Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant eco tec 186 plus i calorMATIC430 - pomoc przy ustaw

Recommended Posts

Swego czasu szukałem odpowiednich ustawień - krzywa, blokada palnika,obniżenie, itp. Notowałem zużycie gazu. Przez przypadek małżonka przestawiła regulator w grzanie dzienne i o dziwo :o wyszło mniejsze zużycie gazu niż gdy obniżałem grzanie na noc. Tak już zostało :D

Mój kocioł (kondensacyjny) pracuje 6min, 45min postoju.

Ok spróbuje.Idę przestawić na dzień(słoneczko) temp nastawy 23 stc.Co zrobić z tymi wprowadzonymi nastawami dla każdego dnia tygodnia ...wyzerować czy olać i zostawić?.

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja również grzeję ciągle (słoneczko) temp pomieszczenia ustawiona na 23'C.

Zużycie gazu mniejsze niż gdy obniżałem :D

Tak to się sprawdza w " rasowym "ogrzewaniu podłogowym na gaz, natomiast w "mieszańcach " wogóle się nie sprawdza . :roll:

Swego czasu szukałem odpowiednich ustawień - krzywa, blokada palnika,obniżenie, itp. Notowałem zużycie gazu. Przez przypadek małżonka przestawiła regulator w grzanie dzienne i o dziwo :o wyszło mniejsze zużycie gazu niż gdy obniżałem grzanie na noc. Tak już zostało :D

Mój kocioł (kondensacyjny) pracuje 6min, 45min postoju.

Że zapytam...stałeś i mierzyłeś?Czy może siakoś to ustawiłeś?A jak to się ma do zmiany temp. zewn o dobrych kilka stopni?

Zachęcony postami tutaj zamieszczonymi , postanowiłem i ja odpalić swojego Vaillanta. U mnie są dwa obiegi podłogówka i grzejniki , z czego podział jest prosty bo na dole mam tylko podłogówkę a na górze grzejniki. Na dole wisi VRC430 , na górze VR81. Odpaliłem tylko grzejniki. Nastawiłem 16 st i ... po 3 dobach grzania na górze mam 20 st, na dole 15-16st :o . Czyżby ta moja krzywa 1,2 dla grzejników była zbyt wysoka? Temp na zewnątrz 2-3 st C

Zużycie gazu średnio 8 m3... Kubatura 370 m3.

Wygląda to tak jakby VR81 i jego pomiar wogóle nie brał udziału w regulacji temp...chociaż jest dedykowany dla obiegu z grzejnikami ,tylko VRC430.. bo na nim pomiar 15-16 st... czyli to co ustawilem .

Za tydzień wprowadzam się ze swoja rodzinką do domku i nawet tak dla ułatwienia teraz w sprawdzaniu temp. ustawiłem sobie jedną na całą dobę. Nie bawiłem się w obniżanie nocne. Jest logika w tym aby była tylko jedna temp., łatwiej jest ją (chyba) utrzymać niż dogrzewać po spadku o jeden, dwa stopnie. To tak na mój rozum, ale wiadomo co dom to inne optimum grzewcze. Potestuję to sobie jak już dokładnie zapoznam się z tym całym systemem u mnie. Nadal tylko nie wiem gdzie w piecu sprawdzać zużycie gazu, jakoś umyka mi to w instrukcji:)
Za tydzień wprowadzam się ze swoja rodzinką do domku i nawet tak dla ułatwienia teraz w sprawdzaniu temp. ustawiłem sobie jedną na całą dobę. Nie bawiłem się w obniżanie nocne. Jest logika w tym aby była tylko jedna temp., łatwiej jest ją (chyba) utrzymać niż dogrzewać po spadku o jeden, dwa stopnie. To tak na mój rozum, ale wiadomo co dom to inne optimum grzewcze. Potestuję to sobie jak już dokładnie zapoznam się z tym całym systemem u mnie. Nadal tylko nie wiem gdzie w piecu sprawdzać zużycie gazu, jakoś umyka mi to w instrukcji:)

Hmmm - z tego co wiem to zużycie gazu sprawdza się nie w kotle tylko na liczniku gazowym ...

