PAJONK 22.12.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2003 Witam Wszystkich. Właśnie jestem na etapie rozprowadzanie ciepłego powietrza z kominka (Który jest na parterze)w następujący sposób:- doprowadzenie zimnego powietrza ( od dołu z zewnątrz) fi 50-75,-z czopucha nad kominkiem rura fi 150 - ocieplona - która idzie przez poddasze użytkowe i wychodzi na "stryszku" ,- na tym stryszku chcę zamontować filtr i turbinkę,- za turbinką rozdzielenie na cztery rury fi 125 i rozprowadzenie do pomieszczeń - max długość około 4-5 m (oczywiście rura też ocieplona)- w pomieszczeniech wyjścia rur zakończone anemostatami.Proszę o poradę czy jest to dobre rozwiązanie.Dziękuję Bardzo.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ksgocha 22.12.2003 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2003 Z doświadczenia własnego wiem, że turbina jest zbędna. Generuje tylko zbędne koszty, wprowadza hałas-szum w kanałach (koniecze są rury z wyciszeniem, a to dodatkowy koszt). Wszędzie spotykana opinia, że bez turbiny ciepłe powietrze doprowadzane jest na odległość 3-4m jest błedne. Przy spełnieniu kilku warunków ciepłe powietrze można rozprowadzać na odległość nawet 15m, a może i więcej ? Warunkami tymi są: dystrybutor ciepłego powietrza z którego rozprowadzone są rury do poszczególnych pomieszczeń, dobrze jest jak jest pewien odcinek pionowego rozprowadzenia ciepła aby stworzyć odpowiedni pęd pow., otwarte drzwi w ogrzewanych pomieszczeniach aby umożliwić obieg nagrzewanego powietrza. To się naprawdę sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts