Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLAT KUCHENNY Kamień granit łupek


Teska

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • 1 month później...
Sorry ale nie wchodziliśmy dawno na to forum. Może jeszcze komuś odpowiedzi się przydadzą. Płytki kupiliśmy na Bartyckiej w Yeti (na pięterku), są w stałej sprzedaży bo około rok temu jeszcze dokupowaliśmy do innego pomieszczenia. Firma płytek to włoski Power Stone, możliwe że nazwa płytek to Ariana valverde ? Blat kosztował niecałe 5000 dwa lata temu, grubość 2cm. Krawędzie boczne nie są satynowane tylko szlifowane i na styku krawędzi mała fazka. Noga nie jest zacięta w 45 stopni tylko do czoła. Ogólnie sprawuje się super, impregnowaliśmy go 2 razy na przestrzeni 2 lat. Czasami jak zostawi się jakieś mokre naczynie na noc, zostaje jaśniejszy ślad na blacie ale bardzo słaby i znika w miarę użytkowania blatu. Nie mamy żadnych odprysków przy zlewie mimo dość intensywnego użytkowania. Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za tak późne odpowiedzi.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak na nasze potrzeby sprawuje się bardzo dobrze. Robimy na nim wszystko, włącznie z zagniataniem ciasta, wylewaniem różnych soków, tarciem buraków itd.... Czasami pojawiają się jakieś nierówności kolorystyczne (b. delikatne wyblaknięcia), na przykład jak zostawi się na noc mokre naczynie stojące na blacie ale znika po kilku dniach użytkowania. Mamy wrażenie że tłuszcz powoduje pewien stopień impregnacji, na blacie jest kuchnia i sporo tego tłuszczu pryska przy smażeniu. Jak się go szmatką rozetrze przy sprzataniu od razu wszystko znika. Raz do roku impregnujemy specjalnym specyfikiem, pewnie jakby robić to częściej efekty byłyby jeszcze lepsze.

Pozdrawiamy !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Witam

 

Bardzo proszę o pomoc jestem na etapie wybierania blatów kuchennych ,a właściwie to już wiem że będzie to granit ale ostatnio bardzo dużo jest granitu chińskiego, i nie bardzo jestem przekonana do tych chińskich, cena owszem jest zachęcająca ale nie wiem jak w użytkowaniu bo opinie są bardzo podzielone nawet wśród kamieniarzy :(

Bardzo proszę o opinie może ktoś już ma takie blaty w kuchni ,no bo nawet chiński to spory wydatek a jak się za 2-3 lata okaże że trzeba wymienić to załamka

może lepiej teraz dołożyć i zrobić z tych sprawdzonych ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Koleżanka ma. Bardzo sobie chwali, chociaż trzeba go jednak często myć, każdy paluch i każde dotknięcie od razu widać.

Ale blat daje jej wiele satysfakcji, mówi, że to był dobry wybór.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...

Niestety przy blatach wykonanych z czarnego granitu lub konglomeratu występuje efekt tzw."water marks". jak wiadomo w naszych kranówkach występuje sporo minerałów i woda taka po wyschnięciu pozostawia białawe plamki. Jeśli blaty były zaimpregnowane to jedyne co możesz zrobić to przetrzeć takie wyschnięte białe plamki mokrą szmatką a następnie wypolerować blat na sucho papierem kuchennym lub ściereczką frote. Gdyby to nie usunęło białych plam np. po kubkach to sugeruję użyć to wyczyszczenia blatów odrobiny nitro lub nawet zmywacza do paznokci.

Oczywiście należy pamiętać aby operację taka wykonać przy otwartych oknach.

Mam nadzieję, że uda Ci się doprowadzić blaty do zadowalającego wyglądu.

 

Z mojego 20 letniego doświadczenia w branży kamieniarskiej zauważyłem że blaty z granitu, konglomeratu kwarcytowego, bazaltu, marmuru lub trawertynu są dużo bardziej trwałe niż jakiekolwiek blaty drewniane.

Granit lub konglomerat kwarcytowy, są to materiały teoretycznie niezniszczalne w warunkach domowych i z uwagi na swoją twardość są odporne na zarysowania, nasiąkliwość i powstawanie plam.

Co do efektu matowienia blatów z polerowanego marmuru lub trawertynu to wyjściem z sytuacji jest wykonanie blatów z kamienia szlifowanego(matowego).

Blaty takie po zaimpregnowaniu będą dużo łatwiejsze w utrzymaniu i użytkowaniu.

Koszt wykonania blatów z kamienia jest bardzo zróżnicowany i uzależniony od grubości blatów i gatunku wybranego kamienia. Na końcową cenę duży wpływ ma również stopnień skomplikowania dodatkowych obróbek kamienia takich jak wycinanie otworów pod zlewozmywaki i płyty kuchenne, wykonywanie ociekaczy, montaż itp.

Na rynku można znaleźć kamień naturalny lub konglomerat w cenie ok.180zł/mb za blaty o szer.60cm ale przy bardziej wyszukanych i oryginalnych kamieniach cena ta może wynieść nawet 500-1000zł/mb.

Poniżej podsyłam link do fotek pokazujących zarówno blaty wykonane z granitu, konglomeratu kwarcytowego, marmuru, trawertynu, łupka, wapienia i piaskowca.

W przypadku jakichkolwiek pytań służę bezpłatną poradą lub wyceną w sprawie wykonania blatów, schodów, parapetów, kominków itp. elementów wykonanych z kamienia naturalnego.

 

 

[ moderowano - reklama ]

 

Ja też jestem zainteresowana użytkowaniem takiego blatu; niedawno zamontowano mi taki czarny blat:

http://images41.fotosik.pl/233/033426182b63400fmed.jpg

http://images37.fotosik.pl/232/7029b725392a872bmed.jpg

http://images37.fotosik.pl/232/f6309ae310f081a5med.jpg

Zdjęcia, ze względu na kiepski aparat są słabej jakości - przepraszam;

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...