Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana w projekcie

etana

Recommended Posts

witam

po uzyskaniu zezwolenia na budowę postanowiliśmy dokonać pewnych zmian dotyczących lokalizacji pomieszczeń wewnątrz domu, między innymi chodzi o lokalizacje kotłowni. po zmianie jej okalizacji jeden z kominów jest zbędny.

Czy możemy usunąć z projektu komin i uznac to za zmiane nieistotnę, czyli nie zgłaszać tego faktu w starostwie?

z góry dziękuję za odpowiedź

Witam i dziękuję za odpowiedź

jestem po konsultacjach z Kierownikiem Budowy, miedzy innymi w kwesti kominów i on tez jest zdania że nie ma problemu i tej kwestii nigdzie nie muszę zgłaszać

nie jestem taki pewny.

Żebyś czasami nie musiała wrócić do tematu wtedy, kiedy starostwo przy próbie zamieszkania zażąda protokołu od kominiarza na komin którego nie ma. Po ostatnich wypadkach sprawy kominowe zostały mocno wyeksponowane w prawie budowlanym, oraz warunkach technicznych.

I jest druga sprawa. W zależności od powiatu, zmiany architektoniczne są u jednych istotne, u innych nie bardzo. Nie wiem, czy twój kierbud to wie. Ale należałoby zawsze uzgodnić te sprawy ze starostwem na bieżąco. Oczywiście ustnie. I to kierbud powinien zrobić, bo od tego jest. Przynajmniej tak załatwia się sprawy u mnie. To są zbyt ważne sprawy, aby pozostawały niepewne.

witam

po uzyskaniu zezwolenia na budowę postanowiliśmy dokonać pewnych zmian dotyczących lokalizacji pomieszczeń wewnątrz domu, między innymi chodzi o lokalizacje kotłowni. po zmianie jej okalizacji jeden z kominów jest zbędny.

Czy możemy usunąć z projektu komin i uznac to za zmiane nieistotnę, czyli nie zgłaszać tego faktu w starostwie?

z góry dziękuję za odpowiedź

Co do ustnego uzgadniania ze starostwem to pierwsze słyszę. Jak nie ma na papierze to nie ma. Później jakby co to nikt się nie przyzna do rozmowy. :)

Taką zmianę kierownik budowy załatwi wpisem do dziennika i po sprawie.

pozdrawiam

Witam

jak najbardziej zgadzam się z Monti, a kierownika budowy mam "zaprzyjaźnionego" ze starostwem, czyli chyba wie co mówi :)

Natomiast jesli chodzi o kwestie wentylacji i kominiarzy, to chcemy mieć rekuperator, a zawsze zostaje mi drugi komin (do kominak) i w nim będzie pozostawiona wentylacja.

pozdrawiam

Co do ustnego uzgadniania ze starostwem to pierwsze słyszę. Jak nie ma na papierze to nie ma. Później jakby co to nikt się nie przyzna do rozmowy. :)

To nie jest uzgadnianie, tylko wcześniejsze wysondowanie jak starostwo zmianę potraktuje.

A co do papierów, to w przypadku petenta - to racja. Ale gdy pyta kierbud, który tam jest częstym gościem, to jest zupełnie inna rozmowa i takie uzgodnienia na gębę są często spotykane.

Art. 36a.6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5.

Przepis ten, w zasadzie stanowi, że powinien zrobić to projektant.

Może się przecież okazać (teoretycznie), że zmiana ta jest istotna.

Z drugiej strony jeśli tą zmianę naniesie projektant, to starostwo nic nie będzie miało do gadania.

Może zatem warto, aby tą zmianę naniósł na projekcie, projektant (adaptujący).