Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach..

magduska

Recommended Posts

Mam odpowiedź producenta:

"Wracając do Pani pytania, śmiem stwierdzić, że nakładanie powłoki u producenta jest niemożliwe. Powlekanie blach powłokami lakierniczymi, to czynność na miarę zaawansowanego procesu technologicznego do którego niezbędne są wielkie linie i piece produkcyjne. Nie znam żadnego producenta w Polsce, który malowałby u siebie blachę.

Surowiec w postaci blachy powlekanej dostarczany jest do producenta (na przykład do nas) i dopiero na miejscu formowany (Uwaga! Formowany, nie rozciągany.) według danego profilu blachodachówki lub blachy trapezowej.

Jako ciekawostkę dopowiem, że światowe koncerny jak Rukkii czy Lindab posiadaja własne linie do powlekania blach, nie mniej jednak ta blacha malowana jest przed procesem formowania-tłoczenia w ilościach setek ton. Na przykład szwedzka Plannja (wchodząca w skład grupy SSAB) od kilku miesięcy zaprzestała malowania blach na własnych liniach tylko zakupuje gotowe powlekane krążki bezpośrednio od SSAB. Dokładnie tak samo jak Bratex Dachy.

Jeśli zastanawia się Pani, gdzie tkwi jakość, skoro wszyscy robią tak samo, odpowiem krótko: specyfikacja towaru (ilość cynku, grubość powłoki, jej rodzaj, gatunek stali, czystość rudy żelaza), proces produkcji i jego nadzorowanie (dostosowanie do norm budowlanych, certyfikacja ISO, testy blach przed i po produkcji), pakowanie towaru, obsługa klienta (nawet pośrednika), gwarancja i serwis posprzedażny."

Więc? ;)

Na początku roku robiłam wycenę mojego dachu pod blachodachówkę i dachówkę cementową i.. ogólny koszt (cena materiału + wykończenia + ułożenie) to była dość duża (jak dla mnie) różnica :-?

Ja właśnie zaczynam robić dach - ma dokładnie 356m2

Wycena wygląda tak:

Dachówka ceramiczna 16,5k (z nizszej półki kosztuje 13,5k, betonowa pewnie jeszcze trochę niżej)

Wykonawstwo 14,5k

Dodatki (bez okien): około 8k (można ciut taniej - rynny PCV zamiast stali to okolo 500 zł mniej, blacha polska zamiast szwedzkiej 700 zł mniej)

Razem: 39k (ew. około 35k)

Do tego jeszcze okna - nie wiem ile ich jest w Twojej wycenie

Obiecane fotki -blacha budmat sara cegla mat- koszt dachu - wieźba ,robocizna,pokrycie, rynny, podbitka czyli wszystko - 38 tys. - material bez wieźby- 16tys. Projekt tomaszek II

http://img94.imageshack.us/img94/8391/pa094281.th.jpg

http://img39.imageshack.us/img39/2122/pa094293.th.jpghttp://img39.imageshack.us/img39/3748/pa094294.th.jpg

http://img39.imageshack.us/img39/6527/pa094279.th.jpg

Koszt stanu na zdjeciach 130 tys - w tym cala papierologia , szambo i ogrodzenie (caly koszt oprócz dzialki)

Obiecane fotki -blacha budmat sara cegla mat- koszt dachu - wieźba ,robocizna,pokrycie, rynny, podbitka czyli wszystko - 38 tys. - material bez wieźby- 16tys. Projekt tomaszek II

dzięki za zdjęcia, dach fajny - ja jednak mam inną wizualizację ;)

..a wstępna wycena (stan sprzed kilku dni) to ponad 39tys.

Koszt stanu na zdjeciach 130 tys - w tym cala papierologia , szambo i ogrodzenie (caly koszt oprócz dzialki)

nas jak na razie wyszło (bez działki) 157 tys. :-?

..zdjęcia są w.. podpisie ;)

Wszystko ok, ale tak naprawdę nie dowiesz się z jakiej huty pozyskują blachę producenci.

Największe koncerny, choć mogą to ukrywać, muszą czasem posiłkować się stalą z Chin (która o dziwo nie jest nieraz gorsza od innych).

Ilości rdzenia stalowego powlekanego które tłoczą i sprzedają, nie mogliby pozyskać z jednej huty, dlatego posiłkują się blachą z innych nieraz nawet chińskich jut.

Zwracajcie uwagę na gwarancję i opinie użytkowników.

Dodam raz jeszcze że między podstawowymi blachami z 10-letnią gwarancją nie ma dużych różnic jakościowych pomiędzy Pruszyńskim, Balexem, Bud-matem, Blach-stalem, Krollem, Blachotrapezem, Polonicą, itd itp

Pozdrawiam