Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wielkość kostki granitowej przed garaż?

TS147

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie jaki rozmiar kostki granitowej powinienem zastosować na podjeździe?

Jedna ekipa radzi mi zrobić podjazd pod garaż z kostki 9-11cm, a ganek i przejścia już z małej czyli 5-6cm. Druga ekipa może zrobić całość, czyli i przejścia i podjazd z małej kostki.

Pod garaż podjeżdżać będą tylko osobowe auta. Pytanie więc, czy rzeczywiscie powinienem zastosować większą kostkę, czy też to wygoda wykonawcy ;).

Dodatkowe pytanie - czy kupując wszystkie materiały samodzielnie zmieszczę się w 100zł/m2? Mam opcję taką, że albo płacę 60zł za robociznę i materiały kupuję sam, albo 160zł i nic mnie nie interesuje.

Dzieki za rady.

Pozdrawiam,

Adam

A jaka wysokosc kostki?

Mysle, ze to wlasnie wysokosc jest wazniejsza niz jej dludosc i szer.

A wysokosc znow zalezy od podkladu.

Kostka jak to kostka ma kształt... kostki ;). Zatem wysokość to też 9-11 lub 5-6cm. Nie wiem czy chęć ułożenia większej nie wynika z mniejszej ilości pracy koniecznej do wykonania.

kostkę granitową kupisz w strzegomiu za 200-300zł/t + kilka zł transport, to daje ci między 30 a 50 zł/m2 w zależności od wielkości kostki, reszta materiałów symboliczna bo pod grant daje się mało drogiego cementu a dużo taniego piasku, odpadają tez obrzeża bo tam wszystko robi się z granitu

Dzięki za namiar - dzisiaj właśnie starałem się to obliczyć i wyszło mi, że:

- kostka około 45-50zł/m2

- tłuczeń 25zł/m2

- cement 10zł/m2

- Piasek/etc 7-10zł/m2

Razem około 90 zł.

Pzdr

Mam bruki z granitu (ok. 200 m2) więc radzę:

- na ruch samochodowy min. kostka ok. 9 - 11 cm ułożona w łuki lub inne figury (nie równolegle), chodzi o to by opona naciskała na kilka krawędzi a nie na jedną kostkę,

- na ruch pieszy kostka ok. 5 - 7 cm ułożona wg potrzeb.

Także polecam ułożenie w podłożu bruków peszla do odwodnienia bo powierzchnie wykonane z kostki granitowej łatwo chłonną wodę (szeroka fuga).

Na marginesie dodam, że producenci kostek granitowych łupią kostki wg różnych wymiarów ale uważa się za kostki małe od 5 do 7 cm a za duże od 8 do 12 cm a przy układaniu istotne jest dopasowanie kształtu kostki a nie jej wysokość. Przy dużych kostkach można fugi wypełnić miałem granitowym (kamiennym) a nie piaskiem. Ale jak to przy brukach najważniejsze jest głębokość warstwy podłoża i jej dobre ubicie.

A jaka wysokosc kostki?

Mysle, ze to wlasnie wysokosc jest wazniejsza niz jej dludosc i szer.

A wysokosc znow zalezy od podkladu.

Kostka jak to kostka ma kształt... kostki ;). Zatem wysokość to też 9-11 lub 5-6cm. Nie wiem czy chęć ułożenia większej nie wynika z mniejszej ilości pracy koniecznej do wykonania.

Co nie zmienia faktu, ze jej wysokosc zalezy od podkladu.

Ja ostatnio sam się przymierzałem do ułożenia kostki betonowej, lecz po 2 dniach układania ręcznego znalazłem ekipę. Maszyny to podstawa, szybkość i trwałość. Rozmawiając z chłopakami okazuje się, że również układają kostki z granitu i innych takich. Cena robocizny zależy głównie od wymiarów kostki i jak na W-wę są mocno konkurencyjni. Ekipa z Iławy.

Jak się zdecydujesz to krzycz. U mnie działają do środy. można obejrzeć ich pracę - a już mogę polecać ... kultura pracy i dokładność