Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLAT KUCHENNY Kamień granit łupek

Teska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wykonawca o tym mowil ale nam odradzal.

Teraz wykonawca zmienil profesje poniewaz nie byl w stanie konkurowac z Chinczykami.

Nie wiem jak wyglada sytuacja z granitem w Polsce ale myslimy tez to miec w kuchni i na szafkach w lazienkach.

Uwazamy, ze jest to praktyczne i nam sie podoba.

Jestem tylko ciekawy czy wystarczy nam na to pieniazkow i jakie sa ceny.

Pozdrawiam,

Kazik

Sam granit nie jest drogi. Droga jest jego obróbka. Mój koszt blatu do kuchni to 6000 zł, w tym połowa to koszt obróbki.

Jakaś przerażająca cena :o .

A ile masz metrów tych blatów Marku?

Ja za swoje - 240 x60 cm i drugi długi na 3-y metry, szeroki na 90 cm , z obróbką i montażem zapłaciłam dużo, dużo mniej.

Moim zdaniem 6k to nie jest duzo.

Ja znalazlem taniego fachowca z Kambodzy, ktory za blat skasowal nas na $3,000. Jak juz wspomnialem jest to verde san francisco. Zuzyl do obrobki 1 1/2 kawalka. Kamien z tego kosztowal okolo 50%.

5cm grubosci. Dobrze obrobil, zainstalowal baterie i zlew pod blatem.

Ten sam granit w The Home Depot. - $ 6,000.

Pozdrawiam, Kazik

• 7 months później...

W TTW w W-wie widziałam ...po prostu cudo - granitowy zlew "wpasowany- podwieszony pod blatem z takiego samego granitu. Dodatkowo były wstawki ze szklanych listew na brzegu blatu i w pobliżu przejścia zlewu w blat...Cena...powalająca :o :cry: Ale to było studio, w który ceny mebli tez odstraszają...

Zastanawiam się czy u jakiegoś zdolnego kamieniarza mogłabym coś takiego wykonać...Proszę o wszelkie sugestie i może namiary na zdolnych... :lol:

W TTW w W-wie widziałam ...po prostu cudo - granitowy zlew "wpasowany"- podwieszony pod blatem z takiego samego granitu. Dodatkowo były wstawki ze szklanych listew na brzegu blatu i w pobliżu przejścia zlewu w blat...Cena...powalająca :o :cry: Ale to było studio, w który ceny mebli tez odstraszają...

Zastanawiam się czy u jakiegoś zdolnego kamieniarza mogłabym coś takiego wykonać...Proszę o wszelkie sugestie i może namiary na zdolnych... :lol:

• 3 weeks później...

Myślimy o zrobieniu blatów kuchennych z satynowanego bazaltu albo granitu.

Czy ktoś ma doświadczenie z takimi blatami? Zastanawia mnie kilka spraw

1. czy widać na nich zabruszenia, czy oleje spożywcze, buraczki itd pozostawiają na nich ślady

2 czy pielęgnaca takiego kamienia wymaga specjalnych zabiegów

3 slab który widzieliśmy, z kamienia który podoba nam się ma tylko 2 cm grubości. czy to nie za mało?? Planujemy z niego zrobić sporą wyspę oraz długi blat.

4. Czy satynownie utrudnia pielęgnację?? Polerowny kamień naszym zdaniem już nie jest taki ładny.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Ida

• 4 months później...
no, ja myślę pozytywnie :D ale poczekam aż mi się ten z płyty HD zniszczy, może uzpieram na granit przez parę lat... albo zamówię nowy z HD znowu na kilka lat (zamiast zmieniać całą kuchnię, wymieniać blat i zmieniać kolor ścian - sposób na zmianę looku kuchni za ćwierć darmo).