OK 05.10.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 A to ciekawe, bo mój nic nie mówi, jak coś go walnie Co najwyżej oddaje i to zazwyczaj źle się kończy dla walącego przedmiotu Jak już leży to bardzo trudno go uszkodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.10.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Tu o tym dyskutowali: http://forum.muratordom.pl/blat-granitowy-jak-pielegnowac,t76243.htm?highlight=blat%20kamienia http://forum.muratordom.pl/blaty-granitowe,t66314.htm?highlight=blat%20kamienia http://forum.muratordom.pl/kamienne-blaty-w-kuchni-i-lazience,t8497.htm?highlight=blat%20kamienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzbietkask 05.10.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 ja mam z czarnego granitu (star galaxy), jak na razie nie pękł. nei stukam jakos specjalnie po nim, ale wchodizłąm na niego jak myłam okna. i jest cały i ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askaaa 05.10.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 może konglomerat taki http://www.prodmar.pl/kamienie/?cmd=53&id=130 lub taki http://www.prodmar.pl/kamienie/?cmd=53&id=129 Ja mam ten pierwszy w lazience a kolezanka w kuchni z tego co mi wiadomo konglomerat lepszy na uderzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocia79 08.10.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Witam czy ktos z Was ma,robil,widzial blat kuchenny z plytek granitowych???Widzialam ostatnio na forum gazety tak wykonany blat i jest to jakas alternatywa dla blatu z granitu w jednym kawalku. http://img11.imageshack.us/img11/5717/blatc.th.jpg http://img29.imageshack.us/img29/4340/blat2.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocia79 09.10.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Podnosze temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida zajbert 10.11.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Sorry ale nie wchodziliśmy dawno na to forum. Może jeszcze komuś odpowiedzi się przydadzą. Płytki kupiliśmy na Bartyckiej w Yeti (na pięterku), są w stałej sprzedaży bo około rok temu jeszcze dokupowaliśmy do innego pomieszczenia. Firma płytek to włoski Power Stone, możliwe że nazwa płytek to Ariana valverde ? Blat kosztował niecałe 5000 dwa lata temu, grubość 2cm. Krawędzie boczne nie są satynowane tylko szlifowane i na styku krawędzi mała fazka. Noga nie jest zacięta w 45 stopni tylko do czoła. Ogólnie sprawuje się super, impregnowaliśmy go 2 razy na przestrzeni 2 lat. Czasami jak zostawi się jakieś mokre naczynie na noc, zostaje jaśniejszy ślad na blacie ale bardzo słaby i znika w miarę użytkowania blatu. Nie mamy żadnych odprysków przy zlewie mimo dość intensywnego użytkowania. Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za tak późne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vilemo 10.11.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 kochani, a jak taki blat się sprawuje? już jakiś czas temu się w takim blacie zakochałam, ale małżon kategorycznie się nie zgadza twierdząc, że będzie to masakra w użytkowaniu, tzn brud będzie wchodził i ciężko będzie blat doczyścić. Proszę podzielcie się doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida zajbert 11.11.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Jak na nasze potrzeby sprawuje się bardzo dobrze. Robimy na nim wszystko, włącznie z zagniataniem ciasta, wylewaniem różnych soków, tarciem buraków itd.... Czasami pojawiają się jakieś nierówności kolorystyczne (b. delikatne wyblaknięcia), na przykład jak zostawi się na noc mokre naczynie stojące na blacie ale znika po kilku dniach użytkowania. Mamy wrażenie że tłuszcz powoduje pewien stopień impregnacji, na blacie jest kuchnia i sporo tego tłuszczu pryska przy smażeniu. Jak się go szmatką rozetrze przy sprzataniu od razu wszystko znika. Raz do roku impregnujemy specjalnym specyfikiem, pewnie jakby robić to częściej efekty byłyby jeszcze lepsze.Pozdrawiamy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkrzyszt 29.11.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Witam Bardzo proszę o pomoc jestem na etapie wybierania blatów kuchennych ,a właściwie to już wiem że będzie to granit ale ostatnio bardzo dużo jest granitu chińskiego, i nie bardzo jestem przekonana do tych chińskich, cena owszem jest zachęcająca ale nie wiem jak w użytkowaniu bo opinie są bardzo podzielone nawet wśród kamieniarzy Bardzo proszę o opinie może ktoś już ma takie blaty w kuchni ,no bo nawet chiński to spory wydatek a jak się za 2-3 lata okaże że trzeba wymienić to załamka może lepiej teraz dołożyć i zrobić z tych sprawdzonych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 29.11.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 hej, popraw temat - głupio wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paninka 11.12.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Jak się sprawdza czy przy codziennych czynnościach ,trzeba często go myć aby nie był pomazany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdala 11.12.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 o, chętnie poczytam, bo tez planuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzbietkask 11.12.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 moze zależy jaki czarnyja mam star galaxy - rewelacja! nie poleruje, tylko spryskuje płynem do mycia okien (ajax zielony) i wycieram ściereczką. smug nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 11.12.2009 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Koleżanka ma. Bardzo sobie chwali, chociaż trzeba go jednak często myć, każdy paluch i każde dotknięcie od razu widać. Ale blat daje jej wiele satysfakcji, mówi, że to był dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.12.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Tu o tym dyskutowali: http://forum.muratordom.pl/czarny-blat-kamienny-w-kuchni-porazka,t173670.htm http://forum.muratordom.pl/kuchenne-blaty,t112935.htm http://forum.muratordom.pl/czarna-kuchnia,t146767.htm http://forum.muratordom.pl/czarna-kuchnia,t123358-60.htm http://forum.muratordom.pl/pielegnacja-blatu-granitowego,t111785.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 12.12.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 12.12.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Czarny "szwed", zaimpregnowany, czyszczony samą wodą i mikrofibrą - bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artxxx1989 06.03.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Niestety przy blatach wykonanych z czarnego granitu lub konglomeratu występuje efekt tzw."water marks". jak wiadomo w naszych kranówkach występuje sporo minerałów i woda taka po wyschnięciu pozostawia białawe plamki. Jeśli blaty były zaimpregnowane to jedyne co możesz zrobić to przetrzeć takie wyschnięte białe plamki mokrą szmatką a następnie wypolerować blat na sucho papierem kuchennym lub ściereczką frote. Gdyby to nie usunęło białych plam np. po kubkach to sugeruję użyć to wyczyszczenia blatów odrobiny nitro lub nawet zmywacza do paznokci. Oczywiście należy pamiętać aby operację taka wykonać przy otwartych oknach. Mam nadzieję, że uda Ci się doprowadzić blaty do zadowalającego wyglądu. Z mojego 20 letniego doświadczenia w branży kamieniarskiej zauważyłem że blaty z granitu, konglomeratu kwarcytowego, bazaltu, marmuru lub trawertynu są dużo bardziej trwałe niż jakiekolwiek blaty drewniane. Granit lub konglomerat kwarcytowy, są to materiały teoretycznie niezniszczalne w warunkach domowych i z uwagi na swoją twardość są odporne na zarysowania, nasiąkliwość i powstawanie plam. Co do efektu matowienia blatów z polerowanego marmuru lub trawertynu to wyjściem z sytuacji jest wykonanie blatów z kamienia szlifowanego(matowego). Blaty takie po zaimpregnowaniu będą dużo łatwiejsze w utrzymaniu i użytkowaniu. Koszt wykonania blatów z kamienia jest bardzo zróżnicowany i uzależniony od grubości blatów i gatunku wybranego kamienia. Na końcową cenę duży wpływ ma również stopnień skomplikowania dodatkowych obróbek kamienia takich jak wycinanie otworów pod zlewozmywaki i płyty kuchenne, wykonywanie ociekaczy, montaż itp. Na rynku można znaleźć kamień naturalny lub konglomerat w cenie ok.180zł/mb za blaty o szer.60cm ale przy bardziej wyszukanych i oryginalnych kamieniach cena ta może wynieść nawet 500-1000zł/mb. Poniżej podsyłam link do fotek pokazujących zarówno blaty wykonane z granitu, konglomeratu kwarcytowego, marmuru, trawertynu, łupka, wapienia i piaskowca. W przypadku jakichkolwiek pytań służę bezpłatną poradą lub wyceną w sprawie wykonania blatów, schodów, parapetów, kominków itp. elementów wykonanych z kamienia naturalnego. [ moderowano - reklama ] Ja też jestem zainteresowana użytkowaniem takiego blatu; niedawno zamontowano mi taki czarny blat: http://images41.fotosik.pl/233/033426182b63400fmed.jpg http://images37.fotosik.pl/232/7029b725392a872bmed.jpg http://images37.fotosik.pl/232/f6309ae310f081a5med.jpg Zdjęcia, ze względu na kiepski aparat są słabej jakości - przepraszam; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 06.03.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 artstone1989 ja rozumiem traktowanie forum jako miejsca na reklamę, ale proponuję się nieco bardziej wysilić i pisać posty na temat a nie kopiować w każdy wątek ten sam tekst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.