Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLAT KUCHENNY Kamień granit łupek

Teska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... cena m2 materiału, bez uwzględniania fazowania, otworów itp. Aż tak ciemny nie jestem. Wiem, że jak ktoś pracę wykonuje to należy mu się za to zapłata. Chcę tylko, żeby wykonawca pokazał mi jaką to pracę wykonał, że cena samego materiału urosła. Może poleruje osobiście każdy kawałek kamienia i z tego wynika inna cena w magazynie i inna na stole, PRZED obróbką. Wybór czy chcę za to płacić należy do mnie, ale informacja za co te dodatkowe pieniądze - to obowiązek, moim zdaniem, wykonawcy.

No cóż, nadal nie wiem 'jak oni to liczą'. Więc zostaje liczyć, że w końcu trafię na takiego, który mi to ładnie wytłumaczy. Uczciwość ponad wszsytko.

Pozdrawiam

P.R.

... cena m2 materiału, bez uwzględniania fazowania, otworów itp. Aż tak ciemny nie jestem. Wiem, że jak ktoś pracę wykonuje to należy mu się za to zapłata. Chcę tylko, żeby wykonawca pokazał mi jaką to pracę wykonał, że cena samego materiału urosła. Może poleruje osobiście każdy kawałek kamienia i z tego wynika inna cena w magazynie i inna na stole, PRZED obróbką. Wybór czy chcę za to płacić należy do mnie, ale informacja za co te dodatkowe pieniądze - to obowiązek, moim zdaniem, wykonawcy.

No cóż, nadal nie wiem 'jak oni to liczą'. Więc zostaje liczyć, że w końcu trafię na takiego, który mi to ładnie wytłumaczy. Uczciwość ponad wszsytko.

Pozdrawiam

P.R.

nie rozumiem, czego nie rozumiesz :roll:

Chyba, że chodzi Ci o różnice w cenie płyt pomiędzy hurtownią kamienia a zakładem obróbki kamienia?

Chodzi mi o różnicę pomiędzy ceną, która jest 'reklamowana' - na stronie bądź w cenniku danego wykonawcy, a ceną samego materiału, która wynika z podzielenia kosztu materiału (wyliczenia wykonawcy, z oferty przez niego przedstawionej, nie zawiera żadnej obróbki) podzielonej przez liczbę metrów do wykonania.

Jaśniej już nie potrafię :-(

P.R.

Czyli, że inna cena m2 materiału w cenniku a inna cena m2 samego materiału (czyli też bez obróbek) jest podawana w momencie zakupu u tego samego kamieniarza?

To nie wiem. Może nieaktualne są cenniki na stronie. Może podają cenę materiału, którego nie mają na stanie i muszą sprowadzić i wtedy są nowe ceny.

• 1 month później...
Czy granit należy czymś impregnować? Co jaki czas?

Można posmarowac blat oliwką dla dzieci Bambino. Zabieg ten powtarzac co jakiz czas gdy nadmiernie granit chłonie wilgoć.

PS. Plamy po rdzy mozna usunąć bez problemu wybielaczem do prania . Sprawdza sie domestos (ten w białym opakowaniu) - domyłam tak starszliwie zabrudzony granitowy zlew. Metodę poleciał spec od granitu.

• 3 weeks później...

Po roku użytkowania blatu z granitu Zibawe Nero (ciemny grafit), satynowanego z lekką fakturą naturalengo kamienia mogę śmiało napisać że jest to jeden z bardziej trafionych pomysłów w naszym domu. Początkowo obawiałam się śladów po rozlanych tłuszczach, ale po kilku impregnacjach nie ma po nich śladu i nie tworzą się na bierząco, tzn po umyciu jest dobrze. To samo z plamami po warzywach. Gorące garnki, pizza z pieca lądują prosto na blacie i nic się nie dzieje. POLECAM.

Największą wadą jest cena. Bazalt jest tańszy ale za to chłonie tłuszcze.

Ważny jest też rodzaj płomieniowania czy satynowania, widzieliśmy kilka. Były takie na których można zedrzeć ścierkę, jakieś ostre i chropowate, w każdym razie nie nadwały się na blat do kuchni.

Nasi znajomy zamówili taki sam i też są zadowoleni.

Ja nie zdecydowałam się na satynowany z praktycznego punktu widzenia.

Gotuję bardzo dużo, czesto robimy z córą pierogi, ciasta, ciasteczka, placuszki itp.

Nie wyobrażam sobie jak mogę usunąć resztki ciasta po pizzy z tych małych wypukłości przy satynowaniu.

U nas jedynie blat gładki jak pupcia niemowlaka :wink:

Satynowany jest przepiękny ale w domu w którym się nie gotuje lub nie ma w nim dzieci.

(albo ze mnie kiepska i leniwa gosposia :lol: :wink: )

My mamy do zrobienia ok.7mb blatu wybraliśmy czarny granit (strar galaxy, zimbabwe black lub star gate - to jeszcze nie ustalone :oops: ).

Dostalismy wyceny z zakładów, które zajmują się wykonywaniem blatów dla slabów 2 i 3cm.

Dzwoniłam, żeby się dopytac czy blat z 2cm wytrzyma obciążenie itp?

Powiedziano mi, że przy gierunku na 8cm nie ma sensu przepłacać za 3cm.

Tyle wiem :p

Skąd u Pani taka opinia o blacie satynowanym? Korzystała Pani z niego i czy to opinia na wyczucie? Pisałam już że są różne rodzaje satynowania, może zetknęła się Pani z tkim który nie jest odpowiedni do kuchni?

Moim zdaniem nic bardziej mylnego, mam małe dzieci, gotuję codziennie i robię na satynowanym blacie ciasto do pizzy! Nie ma żadnego problemu ze sprzątaniem. Sprzątam ściereczką, taką zwykłą Viledy a ie jakąś specjalną szczoteczką.

Blat na wysoki połysk, zwłaszcza ciemy, przerażał mnie bo widać na nim wszystko, każdy okruszek pięknie się prezentuje, miałam okazję korzystać z takiego. Dlatego wybraliśmy satynowany i sprawdza się. Znajomi, którzy taki blat posiadają (mają dzieci i gotują), również nie widzą problemu w satynowaniu. Czasami gdy na dłuższy czas(przynajmniej pół dnia) zostawi się mokry garnek na blacie powstają jaśniejsze kręgi, ale po2-3 dniach użytkowania blatu znikają. Wogóle to mam wrażenie że wylewany tluszcz, który się później sprząta wpływa bardzo korzystnie na ten blat, coś jakby dodatkwa impregnacja.

Nie wykluczone że zaszla pomylka, ten blat ma dość skomplikowaną fakturę, zdaje się że jest płomieniowany a później polerowany czymś miękkim. Wygląda jak naturalny obciosany kamień wyślizgany poprzez bardzo długie używanie, ale jest na tyle równy że bardzo dobrze się go sprząta gąbką.

Mamy w blacie zamontowaną szlaną kuchnię na wysoki połysk i uważam to za pomyłkę. Wszysko widać, każde kapnięcie tłuszczu, nic tylko czyścić.

Ja znalazłam w necie tylko takie zdjęcie:

http://www.arsgranit.pl/gfx/32/63/1.jpg

Ida- czekam niecierpliwie na zdjęcie Twojego blatu :wink:

Twój opis brzmi bardzo zachęcająco. No i cena też niezła.

A czy wiecie może czy występuje granit w kolorze prawie białym, raczej niezbyt nakrapiany?

Ciemne mi się podobają, ale nie będą mi pasować.

Amatela, zdjęcia zrobione ale nie wiem jak je dodać, bo z tego co przeczytałam powinnam je umieścić na innym serwerze itd?

Mogę Ci je wysłać na maila.

Dodam tylko, że taki blat najlepiej samemu zobaczyć i ocenić, bo producent moze je różnie obrobić a do kuchni im gładziej satynowany/płomieniowany tym lepiej.