Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

smoła w piecu

sewerynslowi

Recommended Posts

witam,

mam piec ze sterownikiem i nawiewem, palę ostatnio przede wszystkim drewnem z palet, które zostały mi po budowie.

Zauważyłem ostatnio, że na piecu osadza się coś w rodzaju smoły, no i nie wiem co zrobić żeby to po prostu znikło. Czy pomogą na to obierki z ziemniaków, albo przepalenie węglem przez kilka godzin na wysokiej temeperaturze?

witam,

mam piec ze sterownikiem i nawiewem, palę ostatnio przede wszystkim drewnem z palet, które zostały mi po budowie.

Zauważyłem ostatnio, że na piecu osadza się coś w rodzaju smoły, no i nie wiem co zrobić żeby to po prostu znikło. Czy pomogą na to obierki z ziemniaków, albo przepalenie węglem przez kilka godzin na wysokiej temeperaturze?

Czy to aby na pewno piec, a nie kocioł?

Jeśli kocioł to co za kocioł i na jakich parametrach go eksploatujesz?

• 6 years później...
witam podłącze się do tematu a wiec mam smołę w piecu nie wiem czemu ? wygląda to tak jak by to była smoła z woda jak się tego pozbyć ?? z kąd to się bierze mam na piecu ustawione 70 stopni pompka mi się uruchamia przy 60 staram się trzymać zawsze te 70 a i tak jest smoła pomocy

Zapoznaj się z wpisami Yeti to skrót całego wątku jak należy palić w kotle górnego spalania (tak zwany GS). To kocioł w którym spaliny z komory zasypowej idą od razu do góry. Taki kocioł, aby nie smolił i palił się nawet do 100% dłużej należy zasypać węglem na tym węglu rozpalić solidne ognisko ( mi wystarcza 1 litr peletu i sik paliwka do biokominka). Ten temat należy przeczytać kilka postów Yeti http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C3%84%C2%99gla-kamiennego&p=2952906&viewfull=1#post2952906