Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Likwidacja działu "Wykonawca doskonały i... mniej"

Redakcja

Recommended Posts

Muszę sprostować swój wpis.

Przez te skojarzenia („fuga”) :oops: , ale i też dzięki nim przypomniałem sobie, że onegdaj Redakcja „skasowała” ziemniaczka, ale przyznała się do błędu i ziemniaczek w pełnej okazałości i chwale wrócił. :lol:

Oczywiście na życzenie forumowiczów. 8)

A może Droga Redakcjo – jak z tym ziemniaczkiem?

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wszystko rozbija się o zasady.

Muszą byc one jasno sformuowane,czytelne i jednakowe dla wszystkich

Przyzaję,że mam mętlik.

Nie rozumiem co zmieni przeniesienie wpisów do działu Wymiana doświadczeń.

Mozna piętnować i pokazywać partaczy czy nie :-?

Można chwalić dobrych fachowców czy nie.

Jeśli można,czy nie jest to forma reklamy(zasłuzonej).

Jesli będziemy ganić kogoś nazywając go panem X bo nie ma na niego prawomocnego wyroku ,kogo przed nim ostrzeżemy.

i jeszcze jedno.Na czarnej liście wrocławskiej opisany był ''kozak'',który wiele osób oszukał i naciągnął.Miałam wątpliwa przyjemność mieć z nim do czynienia więc mogę potwierdzić ,że każde słowo było prawdą :evil: Wiele osób tu będących już mieszka albo kończy budowę,ale to forum jest tak pozyteczne i coraz bardziej popularne -wystarczy popatrzeć na liczbę forumowiczów-,że chyba szkoda nie ostrzec kogoś kto dopiero rozpoczyna budowanie żeby nie wszedł na te same miny :-?

...

Już jeden taki jest – Hyde Cegła Park. Funkcjonuje znakomicie, a interwencji Redakcji, czy Moderatora raczej nie przypominam sobie.

z naczała tak było, potem pare zyg-zyg się zdażyło

tak naprawdę, to Właściciel ma większe uprawnienia niż reszta, warto to mieć na uwadze....

A zamykamy dział „Wykonawcy”, ponieważ jego formuła nie sprawdziła się. Było bardzo dużo reklamacji ze strony osób i firm opisanych w negatywnym świetle, a z drugiej strony – całkowity brak możliwości merytorycznego sprawdzenia przez MURATOR S.A. zarzutów stawianych firmom i wykonawcom przez forumowiczów. Były też w ostatnim czasie niestety nadużycia w korzystaniu z tego działu.

Jestem przeciw likwidacji działów i przyznam szczerze, że przedstawiona przez redakcje argumentacja mnie nie przekonuje i jest pokrętna.

1. Redakcja nie jest od rozsądzania i weryfikowania zarzutów gdyż ich nie formułuje. Tym zajmują się sądy, każdy z pokrzywdzonych ma możliwość ochrony swojego dobrego imienia. Autorami komentarzy są forumowicze zarówno inwestorzy, jak również wykonawcy. Forum jest jedynie miejscem, narzędziem który umożliwia dyskusje. Podobnie jest w tramwaju lub sklepie gdzie kilka osób może swobodnie wymieniać argumenty. Jakoś nikt nie likwiduje komunikacji miejskiej lub nie zakazuje rozmów w tramwajach i autobusach z tego powodu, że padają tam zarzuty, a kierowca nie ma możliwości ich zweryfikowania lub określenia tożsamości rozmówców.

2. W służbie zdrowa też są nadużycia, podobnie jak w policji, sądownictwie o polityce i ustroju demokratycznym już nie wspomnę. W każdej dziedzinie naszego życia są nadużycia ale jakoś nikt nie wpadł aby te dziedziny likwidować. Przy całych swoich brakach spełniają one inne pożyteczne funkcje.

3. Przeniesienia dyskusji do innego działu nie rozwiąże problemu, a skargi i brak możliwości weryfikowania podniesionych zarzutów nadal pozostanie.

Moim zdaniem likwidacja wątków jest niczym innym jak tylko chowanie głowy w piasek, półśrodkiem i pozornym udawadneiniem że się rozwiązało problem.

Jestem przeciw likwidacji działów i przyznam szczerze, że przedstawiona przez redakcje argumentacja mnie nie przekonuje i jest pokrętna.

1. Redakcja nie jest od rozsądzania i weryfikowania zarzutów gdyż ich nie formułuje. Tym zajmują się sądy, każdy z pokrzywdzonych ma możliwość ochrony swojego dobrego imienia. Autorami komentarzy są forumowicze zarówno inwestorzy, jak również wykonawcy. Forum jest jedynie miejscem, narzędziem który umożliwia dyskusje. Podobnie jest w tramwaju lub sklepie gdzie kilka osób może swobodnie wymieniać argumenty. Jakoś nikt nie likwiduje komunikacji miejskiej lub nie zakazuje rozmów w tramwajach i autobusach z tego powodu, że padają tam zarzuty, a kierowca nie ma możliwości ich zweryfikowania lub określenia tożsamości rozmówców.

2. W służbie zdrowa też są nadużycia, podobnie jak w policji, sądownictwie o polityce i ustroju demokratycznym już nie wspomnę. W każdej dziedzinie naszego życia są nadużycia ale jakoś nikt nie wpadł aby te dziedziny likwidować. Przy całych swoich brakach spełniają one inne pożyteczne funkcje.

3. Przeniesienia dyskusji do innego działu nie rozwiąże problemu, a skargi i brak możliwości weryfikowania podniesionych zarzutów nadal pozostanie.

Moim zdaniem likwidacja wątków jest niczym innym jak tylko chowanie głowy w piasek, półśrodkiem i pozornym udawadneiniem że się rozwiązało problem.

Tu własnie problem że wbrew pozorom forum komputerowe to nie tramwaj czy sklep. Administrator odpowiada za treści na nim zamieszczone niezależnie od tego kto jest ich autorem.

Tu własnie problem że wbrew pozorom forum komputerowe to nie tramwaj czy sklep. Administrator odpowiada za treści na nim zamieszczone niezależnie od tego kto jest ich autorem.

Rozumiem, że jak zlikwiduje dział, a wątki przeniesie do innego, to nie odpowiada?

Mnie też swego czasu straszono odpowiedzialnością za naruszenie dobrego imienia firmy na forum. Nie można naruszyć czegoś czego nie ma, a o tym dzowiedziałem się z forum. Dzieki forum Muratora , poznałem innych inwestorów, ktorzy mieli identyczne problemy z tym samym wykonawcą w tym samym okresie. Potem razem dotarismy do innych pokrzywdzonych. Dzięki forum przestałęm się bać. Pisma z groźbami natychmiast ustały jako "partacz" połapał sie ze sprawa u innych inwestorów też sie rypła i przy ewentualnej sprawie ma przed sobą 5 pokrzywdzonych osób w jednym roku. Zreszta jak ustaliliśmy "Firma" działa w ten sposób juz od lat, a jej szefa nawet "darmowy wikt na koszt państwa" nie był w stannie nauczyć rozumu. Dzieki forum kilka osób nie nadziało sie na tego typa.

• 3 weeks później...
Elektorat ważny - odpowiemy od razu. Bez wątpienia ważny! A w tych dyskusyjach wypracowuje się model prowadzenia forum. Tak więc dziękujemy za Wasze opinie i... może coś jeszcze wspólnie wymyślimy, by było dobrze, a nawet lepiej.

No co jest grane z jednym z najważniejszych działów na FM

Redakcja sobie jaja robi, swój dom wybudowałam w 90 % przy udziale fachowców polecanych na białej liście, a unikałam tych z czarnej, dzięki temu jestem prawie już na finiszu. Szukałam dziś kolejnego majstra ale szlag mnie trafia jak przerzucam kolejne strony "wymiany doświadczeń" i nie mogę odnaleść potrzebnych informacji.

