Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki pustak 24cm na ściany zewnętrzne?

Recommended Posts

a mogę zapytać jak mają się wady do użytkowania czegoś co na codzień z jednej strony przykryte jest styropianem a z drugiej tynkiem?

To czemy nie budowałeś z pustaków żużlowych-najtańsze :lol: :D :lol:

a kto powiedział, ze nie budowałam?

mam ścianki działowe z pustaków żuzlowych ....

a ściany nośne ... chciałam jednowarstwówke ... ot - cała prawda ... :roll:

ja robiłem z Leiera 24 i na ca 35 palet, 4 pełne palety było odpadów (faktycznie Leier uznał reklamacje i oddał kasę ale materiał masakryczny) natomiasa na działówki miałem jakiegoś czeskiego Wienerbergera i na 10 palet dwunastki był 1 lub 2 pustaki uszkodzone... Porównując jakość materiału była to przepaść!

Ja wybrałem Wienerberger 25p+w bo akurat był dosyć tani. Co do jakości to jestem bardzo zadowolony. Pustaki proste, identycznie wypalone i na kilkanaście palet było może kilka sztuk lekko ułupanych - ale to raczej wina transportu. Pustaki kupowałem przez neta z firmy odległej 250km od miejsca budowy i wyszło mnie to taniej o 2k niż lokalnie.

Ostatnio Wienerberger pozamykał kilka cegielni i pozostały czynne tylko 4 cegielnie. Ponieważ mam rodzinę pracującą w tej firmie w cegielni w Lęborku, mogę Ci polecić cegłę właśnie z tego miejsca. Sam z niego buduję swój dom, i nie uważam, żeby to była zła cegła. Wręcz przeciwnie - twarda jak diabli, mam ją przeklętą jeśli chodzi o kucie bruzd. Cegielnia w Lęborku ma klientów nie tylko z Pomorza, ale zdarzają się klienci którzy przyjeżdżają np. z Krakowa, bo lęborska cegła jest najzwyczajniej w świecie dobra. Produkują też pustak szlifowany, który jest łączony na klej. Ponoć robota idzie piorunem.

Wiele zależy od gliny, a ta nie wszędzie jest dobra. Nie na darmo cegielnia w Lęborku produkuje cegłę od roku bodajże 1983 (ten konkretny zakład, inne już nie istniejące produkowały już za Niemca)[/b]

Witam.

Właśnie rozpoczynam budowę i jestem na etapie wyboru pustaków na ściany zewnętrzne. Projekt przewiduje Porotherm 25 P+W i styropian 14cm. Niestety w mojej oklicy słyszę wiele złych opini o firmie Wienerberger i szukam innego rozwiązania. W pewnym momencie myślałem o firmie Leier ale na forum wypowiadacie się o tych pustakach niezbyt dobrze. Znalazłem cegielnię Lewkowo i wśród ich produktów jest pustak ścienny LPW-25. Czy ktoś budował z niego? Jak jest z jakością i współczynnikem U ściany? zdecydowanie wolałbym ceramikę ale jeślki nie będę miał wyboru to sięgnę ostatecznie po gazobeton H+H :-? Tu przynajmniej nie słyszy się opinii o kilku lub kilkunastu uszkodzonych na jednej palecie... Proszę o poradę zwłaszcza od osób budujących w ostatnich kilu latach.

Twierdzisz że Wienerberger ma kiepskie pustaki, a chcesz budować z Leiera albo gazobetonu. To tak jak byś twierdził, że Mercedes jest gorszy od Poloneza. Za całym szacunkiem, ale jak czytam takie posty to słabo mi się robi :-(

Jak masz obawy co do jakości Porothermu, który produkowany jest w polskich cegielniach to sięgnij po Poroton Wienerbergera. To ten sam pustak, tyle że produkowany w Niemczech. Jedyna różnica jest taka że nie ma 25 cm tylko 24 cm. I co ciekawe, mimo kosztów transportu z Niemiec ten pustak i tak okazał się o około 50gr na sztuce tańszy od Porothermu.

Z całym szacunkiem czytaj ze zrozumieniem. Od rozważania do decyzji droga daleka. Więc powstrzymaj mdłości... jeśli nie masz nic do powiedzenia w temacie.

Akurat osoba ta powiedziała Ci dużo w temacie, ale jak widzę Ty też masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem

Napiszę więc Ci jeszcze raz:

W liczenie U się nie baw w ogóle - dla pewności daj 1 cm styro więcej i po sprawie (zresztą gr. 14cm pewnie nie znajdziesz, bo producenci styro kroją 60cm na części, więc z reguły gr. to dzielnik 60). Przy ścianie 2W opór termiczny samej ściany nie ma w ogóle znaczenia

Kilka sztuk uszkodzonych na palecie też nie ma znaczenia - każdy dobry murarz to wykorzysta na narożniki albo przy otworach, ew. zachlapie ubytki zaprawą

Czyli - bierz co tańsze, no chyba, że różnice niewielkie