asochac1 25.07.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Witam,Czy ktoś mógłby mi doradzić, jak pielęgnować blat granitowy? W muratorze znalazłam info, że większość blatów kamiennych należy impregnować, granit też??? Czym?I czym to w ogóle czyścić? Są jakieś specjalne środki? Płynem do naczyń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 25.07.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Slyszalem o specjalnych srodkach ktore nawet regeneruja uszkodzenia/pekniecia struktury, choc nic takiego nie stosowalem, a mam taki blat od wielu lat, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 26.07.2006 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Dobrze zamontowany i wykończony blat granitowy nie wymaga żadnej pielęgnacji. Płyn do naczyń do czyszczenia jest OK. Moja żona nawet patelnię prosto z palnika potrafi postawić i na blacie nie robi to żadnego wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motyczka 26.07.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 dokładnie...w zupełności zgodzę z Michałem....zwykła woda z płynem do naczyc....i słuzyc bedzie na wiele, wiele lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monig 26.07.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 U mnie kamieniarz impregnował przed użytkowaniem blat także z granitu specjalnym środkiem jakimś niemieckim a nie z supermarketu. Do codziennej pielęgnacji używam wody i mleczka do marmuru HG bo ładnie nabłyszcza granit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataSS 26.07.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 dobrze jest zakupić środek impregunjący (w szczególności gdy masz jasny kolor granitu) i zakrystalizować blat. Środku impregnujące ma w sprzedaży (lub powinien mieć) każdy zakład obróbki kamienia. Potem można (choć nie trzeba) zakupić pasty i płyny pielęgnujące (TYLKO SPECJALNE DO KAMIENIA OD KAMIENIARZA). Albo sama woda także wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fracek 30.07.2006 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Witam.Posiadam blat z granitu i wiem doskonale ze potrzena jest jego impregnacja.Bledem jest przekonanie ze wystarczy tylko woda i jakis srodek do mycia.Granit posiada wlasciwosci chlonace zwlaszcza tluszcze co w kuchi jest na porzadku dziennym.U mnie specjalistyczna firma przy montazu zaimprgnowala mi blat preparatem firmy AKEMI (Niemcy) o nazwie Anti-Fleck.Wczesniej tej samej firmy dla wydobycia barwy blat zostal pokryty krystalizatorem.Powloka chroniaca starcza na ok. 5 lat.Po zaimpergnowaniu wystarczy wtedy rzeczywiscie woda i cos do tego.Preparaty sa dostepne w sprzedazu chyba w firmie "Kontin".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSZARD 08.09.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Naczynie ktore dluzej stalo granitowym blacie pozostawilo po sobie slad, a jedym miejscu jakby wżer . W jaki sposob poradzic sobie z tym problemem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 09.09.2006 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 Mam identyczny problem. Zona zostawila siatke od maszynki do mielenia miesa i teraz nie mozemy tego zlikwidowac. Jak znajdziesz sposob to podziel sie. Pozdrawiam. Kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda.b 13.09.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 NIestety jest to praktycznie "nieuleczalne"....Zaszły reakcje chemiczne. Tylko polerowanie dałoby efekty. Niestety piękne rzeczy nie zawsze są praktyczne...pozdr, Magda B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzobo 13.09.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 NIestety jest to praktycznie "nieuleczalne".... Zaszły reakcje chemiczne. Tylko polerowanie dałoby efekty. Niestety piękne rzeczy nie zawsze są praktyczne... pozdr, Magda B Zgadzam sie- tylko polerowanie. Na przyszlosc, nie wiem czy uzywales, ale sa specjalne uszczelniacze do granitu ktore zapobiegaja takim wypadkom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSZARD 13.09.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Dziekuje bardzo za pomoc. Poczytalem o tym problemie sporo, teraz juz wiem ze moj przypadek jest nie do uratowania, pozostaje jedynie szlifowanie. Koszt takiej wielkosci blatu okolo 300 zlotych. Gdzies przeczytalem ze plamy z rdzy nalezy sprobowac "potrakowac" odrdzewiaczem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 14.09.2006 03:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Dzieki rowniez. Niestety nie wiem ile to bedzie kosztowalo u nas. Teraz wiem, ze zrobilismy blad bo po wykonaniu nie pokrylismy go tzw. sealer- mysle, ze po polsku to bedzie wypelniacz???. Pozdrawiam,Kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.09.2006 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Dzieki rowniez. Niestety nie wiem ile to bedzie kosztowalo u nas. Teraz wiem, ze zrobilismy blad bo po wykonaniu nie pokrylismy go tzw. sealer- mysle, ze po polsku to bedzie wypelniacz???. Pozdrawiam, Kazik A to nie zadanie wykonawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 15.09.2006 02:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Wykonawca o tym mowil ale nam odradzal. Teraz wykonawca zmienil profesje poniewaz nie byl w stanie konkurowac z Chinczykami. Nie wiem jak wyglada sytuacja z granitem w Polsce ale myslimy tez to miec w kuchni i na szafkach w lazienkach.Uwazamy, ze jest to praktyczne i nam sie podoba. Jestem tylko ciekawy czy wystarczy nam na to pieniazkow i jakie sa ceny. Pozdrawiam,Kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.09.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Na pewno piszecie o granicie a nie o marmurze Sam mam blaty z granitu i jakoś nic tego nie rusza... Nawet rozlany zaschnięty barszcz dało się zmyć samą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 15.09.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Wykonawca o tym mowil ale nam odradzal. Teraz wykonawca zmienil profesje poniewaz nie byl w stanie konkurowac z Chinczykami. Nie wiem jak wyglada sytuacja z granitem w Polsce ale myslimy tez to miec w kuchni i na szafkach w lazienkach. Uwazamy, ze jest to praktyczne i nam sie podoba. Jestem tylko ciekawy czy wystarczy nam na to pieniazkow i jakie sa ceny. Pozdrawiam, Kazik Sam granit nie jest drogi. Droga jest jego obróbka. Mój koszt blatu do kuchni to 6000 zł, w tym połowa to koszt obróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 15.09.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Dziekuje bardzo za pomoc. Poczytalem o tym problemie sporo, teraz juz wiem ze moj przypadek jest nie do uratowania, pozostaje jedynie szlifowanie. Koszt takiej wielkosci blatu okolo 300 zlotych. Gdzies przeczytalem ze plamy z rdzy nalezy sprobowac "potrakowac" odrdzewiaczem. Pozdrawiam Nie radzę. Odrdzewiacz często zawiera kwas fosforowy, który może nadeżreć kamień. Są ovzywiście i takie kamienie co się oprą, ale ryzyko b. duże. Jeśli już - to wykonaniu w niewidocznym miejscu próby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 15.09.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Nie wierzę, że to prawdziwy granit, skoro jest taki wrażliwy. Chyba tylko taka nazwa handlowa. Do czyszczenia rdzy: kwas forsforowy (odrdzewiacz, Fosol) - nie należy się go bać, ale trzeba spróbować gdzieś z boku. Jest stosunkowo bezpieczny nawet dla kamienia o pewnej zawartości węglanów, które mocno reagują na inne silne kwasy. Słabsze, ale też pomocne: kw. szczawiowy lub kw. cytrynowy. Na zanieczyszczenia organiczne (wżarte żarcie) spróbowałbym perhydrolu (stężona woda utleniona) zamiast środków kuchennych na bazie kwasu solnego. No a przede wszyskim: impregnować zawczasu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSZARD 15.09.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Odrdzewiacz dziala na 100%, oczywiscie jezeli to jest granit. Dzisiaj widzialem na wlasne oczy, bylem u goscia co wykonuje blaty kuchenne i ma spore doswiadczenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts