JarekZ 05.10.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Jestem szczęśliwym posiadaczem urządzeń jak w temacie. Zamierzamy się przeprowadzić do nowego domu za ok. tydzień, ale wciąż mam problemy z własciwym ustawieniem CO. Są 3 obiegi obiegi - CWU, grzejniki i podłogówka (ok. 30m2), sterowana przez vr61. Nie potrafię ustawić CM430 tak aby dogrzewał do żądanej temperatury. Dla grzejników ustawienie temp. min to 15 st, krzywa grzewcza 0.6, natomiast temperatura zadana dla nich to 30 st (wyższej nie mogę jakoś ustawić ); podłogówka 15 st. min, krzywa grzewcza 0.5, temperatura dla obiegu 24 st (i tu również maksymalna temp na jaką mogę ustawić to 30 st). Chciałbym zadać temperatuty następująco: 20 st w dzień, 19 st w nocy. Ustawiłem w ten sposób programy grzewcze. Niestety, obserwując główny ekran CM430 zauważyłem, że po dojściu do 18 st kończy podgrzewanie i świeci wciąż 18 st AUTO. Jak to wszystko skonfigurować aby udało się zaprogramować CO ekonomicznie i komfortowo? Przeczytałem instrukcję, FM, kombinowałem przez ostatnie 3 tygodnie i nie ogarniam. Dziękuję za wszelkie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bren 05.10.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Zadzwoń 0 801 804 444 - powinni ci pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 05.10.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Zgłos do serwisu niech naprawiają, przecież masz gwarancje , to łaski nie robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekZ 05.10.2009 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Dzięki. Pewnie tak zrobię, ale wydaje mi się, że raczej coś nieprawidłowo ustawiam. Dziś ustawiłem na kotle maksymalną temperaturę dla CO (wcześniej było 60 st) i CM doszedł do 18.5 st. I na tym poprzestał. Przestawiłem też z trybu TERMOSTAT na 'brak '. Chociaż wciąż maksymalna temperatura jaką mogę ustawić dla obiegów to 30 st. Na cyrkulację nie narzekam, więc chociaż ten obiag jest w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.10.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Chociaż wciąż maksymalna temperatura jaką mogę ustawić dla obiegów to 30 st. Mam wprawdzie CM 630 z takim kotłem jak twój ale czy jesteś pewny że ustawiasz temp wody a nie temp w pomieszczeniu? U mnie nastawa która ma ograniczenie do 30 stopni dotyczy temp w pomieszczeniu. Temp wody w obiegu wcale nie moge nastawić sterownik sam sobie ją wylicza na podstawie temp zewnętrznej i wenętrzej i krzywej grzewczej dla obiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 05.10.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 W CM-430 ustawia się temperaturę zadaną pomieszczenia. Jeśli nie wyciąga ustawionej temperatury, tzn. że potrzeby cieplne domu są większe i trzeba zwiększyć krzywą grzewczą. Jako, że masz dwa obiegi to teraz pytanie, którego - ale podejrzewam, że dla podłogówki będzie ok lub nawet za dużo, a za to dla kaloryferów za mało. W normalnym trybie po wpisaniu kodu na ostatniej stronie (domyślnie 1000) przechodzi się na kolejne strony i tam są krzywe grzewcze. w instrukcji masz wykres jaka krzywa jaką temperaturę daje na zasilaniu, to Ci da mniej więcej wyobrażenie - dla kaloryferów to chyba jednak powyżej 1.0 się daje (akurat kalafiorów nie mam to nie wiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekZ 06.10.2009 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Dzięki za podpowiedzi. Faktycznie to 30 st to pewnie temperatura żądana dla pomieszczenia, a nie maksymalna temperatura zasilania dla obiegu, jaką mogę ustawić. Sensowne, że to układ powinien sam decydować z jaką temperaturę podawać wodę. Wieczorem zmienię krzywe grzewcze dla grzejników na 1.1 i zobaczę czy temperatura pokazywana przez CM (dziś rano 17.5st ) podniesie się do żądanych 20 st i 19 po 22:00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 06.10.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Dzięki za podpowiedzi. Faktycznie to 30 st to pewnie temperatura żądana dla pomieszczenia, a nie maksymalna temperatura zasilania dla obiegu, jaką mogę ustawić. Sensowne, że to układ powinien sam decydować z jaką temperaturę podawać wodę. Wieczorem zmienię krzywe grzewcze dla grzejników na 1.1 i zobaczę czy temperatura pokazywana przez CM (dziś rano 17.5st ) podniesie się do żądanych 20 st i 19 po 22:00. Sprawdz w instrukcji , czy masz podane nastawy ? ( U mnie ) Krzywa grzewcza : dla ogrzewania podłogowego = 1,1 ( przy t zas. min. = 23 oC t. zas. max. = 48 oC) dla grzejników =1,3 ( przy t zas. min. = 25 oC t. zas. max. = 80 oC) dla konwektorów =1,4 ( przy t zas. min. = 25 oC t. zas. max. = 80 oC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekZ 06.10.2009 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Dziś to ponownie przestudiuję. Mój instalator niestety nie był zbyt wylewny i naprawdę mało co mi powiedział o kociołku i co gorsze o CM. Dowiedziałem się w zasadzie tylko o tym tajnym kodzie 1 0 0 0 i że do reszty sobie sam dojdę testując i przemieniając różne parametry. Czytając FM zauważyłem, że ludzie często piszą o ilości startów kotła czy zużyciu gazu na CO. Czy to można sprawdzić gdzieś w kotle? Bo na liczniku od gazu to wydaje mi się, że wynik byłby zaciemniony przez np. kuchenkę gazową. Mariankossy - napisałeś o swoich ustawieniach dla krzywych grzewczych. A jaką temperaturę zadajesz? My preferujemy tak maks 20st i myślę, że jeśli ktoś lubi ok. 24st to te ustawienia też pewnie będą trochę inne. Na pewno do tego trzeba dojść metodą prób i błędów bo instalacje i budynki wszędzie są różne. A jak to wpływa na zużycie gazu u Ciebie? Ile wypaliło Ci gazu CO i CWU w okresie grzewczym? Mam jeszcze takie wątpliwości: 1. Na CM mogę ustawić temperaturę obiegów dla pomieszczenia jak zrozumiałem, czyli np ustawię 20st dla grzejników i 22st dla podłogówki. I co to oznacza? Że jeśli grzejniki/podłogówka osiągną żądaną temperaturę to kocioł przestanie grzać? Podłogówkę mam w innym pomieszczeniu niż CM, więc rozumiem, że temperatura generowana przez nią nie będzie miała większego wpływu na temperaturę odbieraną przez sterownik? Czyli np. pompa podająca ciepłą wodę do podłogówki może działać dłużej/krócej niż ta dla grzejników? 2. Na forum wyczytałem też, że im większy wpływ na sterowanie CM ma pogodówka względem pokojówki to osiąga się lepsze wyniki pod względem komfortu oraz zużycia gazu. Czy dobrze zrozumiałem, że na te relacje największy wpływ mają krzywe grzewcze i im niżej są ustawione tym większy wpływ na cały układ ma temperatura zewnętrzna? 3. Czy dobrze rozumiem, że jeśli ustawię na CM korektę temperatury na TERMOSTAT to cały ten CM będzie działać tylko jako zwykły czujnik pokojowy? Dzięki za wyrozumiałość w udzielaniu odpowiedzi. Mam nadzieję, że komuś, kto podobnie jak ja nie może sam ogarnąć tematu ten wątek też się przyda i coś rozjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.10.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Czytając FM zauważyłem, że ludzie często piszą o ilości startów kotła czy zużyciu gazu na CO. Czy to można sprawdzić gdzieś w kotle? Bo na liczniku od gazu to wydaje mi się, że wynik byłby zaciemniony przez np. kuchenkę gazową. Ja bym się nie przejmował ilością startów, ten sterownik zrobi i tak wszystko co jest w jego mocy, żeby było ekonomicznie. Na pewno nie będzie startował setki razy na dobę, a to czy wystartuje kilka razy czy kilkanaście, ewentualnie max. kilkadziesiąt razy nie wiele zmieni - a na pewno nie tyle, żeby się opłacało z tym walczyć (np. wymieniając kocioł na inny). Jeśli masz dobrze ocieplony dom to eco186 na pewno w tym okresie trochę startuje (u mnie w nocy 1-2 razy na godzinę, ale mam ustawioną temp. 23-24 więc dość sporo grzeję, przy niższych powinno być na razie mniej startów). Jeśli bardzo chcesz w instrukcji powinien być podany kod pod jakim możesz sprawdzić liczbę startów (nie na CM, tylko bezpośrednio na kotle). Mariankossy - napisałeś o swoich ustawieniach dla krzywych grzewczych. A jaką temperaturę zadajesz? My preferujemy tak maks 20st i myślę, że jeśli ktoś lubi ok. 24st to te ustawienia też pewnie będą trochę inne. Na pewno do tego trzeba dojść metodą prób i błędów bo instalacje i budynki wszędzie są różne. Metoda jest prosta - masz już jakieś krzywe i widzisz, że nie dogrzewa. to je teraz stopniowo zwiększasz aż uzyskasz zadaną temperaturę. Jako, że masz dwa obiegi, a sterownik pewnie mierzy pokojową tylko w jednym miejscu to sprawdzaj zwykłym termometrem niezależnie dla każdego obiegu. Najlepiej to robić jak będzie trochę zimniej (ewentualnie teraz zrobić na tyle na ile się da, a potem jeszcze dopracować), w okolicach zera stopni i z minimalnym wpływem innych źródeł (np. zyski słoneczne - jeszcze ich trochę czasem bywa). 1. Na CM mogę ustawić temperaturę obiegów dla pomieszczenia jak zrozumiałem, czyli np ustawię 20st dla grzejników i 22st dla podłogówki. I co to oznacza? Że jeśli grzejniki/podłogówka osiągną żądaną temperaturę to kocioł przestanie grzać? Podłogówkę mam w innym pomieszczeniu niż CM, więc rozumiem, że temperatura generowana przez nią nie będzie miała większego wpływu na temperaturę odbieraną przez sterownik? Czyli np. pompa podająca ciepłą wodę do podłogówki może działać dłużej/krócej niż ta dla grzejników? W standardowym trybie (bez korekty z czujnika pokojowego) działa to tak: - na podstawie temp. zewn. i krzywej grzewczej oraz temperatury zadanej ustalana jest temp. zasilania - kocioł kontroluje tą temperaturę - mierzy i odpowiednio dogrzewa jak spadnie, starając się ani nie przegrzewać, ani nie opaść jej za dużo Dla każdego z obiegów osobno, tak więc różnie może grzać dla grzejników, inaczej dla podłogówki. Nie ma w tym uwzględniania (bo i w zasadzie nie potrzeba przy dobrym dobraniu krzywej) rzeczywistej temperatury, która zmierzy CM - pokazuje ją tylko informacyjnie, tylko dla miejsca w którym jest zamontowany. Ponad to możesz włączyć tryb termostatu albo korekty, które to uwzględniają zmierzoną temperaturę wewnętrzną. Termostat ma mały sens (grzeje wtedy dość nieregularnie, ochładza się za bardzo, potem nadgania, i kłoci się to z ekonomicznym grzaniem ciągle minimalną mocą zapewniającą nastawy). Na temat trybu 'Korekta' można dyskutować - koryguje jeszcze trochę krzywą grzewczą porównując temp. zadaną z temp. zmierzoną. Ale nie wiem jak to zadziała w sytuacji gdy są dwa obiegi (sam mam tylko jeden) - dwie temp. zadane, a tylko jedna zmierzona. Tak czy inaczej najpierw dobrać krzywe bez korekty. A jak dobrze dobierzesz to korekta nie będzie potrzebna. Może się przydać np. w sytuacji gwałtownych zmian temp. zadanej - dzięki niej szybciej dogrzeje np. z 20 do 23 st. Ale nie ma nic za darmo 2. Na forum wyczytałem też, że im większy wpływ na sterowanie CM ma pogodówka względem pokojówki to osiąga się lepsze wyniki pod względem komfortu oraz zużycia gazu. Czy dobrze zrozumiałem, że na te relacje największy wpływ mają krzywe grzewcze i im niżej są ustawione tym większy wpływ na cały układ ma temperatura zewnętrzna? Krzywa grzewcza opisuje zależność temp. zasilania CO w funkcji temp. zewnętrznej. W instrukcji masz wykres. Nie ma mniejszego/większego wpływu. Zależność jest bezpośrednia, tylko że nieliniowa. Dodatkowo nastawianie temperatury wewnętrznej powoduje przesunięcia (w dół lub górę, standardowa krzywa jest dla 20st.C) krzywej grzewczej. Jeśli jest tryb 'korekta' (tam gdzie 'termostat') to jeszcze krzywa jest korygowana na podstawie różnicy pomiędzy temperaturą zadaną, a aktualnie zmierzona, ale tym trybem zainteresuj się dopiero po dobraniu właściwych krzywych bez korekty (o ile w ogóle). 3. Czy dobrze rozumiem, że jeśli ustawię na CM korektę temperatury na TERMOSTAT to cały ten CM będzie działać tylko jako zwykły czujnik pokojowy? W zasadzie tak. Olej ten tryb termostatu. Przy pogodówce to nieefektywny i niekomfortowy tryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 06.10.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Krzywe grzania co podałem nie są moje tylko ogólnie przyjete do syst. ogrzewania. Jezeli masz obieg podłogówki z układem mieszajacym to ustaw krzywa grzewczą dla regulusów 1,4 ,podłogówka sama dobierze sobie temp. zasilania,ustaw rzadaną temperature pomieszczen na 22,0 st. C i sprawdż po 30 min pracy jak grzeje kocioł ( przy temp. zewn. + 10 st. C temp. na wyjściu z kotła powinna byc ok. 42- 45 st C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.10.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Jezeli masz obieg podłogówki z układem mieszajacym to ustaw krzywa grzewczą dla regulusów 1,4 , podłogówka sama dobierze sobie temp. zasilania, ustaw rzadaną temperature pomieszczen na 22,0 st. C i sprawdż po 30 min pracy jak grzeje kocioł ( przy temp. zewn. + 10 st. C temp. na wyjściu z kotła powinna byc ok. 42- 45 st C) "Aż" tyle ? U mnie przy +10 temp na wyjściu jest koło 30 deg Zastanwiają mnie te krzywe co podajecie , ja mam CM630 ale krzywe mam 0,2 -0,3 dla podłogówki ~0,5 dla karoferów. Ciekawe że w modelu 4xx są całkiem inne nastawy niż w serii 6xx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.10.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 ja też mam w 430 krzywą 0.25 dla podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekZ 06.10.2009 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 civic9, mariankossy, jajmar - dzięki za wszystkie wskazówki. Widać od razu, że co kraj to obyczaj i w każdej instalacji te krzywe grzewcze muszą być indywidualnie dopasowane. Na początek (dwie godziny temu) ustawiłem dla grzejników krzywą na 0.95, dla podłogówki pozostawiłem jak było 0.5. Za chwilę pojadę sprawdzić czy po raz pierwszy w życiu nagrzało się do zadanych w programie tygodniowym 20st. Instalator zmierzył wydajność kotła i wyszło mu 98.5%, powiedział, że to bardzo dobry wynik. Chodziło mu o zdolności kondensacyjne z tego co zrozumiałem, ale był bardzo "skryty" więc nie wiem co zmierzył Teraz podsumuję - jeśli okaże się, że dla ustawienia np. 1.1 czy 0.95 w końcu w krótkim czasie temperatura osiągnie zadaną to te krzywe powinienem dalej obniżać? Aż do momentu w moim przypadku 0.6 dla grzejników kiedy to widzę, że kocioł nie dogrzewa do tych wymarzonych 20st? W jakimś poście o CM630 doczytałem, że na samym kotle pokrętło do CO musi być ustawione na wartość maksymalną. Czy to tak włśnie powinno być? O trybie TERMOSTAT już zapomniałem. Nie będę korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.10.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Teraz podsumuję - jeśli okaże się, że dla ustawienia np. 1.1 czy 0.95 w końcu w krótkim czasie temperatura osiągnie zadaną to te krzywe powinienem dalej obniżać? Aż do momentu w moim przypadku 0.6 dla grzejników kiedy to widzę, że kocioł nie dogrzewa do tych wymarzonych 20st? Możesz spróbować obniżyć, bo żeby podciągnąć temperaturę w górę będziesz potrzebował trochę wyższej krzywej niż potem do jej utrzymania na stałym poziomie. Z drugiej strony jeśli będzie chciał mieć różnice i możliwość dogrzewania o np. 2 st. w miarę szybko (np.noc/dzień - choć nie wiem czy to ma sens) to taka trochę ciut wyższa może się przydać, inaczej się będzie dogrzewać wieki. No, na wyczucie sobie dobierzesz co Ci bardziej odpowiada. W jakimś poście o CM630 doczytałem, że na samym kotle pokrętło do CO musi być ustawione na wartość maksymalną. Czy to tak włśnie powinno być? W instrukcji do 430 też tak pisze i tak mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.10.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Na początek (dwie godziny temu) ustawiłem dla grzejników krzywą na 0.95, dla podłogówki pozostawiłem jak było 0.5. Za chwilę pojadę sprawdzić czy po raz pierwszy w życiu nagrzało się do zadanych w programie tygodniowym 20st. 2 godziny to niewiele szczególnie w tych temp, wbrew pozorom -wg moich obserwacji teraz trudniej zapanowac na kotłem niż w czasie -10 mrozu. Zapanować w sensie ustawic wszystko, 2 sezony za mną ale teraz rozbudowałem dom o 80m2 i to chodzi na starej pętli i 3 doby juz dochodze do ustawień, już dziś prawie ustawiłem, ciut za ciepło wyszło, dwie doby było ciu zimno, ot różnice 1-2 stopnie ale jednak. Wczoraj w nocy była fajna temp na zewnątrz kolilce 5-7 deg, przy nocach +12 cięzko cos ustalić. Cierpliowości troszke i napewno dojdziesz do swoich ustawień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekZ 06.10.2009 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Faktycznie dwie godziny to trochę mało Obecnie doszło do 17st na wyświetlaczu, a kocioł cały czas pracował. Cały dzień kocioł był wyłączony, a okna, brama garażowa i drzwi otwarte. Malarze w trosce o moje koszty wyłączyli wszystko aby nie wypalało gazu na pusto. Zaczynał ok. 18:00 od 14st. Ufam, że jutro rano będę mieć jakieś wyniki. Na pewno opiszę moje nowe doświadczenia. Najbardziej zadowolony byłem z pierwszego kilkudniowego uruchomienia kotłowni i CO gdy nie było jeszcze CM. Grzejniki były bardzo ciepłe, podłoga ładnie grzała... Wiedziałem, że to działa. A teraz kaloryfery są ledwo letnie. Jak one przy takiej temperaturze własnej mają podgrzać budynek??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 06.10.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Faktycznie dwie godziny to trochę mało Obecnie doszło do 17st na wyświetlaczu, a kocioł cały czas pracował. Cały dzień kocioł był wyłączony, a okna, brama garażowa i drzwi otwarte. Zaczynał ok. 18:00 od 14st. Ufam, że jutro rano będę mieć jakieś wyniki. Na pewno opiszę moje nowe doświadczenia. Najbardziej zadowolony byłem z pierwszego kilkudniowego uruchomienia kotłowni i CO gdy nie było jeszcze CM. Grzejniki były bardzo ciepłe, podłoga ładnie grzała... Wiedziałem, że to działa. A teraz kaloryfery są ledwo letnie. Jak one przy takiej temperaturze własnej mają podgrzać budynek??? Trzeba by grzać z 12 godzin zeby mury nagrzały się do odpowiedniej temperatury. Co do krzywej grzewczej w/ mnie to może byc tak ze ten współczynnik dla Junkersa : to stosunek przyrostu temp. czynnika grzewczego do spadku temp. zewnętrznej, a w Valliancie odwrotnie : spadku temp. zewnętrznej do przyrostu temp. czynnika grzewczego Dlatego ( przy Junkersie) przy spadku temp zewn. o 10 st C temperatura wody dla krzywej grzewczej 1,4 podnosi sie o 14 st C A to samo dla Vallianta oznacza ze krzywa grzewcza jest = 0, 71 A dla k. grzewczej podłogówki Junkersa = 1,1 odpowiada k. grzewczej podłogówki Vallianta = 0,90 Taki zabieg firm, żeby jeden drugiemu za dużo nie pomógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.10.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 krzywe vaillanta CM430 (i pewnie innych podobnych): http://patek.netinfo.pl/murator/krzywe_vaillant.PNG zwracam uwagę, że są nieliniowe więc nie do końca stosunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.10.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Najbardziej zadowolony byłem z pierwszego kilkudniowego uruchomienia kotłowni i CO gdy nie było jeszcze CM. Grzejniki były bardzo ciepłe, podłoga ładnie grzała... Wiedziałem, że to działa. A teraz kaloryfery są ledwo letnie. Jak one przy takiej temperaturze własnej mają podgrzać budynek??? Spokojnie, juz pisałem u mnie teraz temp na podłoge to ~27 deg na kaloryfery ~30 deg to temp gdy w nocy jest 5-7 stopni, w dzien to jeszcze mniej a w domu za ciepło sie zrobiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts