niktspecjalny 08.10.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Mój kocioł i regulator a ja nie mogę się jakoś odnieść do problemu ,który przedstawia autor wątku. Szczególnie jak słyszę takie wypowiedzi: Z tego wychodzi , że instrukcje dla użytkownika w Valiancie śą trochę popier... albo sterownik. p.s Działa to to u mnie bez zastrzeżeń.Zima będzie jak myślę tylko dopełnieniem tych nastaw ,które mam wrzucone w program całego zestawu. Znalazlo się jeszcze 3 wyjscie A tak zapytam... w domu wszyscy zdrowi?Bo instrukcje nie są popier.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 09.10.2009 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Z tego wychodzi , że instrukcje dla użytkownika w Valiancie śą trochę popier... albo sterownik. Ja może uściślę Te instrukcje nie są po...lo...ne. Są nawet całkiem niezłe ale zawierają tylko same suche "fakty" bez słowa objaśnienia w związku z czym dla osób niezaznajomionych z teorią to czysta chińszczyzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 09.10.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 No właśnie, bo co na przykład znaczą parametry na stronie C22 sterownikaopisane w instrukcji do VR41 jako: Maks. czas dopływu - Przed początkiem pierwszego okna czasowego Maks. czas pierwszego włączenia - Koniec pierwszego okna czasowego Przewyższenie temperatury - Podniesienie nastawionej wartości zadanej; w określonych wypadkach może to polepszyć sposób regulacji mieszacza; Dla "ułatwienia" na wyświetlaczu te parametry nazywają się:- Maks.wczesne nagrz.- Max.wyprzedz.wył- Podwyższenie temp Z góry dzięki za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekZ 09.10.2009 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 To prawda, instrukcje nie są złe, ale jeśli się nie ma pojęcia o sterowaniu CO (jak ja) to faktycznie są mało pomocne. Co mi się udało? Po ustawieniu krzywej dla grzejników 1.1, a podłogówkę na 0.45, obniżonej na 19 dla obu obiegów i minimalnej 15st dziś w południe CM wyświetlił nasze upragnione 20st i tak mu zostało aż do 19:00. Obecnie mam ustawione temperatury obiegów: - grzejniki 28 - podłogówka 22.5 - cwu 56 Czy można ustawić podłogówkę na wyższą temperaturę? Bo obecnie glazura jest chłodna (choć nie lodowata). Czy ona mimo swojego chłodu zapewni zadaną temperaturę? Parametry, które wymienił civic9 są dla mnie na pewno jeszcze bardziej tajemnicze. Może ktoś się jeszcze wypowie, kto już rozkminił te wszystkie ustawienia dla CM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 09.10.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Maksymalne wczesne nagrzewanie Ta funkcja umożliwia włączanie poszczególnych obiegów grzewczych przed rozpoczęciem się ich zaprogramowanego przedziału czasu ogrzewania. Jej celem jest uzyskanie zadanej dziennej temperatury pokojowej wraz z początkiem przedziału grzania. Rozpoczęcie ogrzewania ustala się w zależności od temperatury zewnętrznej oraz od nastawionego maksymalnego czasu wcześniejszego grzania. Maksymalne wyprzedzające wyłączenie Aby oszczędzać energię cieplną system regulacji nie wysyła już do kotła sygnału zapotrzebowania na ciepło przed rozpoczęciem pracy w trybie z obniżoną temperaturą przez ostatni włączony obieg grzewczy. W tym celu każdy odbiornik energii w chwili przez niego określonej przestaje wysyłać sygnały zapotrzebowania na ciepło; jednak pompa oraz ewentualnie zawór mieszający w danym obiegu grzewczym pozostają jeszcze nadal włączone aż do rozpoczęcia się przedziału czasu ogrzewania z obniżona temperaturą. Nastawiana wielkość czasu jest żądanym przez klienta, maksymalnym okresem czasu wyprzedzającego wyłączenia. Podwyższenie temperatury oferuje następujące korzyści: • Kompensacja strat ciepła na drodze od kotła do instalacji grzewczej oraz przy systemie rozdzielnym. • Szybsze uzyskanie zadanej temperatury zasilania w obiegach grzewczych z zaworami mieszającymi pracującymi ze stałym podmieszaniem wody, przy porannym ogrzewaniu (nie można uzyskać zadanej temperatury zasilania w obiegu grzewczym z zaworem mieszającym ponieważ stałe podmieszanie wody zbyt silnie obniża jej temperaturę). • Zapewnia stabilny przebieg procesu regulacji zaworu mieszającego (wtedy zawór tylko w rzadkich przypadkach przemieszcza się w krańcowe położenie „Otwarty”).W odniesieniu do bezpośredniego obiegu grzewczego nie można nastawić podwyższenia temperatury zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekZ 09.10.2009 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 VPS, dzięki za wyjaśnienia.A tak żebym i ja to zrozumiał - warto w to wchodzić? Jeśli tak to jakie wartości ponastawiać dla tych parametrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 09.10.2009 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 dzięki VPS, może im to wysłać i za drobne tantiem niech umieszczą w instrukcji? tak to właśnie powinno być opisane. jest różnica. podwyższenie jeszcze nie do końca jarzę - co jest podwyższane - temp. zasilania w stosunku do normalnie wyliczonej o wskazaną wartość? i w jakiej sytuacji/przez jaki okres? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 10.10.2009 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 civic9Masz obieg grzewczy z mieszaczem i siłownikiem ?Podwyższenie temp zasilania w stosunku do normalnie wyliczonej o wskazaną wartość od (0-15K) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 11.10.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 VPS jak już jesteś to może i ja podpytam o coś Mam wątpliwości co do strony C25 wyświetlacza (nie chodzi oczywiście o ustawienie kontrastu ). O co chodzi z tymi korektami temperatur i jak i do czego to można zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 11.10.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 To proste. Trzeba czytać ze zrozumieniem C 25 - Korekta temperatury Temp. zew zakres korekty -5 do +5 nastawa fabryczna "0" Korektę wprowadza się przy nieodpowiednim zinstalowaniu czujnika zewnętrznego. Miejsce zainstalowania ma być na fasadzie północnej albo północno-zachodniej budynku. Czujnik zewnętrzny ma być montowany na budynkach mających do trzech pięter na wysokości, stanowiącej 2/3 wysokości fasady, a w wypadku budynków, liczących więcej, niż trzy piętra - między 2 a 3 piętrem. Temp. wewn zakres korekty -3 do +3 nastawa fabryczna "0" Załóżmy że masz stację pogodową i temp wew wg stacji wynosi 21' a CM wskazuje 20'. Wtedy właśnie w ekranie C 25 wprowadzasz korektę +1 i regulator CM wskazuje już 21'. Proste prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 11.10.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Wielkie dzięki ooooo widzissz faktycznie w instrukcji "prawie" tak samo opisano Teraz wszystko jasne. W każdym razie z korektą temp. wewnętrznej. Bo co do zewnętrznej to rozumiem ideę ale nie za bardzo rozumiem jak tego narzędzia użyć ... pomijam nawet, że w instrukcji jednostką tej korekty jest tajemnicze "B" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 11.10.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Jeżeli masz czujnik temp zew dobrze zainstalowany nie zawracaj sobie głowy korektą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 11.10.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 No do ideału to z tym montażem trochę daleko ... Na ścianie północno zachodniej brak było "czystego" miejsca na montaż w związku z czym powieszony został na ścianie północno wschodniej. Wg instalatora to żaden problem ... ale ja mam taki lekki niesmak, że jest niezgodnie z wytycznymi. Niby wielkich problemów nie miałem z działaniem układu (może oprócz tego że przeważnie miałem cieplej niż ustawione na CM) ale jako prostego technicznego mnie gryzie ten temat A może fakt, że miałem ustawione na C10 "Włącz temp. pokojową" na "korekta" miał tu jakiś wpływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 13.10.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 U mnie krzywe grzewcze ustawione podczas uruchamiania przez serwisanta wyglądają następująco - grzejniki 1,2- podłogówka 0,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 13.10.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 JarekZ , jak tam chula kociołek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekZ 15.10.2009 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Witam wszystkich ponownie, mariankossy - więc po wielkich próbach udało mi sie uzyskać moją zadaną temperaturę, czyli te 20 st. Narazie krzywe grzewcze mam ustawione tak: grzejniki - 0,9 i podłogówka - 0,45. Dodatkowo przepalam kominkiem i od tyg nie spadła mi tem. poniżej zadanej, a dodam, że nie mam jeszcze drzwi wewnętrznych i ciepło ucieka. Nie pisałem ostatnio bo jestem w trakcie przeprowadzki, tzw. zwożę rzeczy do domu i w nocy padam jak mops Nie wiem jeszcze czy warto ustawiać te maksymalne wczesne nagrzanie, maksymalne wyprzedzajace wyłączanie oraz podwyższenie temperatury o których pisał VPS. Przyznam, że jak sie wie juz co z czym zjeść to instrukcja wydaje się logiczna, ale czytając ją pierwszy raz od deski do deski nic się z niej twrczego nie wynosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 15.10.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Proponuję nie zmieniać temp. dzień/noc, ustaw np. 21 oC i niech jeszcze przez kilka dni dom się wygrzewa, potem w zaleznosci od potrzeb rodziny podniesiesz lub obnizysz temperature. Ja mam całe 24 godz ustawione 21,5 oC, pełny komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 15.10.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Ja również grzeję ciągle (słoneczko) temp pomieszczenia ustawiona na 23'C. Zużycie gazu mniejsze niż gdy obniżałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.10.2009 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Ja również grzeję ciągle (słoneczko) temp pomieszczenia ustawiona na 23'C. Zużycie gazu mniejsze niż gdy obniżałem Jak do tego doszedłeś ,że gdy nastawa na regulatorze jest wyższa od poprzedniej a zużycie gazu mniejsze?Liczyłeś może ile razy włączał ci się np. kocioł?Powiem ,że mnie trochę zaskoczyłeś.Obecnie testuje sobie(bo ciepło na dworku) nastawę na regulatorze 22 stc w cyklu nastaw każdego dnia tygodnia,gdzie kocioł ma się włączać tylko od 5.30- 8.30.Temp.spada do godz.18.00 do 20.5 stc.Wtedy rozpalam sobie kominek.Dzisiaj po takim manewrze jest: regulator 22 stc temp zew.-1 temp wew 22.0 podłogówka ciepła. Cobyś zmienił np.u mnie?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 16.10.2009 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Swego czasu szukałem odpowiednich ustawień - krzywa, blokada palnika,obniżenie, itp. Notowałem zużycie gazu. Przez przypadek małżonka przestawiła regulator w grzanie dzienne i o dziwo wyszło mniejsze zużycie gazu niż gdy obniżałem grzanie na noc. Tak już zostało Mój kocioł (kondensacyjny) pracuje 6min, 45min postoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts