TS147 04.10.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Witam, Mam pytanie jaki rozmiar kostki granitowej powinienem zastosować na podjeździe? Jedna ekipa radzi mi zrobić podjazd pod garaż z kostki 9-11cm, a ganek i przejścia już z małej czyli 5-6cm. Druga ekipa może zrobić całość, czyli i przejścia i podjazd z małej kostki. Pod garaż podjeżdżać będą tylko osobowe auta. Pytanie więc, czy rzeczywiscie powinienem zastosować większą kostkę, czy też to wygoda wykonawcy . Dodatkowe pytanie - czy kupując wszystkie materiały samodzielnie zmieszczę się w 100zł/m2? Mam opcję taką, że albo płacę 60zł za robociznę i materiały kupuję sam, albo 160zł i nic mnie nie interesuje. Dzieki za rady. Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 04.10.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 A jaka wysokosc kostki?Mysle, ze to wlasnie wysokosc jest wazniejsza niz jej dludosc i szer.A wysokosc znow zalezy od podkladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 05.10.2009 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 A jaka wysokosc kostki? Mysle, ze to wlasnie wysokosc jest wazniejsza niz jej dludosc i szer. A wysokosc znow zalezy od podkladu. Kostka jak to kostka ma kształt... kostki . Zatem wysokość to też 9-11 lub 5-6cm. Nie wiem czy chęć ułożenia większej nie wynika z mniejszej ilości pracy koniecznej do wykonania. kostkę granitową kupisz w strzegomiu za 200-300zł/t + kilka zł transport, to daje ci między 30 a 50 zł/m2 w zależności od wielkości kostki, reszta materiałów symboliczna bo pod grant daje się mało drogiego cementu a dużo taniego piasku, odpadają tez obrzeża bo tam wszystko robi się z granitu Dzięki za namiar - dzisiaj właśnie starałem się to obliczyć i wyszło mi, że: - kostka około 45-50zł/m2 - tłuczeń 25zł/m2 - cement 10zł/m2 - Piasek/etc 7-10zł/m2 Razem około 90 zł. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 05.10.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Mam bruki z granitu (ok. 200 m2) więc radzę:- na ruch samochodowy min. kostka ok. 9 - 11 cm ułożona w łuki lub inne figury (nie równolegle), chodzi o to by opona naciskała na kilka krawędzi a nie na jedną kostkę,- na ruch pieszy kostka ok. 5 - 7 cm ułożona wg potrzeb.Także polecam ułożenie w podłożu bruków peszla do odwodnienia bo powierzchnie wykonane z kostki granitowej łatwo chłonną wodę (szeroka fuga).Na marginesie dodam, że producenci kostek granitowych łupią kostki wg różnych wymiarów ale uważa się za kostki małe od 5 do 7 cm a za duże od 8 do 12 cm a przy układaniu istotne jest dopasowanie kształtu kostki a nie jej wysokość. Przy dużych kostkach można fugi wypełnić miałem granitowym (kamiennym) a nie piaskiem. Ale jak to przy brukach najważniejsze jest głębokość warstwy podłoża i jej dobre ubicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 05.10.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 A jaka wysokosc kostki? Mysle, ze to wlasnie wysokosc jest wazniejsza niz jej dludosc i szer. A wysokosc znow zalezy od podkladu. Kostka jak to kostka ma kształt... kostki . Zatem wysokość to też 9-11 lub 5-6cm. Nie wiem czy chęć ułożenia większej nie wynika z mniejszej ilości pracy koniecznej do wykonania. Co nie zmienia faktu, ze jej wysokosc zalezy od podkladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoZ 05.10.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Ja ostatnio sam się przymierzałem do ułożenia kostki betonowej, lecz po 2 dniach układania ręcznego znalazłem ekipę. Maszyny to podstawa, szybkość i trwałość. Rozmawiając z chłopakami okazuje się, że również układają kostki z granitu i innych takich. Cena robocizny zależy głównie od wymiarów kostki i jak na W-wę są mocno konkurencyjni. Ekipa z Iławy. Jak się zdecydujesz to krzycz. U mnie działają do środy. można obejrzeć ich pracę - a już mogę polecać ... kultura pracy i dokładność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts