Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLAT KUCHENNY Kamień granit łupek

Teska

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś mógłby mi doradzić, jak pielęgnować blat granitowy? W muratorze znalazłam info, że większość blatów kamiennych należy impregnować, granit też??? Czym?

I czym to w ogóle czyścić? Są jakieś specjalne środki? Płynem do naczyń?

• Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dobrze jest zakupić środek impregunjący (w szczególności gdy masz jasny kolor granitu) i zakrystalizować blat. Środku impregnujące ma w sprzedaży (lub powinien mieć) każdy zakład obróbki kamienia. Potem można (choć nie trzeba) zakupić pasty i płyny pielęgnujące (TYLKO SPECJALNE DO KAMIENIA OD KAMIENIARZA). Albo sama woda także wystarczy.

Witam.Posiadam blat z granitu i wiem doskonale ze potrzena jest jego impregnacja.Bledem jest przekonanie ze wystarczy tylko woda i jakis srodek do mycia.Granit posiada wlasciwosci chlonace zwlaszcza tluszcze co w kuchi jest na porzadku dziennym.U mnie specjalistyczna firma przy montazu zaimprgnowala mi blat preparatem firmy AKEMI (Niemcy) o nazwie Anti-Fleck.Wczesniej tej samej firmy dla wydobycia barwy blat zostal pokryty krystalizatorem.Powloka chroniaca starcza na ok. 5 lat.Po zaimpergnowaniu wystarczy wtedy rzeczywiscie woda i cos do tego.Preparaty sa dostepne w sprzedazu chyba w firmie "Kontin".Pozdrawiam.

• 1 month później...
NIestety jest to praktycznie "nieuleczalne"....

Zaszły reakcje chemiczne. Tylko polerowanie dałoby efekty. Niestety piękne rzeczy nie zawsze są praktyczne...

pozdr,

Magda B

Zgadzam sie- tylko polerowanie. Na przyszlosc, nie wiem czy uzywales, ale sa specjalne uszczelniacze do granitu ktore zapobiegaja takim wypadkom.

Wykonawca o tym mowil ale nam odradzal.

Teraz wykonawca zmienil profesje poniewaz nie byl w stanie konkurowac z Chinczykami.

Nie wiem jak wyglada sytuacja z granitem w Polsce ale myslimy tez to miec w kuchni i na szafkach w lazienkach.

Uwazamy, ze jest to praktyczne i nam sie podoba.

Jestem tylko ciekawy czy wystarczy nam na to pieniazkow i jakie sa ceny.

Pozdrawiam,

Kazik

Wykonawca o tym mowil ale nam odradzal.

Teraz wykonawca zmienil profesje poniewaz nie byl w stanie konkurowac z Chinczykami.

Nie wiem jak wyglada sytuacja z granitem w Polsce ale myslimy tez to miec w kuchni i na szafkach w lazienkach.

Uwazamy, ze jest to praktyczne i nam sie podoba.

Jestem tylko ciekawy czy wystarczy nam na to pieniazkow i jakie sa ceny.

Pozdrawiam,

Kazik

Sam granit nie jest drogi. Droga jest jego obróbka. Mój koszt blatu do kuchni to 6000 zł, w tym połowa to koszt obróbki.

Dziekuje bardzo za pomoc. Poczytalem o tym problemie sporo, teraz juz wiem ze moj przypadek jest nie do uratowania, pozostaje jedynie szlifowanie. Koszt takiej wielkosci blatu okolo 300 zlotych.

Gdzies przeczytalem ze plamy z rdzy nalezy sprobowac "potrakowac" odrdzewiaczem.

Pozdrawiam

Nie radzę. Odrdzewiacz często zawiera kwas fosforowy, który może nadeżreć kamień. Są ovzywiście i takie kamienie co się oprą, ale ryzyko b. duże.

Jeśli już - to wykonaniu w niewidocznym miejscu próby.

Nie wierzę, że to prawdziwy granit, skoro jest taki wrażliwy. Chyba tylko taka nazwa handlowa.

Do czyszczenia rdzy: kwas forsforowy (odrdzewiacz, Fosol) - nie należy się go bać, ale trzeba spróbować gdzieś z boku. Jest stosunkowo bezpieczny nawet dla kamienia o pewnej zawartości węglanów, które mocno reagują na inne silne kwasy.

Słabsze, ale też pomocne: kw. szczawiowy lub kw. cytrynowy.

Na zanieczyszczenia organiczne (wżarte żarcie) spróbowałbym perhydrolu (stężona woda utleniona) zamiast środków kuchennych na bazie kwasu solnego.

No a przede wszyskim: impregnować zawczasu!