Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach..

magduska

Recommended Posts

Poszukaj kogoś, kto użytkowuje swoją przynajmniej kilkanaście lat, a i wtedy dowiedz się, czy ta firma produkuje je w ten sam sposób bo opinie, że skoro już tyle lat produkują to na pewno jeszcze ją poprawili można między bajki włożyć. Tzn. może tak być, ale może być również odwrotnie.

Na części swojego dachu mam od 7 lat najtańszą, zwykłą blachę ocynkowaną przymocowaną zwykłymi wkrętami, cięta szlifierką kątową. Do dnia dzisiejszego żadnych śladów rdzy nie widać. O czym to świadczy? O niczym.

Jedynie w miarę wiarygodne opinie to opisy osób, które mają problemy z blachą na dachu. I należy je odnosić tylko dla tych samych partii produkcyjnych.

Radzę sprawdzić z jakiej huty jest blacha którą nasi producenci wykorzystują do tłoczenia blachodachówki

napisałam maila do producenta, tak mi odpisał:

"Blachy Bratex Prestige, to produkty na bazie szwedzkiego surowca z huty SSAB – blacha Prelaq. Cechuje je między innymi 30-letnia pisemna gwarancja.

ˇ Blachy Bratex Premium wytwarzane są z surowca austriackiej huty VoestAlpine i udzielamy na nie 10-letniej pisemnej gwarancji.

tylko te dwie biorę pod uwagę..., ale powiem szczerze że te huty to..,

nic mi to nie mówi :-?

a coś takiego bierzecie pod uwagę ?

http://www.rheinzink.pl/

fajne proste - dość nowoczesna z wyglądu - ale ciekawe ile z metra - gdzieś spotkałem się z cena 70 zeta ale nie wiem czy za m2 czy mb :(

yyy.., powiem szczerze, że chałupkę będę mieć raczej w starym stylu, więc nic takiego nie braliśmy pod uwagę ;)

to jak coś to ponoć sprawdzony bratex polecają - dobra blacha z SSAB itd, możne mniej odcieni jak u szwedów ale zawsze coś dobrego.

gdzieś na jakiejś stronie znalazłam specyfikację tej blachy z Budmatu i wydaje się, że to ta sama blacha...

..nom, w kolorach nie ma za bardzo wyboru, ale pewnie dam sobie radę ;)

blacha z SSAB to jest ta sama blacha co np. Sara z Budmatu lub Planja

tylko nie wiem, czy powłoka (kolor) jest od razu na blasze, czy dodawana później w Polsce, bo podobno jest ona równie istotna, jak nie ważniejsza od samej blachy

ok, to zapytam jeszcze producenta o tą powłokę ;)

dzięki za rady ;)

z tego co wiem, to w Polsce blachy są jedynie tłoczone, rdzeń stalowy przyjeżdża lub przypływa już w kolorze.

Jest wielu producentów i w sumie pośród blach z 10-letnią gwarancją, wszystkie zbliżone są do siebie jakościowo i cenowo.

Warto zastanowić się tez nad blachami BalexMetal i Kroll Polska.

A jeśli patrzycie na blachy z dłuższą gwarancją, to czy w tej cenie nie warto byłoby się jednak zastanowić nad dachówką cementową?

Myślę że cenowo wyjdzie podobnie jak droższe blachy.

Pozdrawiam

Cris

A jeśli patrzycie na blachy z dłuższą gwarancją, to czy w tej cenie nie warto byłoby się jednak zastanowić nad dachówką cementową?

Myślę że cenowo wyjdzie podobnie jak droższe blachy.

Na początku roku robiłam wycenę mojego dachu pod blachodachówkę i dachówkę cementową i.. ogólny koszt (cena materiału + wykończenia + ułożenie) to była dość duża (jak dla mnie) różnica :-?

..gdzieś mam to wyliczenie.. - za dachówkę przybliżony koszt 300m2 dachu ~49tyś., za blachę 346m2 dachu (podwyższyłam ścianę kolankową i wydłużyłam krokwie) - wyliczyli 414m2 blachy (możliwe?) z dłuższą gwarancją i cena ~39tys. (cena w obu przypadkach obejmuje całość dachu, znaczy się łącznie z oknami, obróbkami), więc..

jednak zostaniemy przy blasze ;)

Pozdrawiam