magduska 07.10.2009 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Mam odpowiedź producenta: "Wracając do Pani pytania, śmiem stwierdzić, że nakładanie powłoki u producenta jest niemożliwe. Powlekanie blach powłokami lakierniczymi, to czynność na miarę zaawansowanego procesu technologicznego do którego niezbędne są wielkie linie i piece produkcyjne. Nie znam żadnego producenta w Polsce, który malowałby u siebie blachę. Surowiec w postaci blachy powlekanej dostarczany jest do producenta (na przykład do nas) i dopiero na miejscu formowany (Uwaga! Formowany, nie rozciągany.) według danego profilu blachodachówki lub blachy trapezowej. Jako ciekawostkę dopowiem, że światowe koncerny jak Rukkii czy Lindab posiadaja własne linie do powlekania blach, nie mniej jednak ta blacha malowana jest przed procesem formowania-tłoczenia w ilościach setek ton. Na przykład szwedzka Plannja (wchodząca w skład grupy SSAB) od kilku miesięcy zaprzestała malowania blach na własnych liniach tylko zakupuje gotowe powlekane krążki bezpośrednio od SSAB. Dokładnie tak samo jak Bratex Dachy. Jeśli zastanawia się Pani, gdzie tkwi jakość, skoro wszyscy robią tak samo, odpowiem krótko: specyfikacja towaru (ilość cynku, grubość powłoki, jej rodzaj, gatunek stali, czystość rudy żelaza), proces produkcji i jego nadzorowanie (dostosowanie do norm budowlanych, certyfikacja ISO, testy blach przed i po produkcji), pakowanie towaru, obsługa klienta (nawet pośrednika), gwarancja i serwis posprzedażny." Więc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 07.10.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 więc jak na mój gust - większość producentów oferuje tą samą blachę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 07.10.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Na początku roku robiłam wycenę mojego dachu pod blachodachówkę i dachówkę cementową i.. ogólny koszt (cena materiału + wykończenia + ułożenie) to była dość duża (jak dla mnie) różnica Ja właśnie zaczynam robić dach - ma dokładnie 356m2 Wycena wygląda tak: Dachówka ceramiczna 16,5k (z nizszej półki kosztuje 13,5k, betonowa pewnie jeszcze trochę niżej) Wykonawstwo 14,5k Dodatki (bez okien): około 8k (można ciut taniej - rynny PCV zamiast stali to okolo 500 zł mniej, blacha polska zamiast szwedzkiej 700 zł mniej) Razem: 39k (ew. około 35k) Do tego jeszcze okna - nie wiem ile ich jest w Twojej wycenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 07.10.2009 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Do tego jeszcze okna - nie wiem ile ich jest w Twojej wycenie u mnie jest 10 okien dachowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 07.10.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 no to 10k więcej = 45kczy warto dopłacić te kilka tys.?moim zdaniem warto, ale ile osób tyle opinii P.S. 10 okien? - zmień projekt!!! okna polaciowe to zło konieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 07.10.2009 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 moim zdaniem warto, ale ile osób tyle opinii P.S. 10 okien? - zmień projekt!!! okna polaciowe to zło konieczne niemożliwe, dom już stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 07.10.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 moim zdaniem warto, ale ile osób tyle opinii P.S. 10 okien? - zmień projekt!!! okna polaciowe to zło konieczne niemożliwe, dom już stoi to się nazywa mieć okno na świat -- może tylko nad głową ale zawsze okno wolnoć Tomku w swoim domku - pełna swoboda inwestora ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiaa29 09.10.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Obiecane fotki -blacha budmat sara cegla mat- koszt dachu - wieźba ,robocizna,pokrycie, rynny, podbitka czyli wszystko - 38 tys. - material bez wieźby- 16tys. Projekt tomaszek II http://img94.imageshack.us/img94/8391/pa094281.th.jpghttp://img39.imageshack.us/img39/2122/pa094293.th.jpghttp://img39.imageshack.us/img39/3748/pa094294.th.jpg http://img39.imageshack.us/img39/6527/pa094279.th.jpg Koszt stanu na zdjeciach 130 tys - w tym cala papierologia , szambo i ogrodzenie (caly koszt oprócz dzialki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiaa29 10.10.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Aha,co do ilości blachy -dach ma 220m, blachy wyszlo 317 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 10.10.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 zajefajny temat wątku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 12.10.2009 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Obiecane fotki -blacha budmat sara cegla mat- koszt dachu - wieźba ,robocizna,pokrycie, rynny, podbitka czyli wszystko - 38 tys. - material bez wieźby- 16tys. Projekt tomaszek II dzięki za zdjęcia, dach fajny - ja jednak mam inną wizualizację ..a wstępna wycena (stan sprzed kilku dni) to ponad 39tys. Koszt stanu na zdjeciach 130 tys - w tym cala papierologia , szambo i ogrodzenie (caly koszt oprócz dzialki) nas jak na razie wyszło (bez działki) 157 tys. ..zdjęcia są w.. podpisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cris3City 16.10.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Wszystko ok, ale tak naprawdę nie dowiesz się z jakiej huty pozyskują blachę producenci.Największe koncerny, choć mogą to ukrywać, muszą czasem posiłkować się stalą z Chin (która o dziwo nie jest nieraz gorsza od innych).Ilości rdzenia stalowego powlekanego które tłoczą i sprzedają, nie mogliby pozyskać z jednej huty, dlatego posiłkują się blachą z innych nieraz nawet chińskich jut.Zwracajcie uwagę na gwarancję i opinie użytkowników.Dodam raz jeszcze że między podstawowymi blachami z 10-letnią gwarancją nie ma dużych różnic jakościowych pomiędzy Pruszyńskim, Balexem, Bud-matem, Blach-stalem, Krollem, Blachotrapezem, Polonicą, itd itpPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts