Ja18 04.10.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Wylewałem w sobotę chudy beton na gruncie (w garażu). Na warstwie piasku została dodatkowo rozłożona folia. Czy można zalać świeży beton 5 mm „warstwą” wody zamiast go podlewać codziennie „po trochu”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.10.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 przy temperaturach jak teraz wystarczy zwilżyc 1 x dziennie, nie robic przeciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ja18 04.10.2009 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 A czy "stanie" betonu w wodzie może "mu" zaszkodzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.10.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 A czy "stanie" betonu w wodzie może "mu" zaszkodzić . teraz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ja18 04.10.2009 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Pytam dlatego bo znalazłem w sieci na temat pielęgnacji betonu coś takiego Do prawidłowego wiązania cementu w betonie konieczna jest pielęgnacja poprzez polewanie go wodą. Często inwestorzy pytają mnie na budowach jak długo i jak często polewać beton wodą po zabetonowaniu. Sposób pielęgnacji świeżego betonu poprzez nawilżanie powinien być ustalony dla określonych warunków i pory roku z uwzględnieniem następujących minimalnych okresów nawilżania: - 3 dni dla każdego betonu - 7 dni dla dużych odkrytych powierzchni (strop), gdy beton jest z cementu portlandzkiego - 14 dni dla dużych odkrytych powierzchni (strop), gdy beton jest z cementu hutniczego - 14 dni dla betonów wodoszczelnych (np gdy betonujemy basen lub szczelne fundamenty). Im dłużej utrzymuje się beton w wilgoci, tym jest to korzystniejsze dla wszystkich jego właściwości. W związku z tym najkorzystniej jest utrzymywać duże powierzchnie betonu pod stałą warstwą wody. W zwykłych warunkach polewanie wodą należy rozpocząć w okresie letnim po upływie około 12 godzin a w okresie chłodniejszym po upływie 24 godzin od zabetonowania. Zaleca się stosować następującą częstotliwość nawilżania: - przy temperaturze powietrza powyżej +15 stopni C w ciągu dnia przynajmniej co 3 godziny i raz w ciągu nocy - przy temperaturze powietrza poniżej +15 stopni C nie rzadziej niż 3 razy na dobę - przy temperaturze powietrza poniżej +5 stopni C można zaprzestać nawilżania betonu wodą. Dobrym sposobem na utrzymanie wilgoci w betonie w pierwszym okresie jest nakrycie go folią z PCV lub polietylenu. Folię można układać na powierzchni betonu bezpośrednio po jego zagęszczeniu, zabezpieczając beton w okresie największych strat wilgoci. Zaleca się jednak układanie folii po 3-5 godzinach od zaformowania. Świeży beton należy chronić również przed zbytnim nagrzaniem. Podwyższenie temperatury powyżej +20 stopni C nie jest szkodliwe o ile beton utrzymywany jest w stałej wilgoci. Jednak nagłe polanie zimną wodą silnie rozgrzanego betonu może doprowadzić do pojawienia się rys i spękań. Dlatego w czasie upałów beton należy polewać bardzo często lub po nawilżeniu nakryć go folią bądź brezentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.10.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Im dłużej utrzymuje się beton w wilgoci, tym jest to korzystniejsze dla wszystkich jego właściwości. W związku z tym najkorzystniej jest utrzymywać duże powierzchnie betonu pod stałą warstwą wody. Dla betonu dobrze, ale czy dla reszty domu też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ja18 04.10.2009 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Dla betonu dobrze, ale czy dla reszty domu też? Beton jest wylany w folii wywiniętej ok. 40 cm na ściany, tak że ścianą nic się nie powinno stać. Dodam że chudziak jest wylany poniżej poziomu fundamentów 5 cm, dlatego mam możliwość "nalania" większej ilości wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.10.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 pragnę zauważyć, że ów cytat dotyczy betonu, a nie chudego betonudo tego betonu konstrukcyjnego, a chudy takim nie jesti na koniec dodając, że chudy zawiera o wiele mniej cementu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ja18 04.10.2009 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 pragnę zauważyć, że ów cytat dotyczy betonu, a nie chudego betonu do tego betonu konstrukcyjnego, a chudy takim nie jest i na koniec dodając, że chudy zawiera o wiele mniej cementu u mnie chudziak w garażu jest klasy B20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.10.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Dla betonu dobrze, ale czy dla reszty domu też? Beton jest wylany w folii wywiniętej ok. 40 cm na ściany, tak że ścianą nic się nie powinno stać. Dodam że chudziak jest wylany poniżej poziomu fundamentów 5 cm, dlatego mam możliwość "nalania" większej ilości wody. Jak to chudziak wylany poniżej fundamentów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ja18 04.10.2009 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Jak to chudziak wylany poniżej fundamentów??? różnica poziomów między fundamentem a chudym betonem wynosi 5 cm, została utworzona tzw. niecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts