Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLAT KUCHENNY Kamień granit łupek

Teska

Recommended Posts

artstone1989 ja rozumiem traktowanie forum jako miejsca na reklamę, ale proponuję się nieco bardziej wysilić i pisać posty na temat a nie kopiować w każdy wątek ten sam tekst :evil: :evil: :x :x

anulek ostra widzę jesteś :evil:

oczywiście wysilę się troszkę bardziej jak zadasz mi pytanie :wink:

jeśli przeszkadzają Ci potencjalne plamki po wodzie na blatach i nie masz czasu na ich czyszczenie to nie polecam czarnego granitu chyba że zastosujesz granit o fakturze tzw.satin finish.

mamy taki granit również w ofercie więc jeśli jesteś zainteresowana to zapraszam

:D

• Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

artstone1989 ja rozumiem traktowanie forum jako miejsca na reklamę, ale proponuję się nieco bardziej wysilić i pisać posty na temat a nie kopiować w każdy wątek ten sam tekst :evil: :evil: :x :x

Zdarza mi się, ale tak w ogóle to potulne ze mnie cielę :wink: :wink: :wink:

Na dowód tego cytuję pytanie zadane przez założycielkę tego wątku:

Jak się sprawdza czy przy codziennych czynnościach ,trzeba często go myć aby nie był pomazany ?

O białych plamach nic tu nie ma .... Ale miło, że już wiem co zrobić, gdyby były ...

A co do mnie osobiście - chcę ciemny blat (czarny, grafitowy), ale jakoś kamień mnie nie przekonuje. Teraz mam granit przy kominku i to cholerstwo jest zimne czy to zima czy lato - nie bardzo mi się to podoba w kwestii blatu kuchennego, szczególnie, że planuję używać go także jako blat do jedzenia, no i tutaj to zimno pod talerzem, brrr ...

witam, ja również bede miała blat z czarnego granitu. przekopałam mnóstwo linków w celu znalezienia opinii na temat użytkowania i jak to w życiu bywa jednym odpowiada drugim nie:) Pojechałam do kamieniarza i poprosiłam o niepotrzebny mu jakis kawałek czarnego granitu . Dostałam jakiś czarny w polerze (nie wiem jaka nazwa, ale jest zupełnie czarny, nie taki jak star galaxy z kropkami) Kawałek o wymiarach ok 30 na 15, więc już mogę ocenić czy pozosatja kropki czy nie, jak wchłania tłuszcz. Płytke ciagle przekładam w różne miejsca aby dokładnie sprawdzić. No i co?:) Jak dla mnie REWELKA!!! Wycieram zwykłą gąbką, którą zmywam naczynia, żadnych plam, kropek itp. Także poleca nawet ten polerowany.

Zdarza mi się, ale tak w ogóle to potulne ze mnie cielę :wink: :wink: :wink:

Na dowód tego cytuję pytanie zadane przez założycielkę tego wątku:

Jak się sprawdza czy przy codziennych czynnościach ,trzeba często go myć aby nie był pomazany ?

O białych plamach nic tu nie ma .... Ale miło, że już wiem co zrobić, gdyby były ...

A co do mnie osobiście - chcę ciemny blat (czarny, grafitowy), ale jakoś kamień mnie nie przekonuje. Teraz mam granit przy kominku i to cholerstwo jest zimne czy to zima czy lato - nie bardzo mi się to podoba w kwestii blatu kuchennego, szczególnie, że planuję używać go także jako blat do jedzenia, no i tutaj to zimno pod talerzem, brrr ...

zrozumiałe, ale co do zimności blatu granitowego w kuchni to bym troszeczkę polemizował :wink: blacik taki utrzymuje temperaturę pomieszczenia a jak jeszcze od czasu do czasu odpali się kuchnię i się troszeczkę nagrzeje to dodatkowo przez jakiś czas trzyma ciepełko jak kaloryfer. sorry, ale ja z racji zawodu jestem zwolennikiem natury i chociaż w ofercie mamy czysto czarne konglomeraty kwarcytowe, które w dotyku rzeczywiście są nieco cieplejsze to osobiście preferuje granit.

sorry ale to chyba takie zboczenie zawodowe :D

• 3 months później...
Dlaczego wlasciwie uwazacie, ze granit chinski jest gorszy od innych? Przeciez to nie ich tania produkcja, tylko natura, a w naturze mamy do czynienia z roznorodnymi czynnikami wplywajacymi na ich jakosc ( kamienia). Czy dlatego, ze w Chinach mamy inny klimat, inne warunki atmosferyczne? Czy moze dlatego, ze wszysstko co chinskie to be,,,? Slyszalam od wielu kamieniarzy, ze wiekszosc granitu w Polsce pochodzi z Chin, tylko nie wszyscy o tym glosno mowia. Czy moze ktos wie wiecej na temat i moze mi to wytlumaczyc.

kamieniarzem nie jestem... ale jak wybierałam to radzilam sie zaufanego kamieniarza, ktory mi chinski odradzil.. podobno sie rysowac nawet moze, ale osobiscie nie sprawdzalam, bo nie mam... i z tego co wiem to nawet nie chodzi o to ze on chinski, bo kamienie sa sprowadzane z calego swiata, ale to chodzi o wlasciwosci.. i nie wiem czy to na pewno jest kamien czy nie jakis konglomerat tez..

osobiscie polecam bardzo wybrac sie na wycieczke do strzegomia i tak jest kilka hurtownii kamienia jest wiele plyt kamiennych z calego swiata na placach postawioneplyta przy plycie.. ogromna różnorodnosc, kolorystyka, z przerostami lub bez, z żyłkami, kropeczkami, jednolite, albo i niepowtarzalne.. z brazylii, francji, wloch sciagane i skad sie wam tylko zamarzy.. :)

polecam wybrac kamieniarza ze strzegomia a pozniej wybrac sie z nim po material do hurtownii takiej i bedziecie miec blaty i parapety jakie sie wam tylko zamarza...

srednio obrobka 200-300 zł za metr + koszt materiału, ale sie opłaca..

polecam

• 2 months później...
Kupiony i nie tylko blat do kuchni - jeszcze łazienka i okładzina kominka. Wyliczyli ładnie, bez żadnych 'dziwnych' dodatków także mogłem sprawdzić czy faktycznie podana cena za metr się zgadza. A kupiliśmy w firmie Pamir, ze Świderskiej w Warszawie.

W sumie zaliczają się do jednych z lepszych fachowców, z którymi mieliśmy przyjemność spotkać się w czasie budowy.

Pozdrawiam

P.R.

akurat jestem na etapie poszukiwania blatu z granitu więc sprawdzę sobie kontakt :)

Gość kuchmen

Prawda jest taka, że granit z chin nas zalewa. CH 500/metr, PL 7, 800-1200/metr

Za 500 też się kupi...

Jakośc, porowatość to przepaść chodź CH też z wyglądu super. Zawsze trzeba jechać do kamieniarza i zobaczyć blok kamienia jeżeli ma być I gatunek - żyły, przerosty...

Konglomerat, dodam kwarcowy to inna bajka. Dom się zawali a blat zostanie :)

Jakość, utrzymanie w czystości - nie ma równych. Cena też nie:) jest droższy od granitu.

1000 zł na blacie za np. 6000 zł to nie różnica czasami ale warto.

Ja nie mam ale moich kilku znajomych ma i w nosie mają zabarwienia z kawy, herbaty czy innych nazwijmy to 'czynnie chemicznych kuchennych' cieczy.

Aglomarmur - porażka i bezsens. Szkoda kasy. Krucho jak coś spadnie... Raczej nie wypada porównywać z konglomeratem...

...ale ja się nie znam...:)

Edytowane przez kuchmen
literówki

• 4 weeks później...

Chciałbym w łazience zamontować sobie blat granitowy o długości180cm i głębokości 60cm oraz 3cm grubości. W tym blacie ubzdurałem sobie umywalkę podblatową i teraz się mocno zastanawiam jakich one może być rozmiarów (głównie chodzi o głębokość) - ile centymetrów musi zostać z przodu i z tyłu umywalki? trochę się boję, że jak umywalka będzie za głęboka to blat może pęknąć.

Czy blat o takich wymiarach można położyć na 3 standardowe drewniane szafki (4 punkty podparcia) czy bezpieczniej będzie wymurować 4 ścianki i do nich dokręcać drzwi szafek?

Czy ktoś może mi orientacyjnie podać cenę takiego blatu?

Niestety nikt nie poda Ci orientacyjnych kosztów, ponieważ wszystko zależy przede wszystkim od ceny wybranego granitu, które wahają się od mniej więcej 400 zł do 1500 zł za m2 (netto)i więcej. Poza tym każda firma inaczej liczy sobie wycięcia otworu, zbrojenie i obróbkę podblatową. Dlatego najlepiej takiego maila z zapytaniem wysłać do firmy znajdującej się w Twojej okolicy. Jednak wcześniej musisz wybrać chociaż kolor (czarny, żółty, brązowy itp.) jeśli nie znasz nazwy granitu.

Po wycięciu otworu musi zostać z przodu chociaż 7 cm (choć zależy to od wybranego kamienia, jego użylenia i kruchości), a z tylu pomiędzy otoworem na umywalkę a na baterię ok 4 cm i pomiędzy baterią a ścianą kolejne 4 cm. Na szczęście jest duży wybór umywalek podblatowych i można dobrać ich odpowiednią wielkość.

Nie trzeba nic murować, wystarczą szafki które planujesz.

U mnie będzie blat o niemalże identycznych wymiarach co u Ciebie. Jezeli chodzi o szafki to koniecznie trzeba powiedzieć stolarzowi, że to pod kamień, są one wtedy wzmocnione. Ja mam mieć blat mamrurowy (daino) + 2 umywalki + cokół na ścinę = ok. 1400 zł. Ale nie wiem czy nie wezmę jakiego granitu.

Dziekuje za odpowiedzi, nareszcie udalo mi sie dodzwonic do kamieniarzy z bierunia. Pan powiedzial, ze wycena jest niemozliwa do czasu, az sobie material wybiore - mam nadzieje, ze czarny nie kosza jak za zboze. do bialo czarnych kafli (tubądzin colour) raczej nic innego nie podejdzie.

Normalnie meczy mnie to nowe mieszkanie... sami nie wiemy co chcemy :)