Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINEK

Recommended Posts

Witam Wszystkich. Właśnie jestem na etapie rozprowadzanie ciepłego powietrza z kominka (Który jest na parterze)w następujący sposób:

- doprowadzenie zimnego powietrza ( od dołu z zewnątrz) fi 50-75,

-z czopucha nad kominkiem rura fi 150 - ocieplona - która idzie przez poddasze użytkowe i wychodzi na "stryszku" ,

- na tym stryszku chcę zamontować filtr i turbinkę,

- za turbinką rozdzielenie na cztery rury fi 125 i rozprowadzenie do pomieszczeń - max długość około 4-5 m (oczywiście rura też ocieplona)

- w pomieszczeniech wyjścia rur zakończone anemostatami.

Proszę o poradę czy jest to dobre rozwiązanie.

Dziękuję Bardzo.

Pozdrawiam

Gość ksgocha
Z doświadczenia własnego wiem, że turbina jest zbędna. Generuje tylko zbędne koszty, wprowadza hałas-szum w kanałach (koniecze są rury z wyciszeniem, a to dodatkowy koszt). Wszędzie spotykana opinia, że bez turbiny ciepłe powietrze doprowadzane jest na odległość 3-4m jest błedne. Przy spełnieniu kilku warunków ciepłe powietrze można rozprowadzać na odległość nawet 15m, a może i więcej ? Warunkami tymi są: dystrybutor ciepłego powietrza z którego rozprowadzone są rury do poszczególnych pomieszczeń, dobrze jest jak jest pewien odcinek pionowego rozprowadzenia ciepła aby stworzyć odpowiedni pęd pow., otwarte drzwi w ogrzewanych pomieszczeniach aby umożliwić obieg nagrzewanego powietrza. To się naprawdę sprawdza.