decyzji droga daleka. Więc powstrzymaj mdłości... jeśli nie masz nic do powiedzenia w temacie. Nie było moim zamiarem urażenie autora tego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 07.10.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Z całym szacunkiem czytaj ze zrozumieniem. Od rozważania do decyzji droga daleka. Więc powstrzymaj mdłości... jeśli nie masz nic do powiedzenia w temacie. Akurat osoba ta powiedziała Ci dużo w temacie, ale jak widzę Ty też masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem Napiszę więc Ci jeszcze raz: W liczenie U się nie baw w ogóle - dla pewności daj 1 cm styro więcej i po sprawie (zresztą gr. 14cm pewnie nie znajdziesz, bo producenci styro kroją 60cm na części, więc z reguły gr. to dzielnik 60). Przy ścianie 2W opór termiczny samej ściany nie ma w ogóle znaczenia Kilka sztuk uszkodzonych na palecie też nie ma znaczenia - każdy dobry murarz to wykorzysta na narożniki albo przy otworach, ew. zachlapie ubytki zaprawą Czyli - bierz co tańsze, no chyba, że różnice niewielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts