Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLAT KUCHENNY Kamień granit łupek

Teska

Recommended Posts

A wracając do blatu, dzięki raz jeszcze za namiarył!!! dzisiaj tam byliśmy i wycena wyszła nieporównywalnie taniej, około 2500,00 zł. Poprzednie wyceny opiewały na kwoty: 4700,00zł i 5080 zł - czyli różnica znaczna.

Pozdrowionka

cieszę się, ze mogłem pomóc - proponuję uzgodnić również, by firma przyjechała na pomiar i montaż.

• Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Witam,

Ostatnio robimy podchody do zamówienia blatów kamiennych do kuchni - granit bądź marmur. Dostaliśmy już kilka ofert i nie rozumiem jednej rzeczy. Materiał x, kosztuje w cenniku danej hurtowni 500 zł/m2. Z wyceny, którą potem dostajemy wynika, że ten sam materiał, bez kosztów obróbki, kosztuje już 1000 zł/m2. Wydaje mi się, że wynika to z tego, że z pozostałej część kamienia nie można już nic zrobić (według hurtowni). Ale to tak, jakby kupując szynkę parmeńską w sklepie kazali płacić za całą szynkę, gdy ja kupuję tylko 20 dkg. Trochę to dla mnie dziwne. Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwesti?

A może po prostu trzeba znaleźć taką hurtownię, która jest w stanie wykorzystać każdy, nawet najmniejszy kawałek kamienia i nie prowadzą tylko sprzedaży 'paletowej'.

Z góry dziękuję za Wasze podpowiedzi, bo już tracę ostatnie resztki nerwów.

Pozdrawiam

P.R.

Jeśli blat kuchenny to lepiej wybierz granit. Z pewnością na dłużej nie posłuży. Na marmurze, nawet zainpregnowanym, będą widoczne plamy po np. tłuszczach.

Cena materiału czyli m2 to jedno. Dochodzą jeszcze obróbki (otwory, zbrojenia, ociekacze, podklejki itp.). Poza tym faktycznie większość zakładów przy blatach kuchennych liczy także odpady jaki pozostają po wycięciu elementów. I na to nic nie poradzisz. Ten odpad należy do Ciebie i możesz go wykorzystać jako stolik, jakiś parapet czy co tam sobie wymyślisz.

A porównanie z szynką nie jest trafne :) Szynke można sprzedać tylko w plasterkach i nie ma innej możliwości. Czyli ktoś prędzej czy później te plasterki kupi, a zakłady kamieniarskie tną wszystko pod wymiar. I marne są szanse, że jakiś nastepny klient wybierze ten sam materiał co Ty i wykorzysta Twój odpad, bo będzie pasował wymiarowo.

U nas temat blau kuchennego na tapecie więc napisze jak to jest u nas.

Mam do wykonania blat kuchenny z czarnego grantu star galaxy (ze slabu grubości 2cm) z gierunkiem (doklejką) na 8cm.

Blatu jest ok.8mb.

W blacie będa dwa otwory - pod zlewozmywak (nakładany) i pod płytę gazową lub indukcyjną.

Rozpiętość cen: 10000zł -19000zł - za to samo u różnych kamieniarzy w Warszawie i okolicach :roll:

Średnio cena kamienia za m2 w hurtowni (np. Beltrami) to 685zł .

Wychodzi na to, że robocizna kamieniarza to w niektórych przypadkach 250% ceny kamienia :evil:

Warto szukać takiego, który policzy jedynie za wykorzystany materiał a nie za całość slabu potrzebnego do wykonania blatu.

Troszkę taniej wychodzi Nero Zimbabwe - też piękny granit !!!

Oto jedna z wycen:

http://www.empikfoto.pl/albumy34/115019/704706/previews/22089100_wycena.jpg

Mam do wykonania blat kuchenny z czarnego grantu star galaxy (ze slabu grubości 2cm) z gierunkiem (doklejką) na 8cm.

Blatu jest ok.8mb.

W blacie będa dwa otwory - pod zlewozmywak (nakładany) i pod płytę gazową lub indukcyjną.

Rozpiętość cen: 10000zł -19000zł - za to samo u różnych kamieniarzy w Warszawie i okolicach :roll:

Wychodzi na to, że robocizna kamieniarza to w niektórych przypadkach 250% ceny kamienia :evil:

Warto szukać takiego, który policzy jedynie za wykorzystany materiał a nie za całość slabu potrzebnego do wykonania blatu.

Oto jedna z wycen:

pod kogo ta wycena ???? !!!!

to najwieksze zdzierstwo i robienie wała z klienta w biały dzień ....

jesli ktos to placi, to jest cięzkim idotą i niech mnie za to pozwie do sądu - każdy mnie obroni !

też mielismy kupić star galaxy ale okazało się, że ze srebrnymi drobinkami to pojawiają się raz na rok więc nie będziemy czekać

będzie jakiś inny czarny...

albo blat kwarcowy Silestone - też piękny

cenowo wyszło nam mniej więcej 1500zł.\m2 - star galaxy ( oczywiście za blat i montaż - czyli całość)

natomiast Silestone ok. 1800zł\m2 ( kusi mnie trwałość , wytrzymałość , antybakteryjność itd. ) czarny albo biały , jeszcze nie wiemy ...

Uuuu no to nas aż tak nie potraktowali. Zakres wycen od 7 do 12k. Dziś byliśmy w Pamirze przy Modlińskiej - obrótka w cenie kamienia. Trzeba dopłacić za wzmocnienie oraz otwory. Zobaczymy jaką oni wycenę zrobią.

Człowiekowi głupio, że dopytuje 'a jak Państwo liczycie ...' ale jeżeli tego nie zrobisz, to oskubią do żywego :-(

Efff, a wystarczyłoby dać normalną, uczciwą wycenę. Już nie wspomnę, że najlepiej byłoby na czas budowy kupić Fiata 126p i nim jeździć bo w przeciwnym wypadku, zapłacisz jeszcze wykonawcy podatek od luksusu ...

P.R.

Blatu jest ok.8mb.

Oto jedna z wycen:

pod kogo ta wycena ???? !!!!

to najwieksze zdzierstwo i robienie wała z klienta w biały dzień ....

jesli ktos to placi, to jest cięzkim idotą i niech mnie za to pozwie do sądu - każdy mnie obroni !

o ja pierniczę...!!! przepłacone trzykrotnie... Podaj nazwisko tego kamieniarza, trzeba go gdzieś tu umiescić na forum jako najwiekszego zdziercy !!!

A dlaczego nie uderzycie do zaglebia granitu do Strzegomia, tam maja wybor ze was glowa zaboli,i ceny normalne, jak sie pytalem o transport to nie ma zadnego problemu do kazdego zakatka polski.Popatrzcie np.tutaj widzialem na zywo te kamienie i sa piekne ceny od 200 zl. za m.kw. http://www.rrgranity.pl/katalog.php

warszawiakom i okolicom polecam kupić slab (o ile wyliczycie sobie metraż z małą stratą kamienia) w Mszczonowie w Interstonie, obrobić po sąsiedzku w Artstonie i zatrudnić Pana Marka, który wykonuje ich zlecenia do montażu i przetransportowania kamienia

jeśli odpadów byłoby dużo, można kupić deko drożej w Artstonie ten sam materiał, który sobie wybierzecie w Interstonie, ale nie zostaną Wam odpady

kontakt z właścicielką, Panią Kariną bardzo miło wspominam

zabierzcie ze sobą projekt blatu, to Pani Karina czy Pan Marcin wyliczą Wam czy z danego slabu wyjdzie blat czy nie

jeśli chodzi o ceny obróbki, to nie są z kosmosu, wręcz przystępne

terminy także

montaż z transportem kosztuje około 1500 PLN

polecam :)

Każda wycena blatów granitowych będzie inna i do każdej wyceny należy podejść indywidualnie. Nie ma co porównywać, że Kowalski zapłacił za 8 mb blatu 3000 a Zawadzki 5000 tyś zł.

To trochę tak jakby się porównywało dwa tygodnie wczasów. Mogą być wczasy w ogródku za płotem dla jednej osoby i wczasy na Maderze dla 4-osobowej rodziny.

Wszystko zależy od tego gdzie są łączenia na danym blacie i jaką płytę się wybierze, czyli jakiej wielkości jest akurat w danym zakładzie. Czyli ile odpadów zostaje po wycięciu danego blatu. Czasem tak się rozkłada, że nic a czasem, że dużo.

Kupowanie blatu na allegro to dosyć ryzykowna sprawa. Poza tym wszystkie blaty robi się według projektu indywidualnego... chyba trudno dopasowywać szafki do blatu...