Gość coolibeer
Elektorat ważny - odpowiemy od razu. Bez wątpienia ważny! A w tych dyskusyjach wypracowuje się model prowadzenia forum. Tak więc dziękujemy za Wasze opinie i... może coś jeszcze wspólnie wymyślimy, by było dobrze, a nawet lepiej.

No co jest grane z jednym z najważniejszych działów na FM

Redakcja sobie jaja robi, swój dom wybudowałam w 90 % przy udziale fachowców polecanych na białej liście, a unikałam tych z czarnej, dzięki temu jestem prawie już na finiszu. Szukałam dziś kolejnego majstra ale szlag mnie trafia jak przerzucam kolejne strony "wymiany doświadczeń" i nie mogę odnaleść potrzebnych informacji.

Taka widzisz polityka...

Szkoda gadać.

No to bosko bo właśnie miałam opisać moją przygodę z jednym partaczem. Koszt przygody ponad 6 tysięcy. Niestety teraz nie mam już jak ostrzec innych...

Bez przesady, jeszcze sa czarne listy i... wlasny dziennik. Kazdy moze zalozyc nowy watek, nie dajmy sie zastraszyc. :roll:

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Już to parę razy powiedziano, ale, żeby nie było, że mało osób jest zawiedzionych zmianą polityki forum to :

- szkoda, że tak radykalną zmianę wprowadza się bez konsultacji z tymi, którzy tak naprawdę tworzą to forum, mimo, że są podobno najważniejsi

- zmiana tak naprawdę nic nie wnosi w merytorykę problemu przedstawionego przez Redakcję - poszczególne wątki dalej istnieją (wymieszane z doświadczeniami), firmy dalej może się oburzać, że ktoś o nich źle pisze

- trudno teraz wyłapać tych dobrych polecanych przez innych

- okazało się, ze wystarczy tupnąć nogą i Redakcja mięknie - a to już wpływa bardzo negatywnie na wiarygodność forum

- FM jest bardzo porządnie spozycjonowane w wyszukiwarkach - często wpisując nazwę firmy trafia się na forum - dzięki temu też pewnie część firm poważniej zaczęła traktować reklamacje i serwis

- to było posuniecie "na łatwiznę", na rozmiękczenie problemu, nie na jego rozwiązanie

No i Redakcja powinna się wreszcie zastanowić i jasno określić - czy to forum ma tworzyć świadomość inwestorów i ich integrować, promować solidnych wykonawców i ganić niesolidnych (i wypracować takie zasady aby to było możliwe, bez narażania sie na zarzuty) czy też forum to taka przylepka do wydawnictwa, miejsce na wyświetlanie bannerów, a użytkownicy forum to target reklamowy, którym należy co jakiś czas pokazać, kto tu rządzi.

Jeśli Waszym celem jest to pierwsze - to na drugi raz zastanówcie się porządnie przed takimi decyzjami. Teraz mleko się już wylało.

Jeśli drugie - to napiszcie to jasno - jest jeszcze kilka innych portali związanych w budowaniem. Pamiętajcie że Waszą prawdziwą wartością są użytkownicy tego forum.

• 5 weeks później...

Witam.

Nie rozumiem jednej prostej rzeczy.

Czy uzytkownikom tego forum tak trudno zrozumiec ze dla muratora to wszystko jest przede wszystkim interes.A ze dawal szanse wybeczenia i wyzalenia sie na niesolidnych wykonawcow i owszem,ale tylko do momentu gdy ICH(muratora) interes zaczynal byc zagrozony.

Dziwie sie ze na razie tylko przeniesli dzial,tlumaczac sie przy tym pokretnie.Stawiam na to, ze z czasem zamkna tematy wogole dochodzac do wniosku,ze maja z nim wiecej problemow niz korzysci.

Pozdro.

• 2 months później...