8)

Pablitoo - przyznam szczerze, że tak myślałem kiedyś na samym początku, ale gdzieś padła informacja, że na kotle sie sprawdza i dlatego tego usilnie szukam. Nawet to mi się wydało całkiem rozsądne bo mamy dwa oddzielne wejścia gazu - jedno do kotła, a drugie do kuchenki, więc odczyt z kotła nie byłby zachwiany zużycie gazu (minimalnego to fakt) w kuchence.
Też dysponuje takim sprzętem tj. piec Vaillant EcoCompact VSC 246/C-210 i sterownik VRC 430. Dom o pow. ok. 200 m2 i kubaturze ok. 520 m3. Porotherm 30 cm + 15 cm styro.Cału dół w podłogówce + górna łazienka i górny hol. 4 pokoje na górze + garaż grzejniki. Pierwszy sezon grzewczy po zamieszkaniu. Zeszły utrzmywana temp. 16 st. Obecnie zadana temp. na grzejniki 21 st a na podłogówkę 20 st. Bawie się z tym VRC 430 aby ustawić właściwe parametry. Ustawiłem krzywą grzewczą dla podłogi na 0,50 a dla grzejników 0,65. Jeżeli chodzi o osiąganie zadanej temp. to wszystko jest ok. Ale zuzycie gazu mnie poraża. Na zewnatrz były temp. w przedziale od 3 do 6 st. a mój piec przy tych parametrach pożerał od 10 do 14 m3 gazu :o . Czy to normalne. U Was też tak jest. Dodaję, że obniżałem temp. na noc -podłogówka do 18 st a grzejniki do 19 st. Boje się co będzie w zimę. Takie wartości spalania to norma w takim układzie sprzetowym/mój dom czy moze coś skopałem z ustawieniem parametrów na sterowniku. Zauważyłem, ze4 palnik dosyć często sie włącza.
Też dysponuje takim sprzętem tj. piec Vaillant EcoCompact VSC 246/C-210 i sterownik VRC 430. Dom o pow. ok. 200 m2 i kubaturze ok. 520 m3. Porotherm 30 cm + 15 cm styro.Cału dół w podłogówce + górna łazienka i górny hol. 4 pokoje na górze + garaż grzejniki. Pierwszy sezon grzewczy po zamieszkaniu. Zeszły utrzmywana temp. 16 st. Obecnie zadana temp. na grzejniki 21 st a na podłogówkę 20 st. Bawie się z tym VRC 430 aby ustawić właściwe parametry. Ustawiłem krzywą grzewczą dla podłogi na 0,50 a dla grzejników 0,65. Jeżeli chodzi o osiąganie zadanej temp. to wszystko jest ok. Ale zuzycie gazu mnie poraża. Na zewnatrz były temp. w przedziale od 3 do 6 st. a mój piec przy tych parametrach pożerał od 10 do 14 m3 gazu :o . Czy to normalne. U Was też tak jest. Dodaję, że obniżałem temp. na noc -podłogówka do 18 st a grzejniki do 19 st. Boje się co będzie w zimę. Takie wartości spalania to norma w takim układzie sprzetowym/mój dom czy moze coś skopałem z ustawieniem parametrów na sterowniku. Zauważyłem, ze4 palnik dosyć często sie włącza.

Kordian , a u Ciebie jak jest? Ustawisz temp 20 i masz 20 ?

Odpalilem dzisiaj rowniez podlogowke , ale dla ustawienia 15 st mam juz 17 ... Grzejniki na gorze skrecone na glowicach i tez 17 ...

o co kaman...:|

Hal

Masz CM 430 oraz VR 81

Czy ustawiłeś w ekranie C.2 wpływ temp pomieszczenia ?

W C.2 masz możliwość osobno ustawienia funkcji do HK 1 (grzejniki) oraz HK 2 (podłoga)

C.8 - podłączenie pomieszczenia - do wyboru trzy ustawienia brak/korekta/termostat

Jest opis w instrukcji obsługi klik.

1. W strefie grzejnikowej HK 1 ustawić w C.2 termostat i odpowiednią krzywą grzewczą wynikająca z doboru grzejników.

2. W strefie podłogowej HK 2 ustawić w C.2 korekta i odpowiednią krzywą grzewczą wynikająca z doboru podłogówki.

Jestem z Gliwic jak chcesz mogę Ci wytłumaczyć osobiście.

Hal

Masz CM 430 oraz VR 81

Czy ustawiłeś w ekranie C.2 wpływ temp pomieszczenia ?

W C.2 masz możliwość osobno ustawienia funkcji do HK 1 (grzejniki) oraz HK 2 (podłoga)

C.8 - podłączenie pomieszczenia - do wyboru trzy ustawienia brak/korekta/termostat

Jest opis w instrukcji obsługi klik.

1. W strefie grzejnikowej HK 1 ustawić w C.2 termostat i odpowiednią krzywą grzewczą wynikająca z doboru grzejników.

2. W strefie podłogowej HK 2 ustawić w C.2 korekta i odpowiednią krzywą grzewczą wynikająca z doboru podłogówki.

Jestem z Gliwic jak chcesz mogę Ci wytłumaczyć osobiście.

Dzięki za wskazówki... Dzisiaj postaram się podłubać w CM. Napewno nie mam ustawionego termostatu ...to pewne :) NIe mniej napewno krzywe grzewcze wymagają u mnie odpowiedniego ustawienia w zależności od zapotrzebowania na ciepło w moim budynku.

Dam znać co i jak wieczorkiem

Mam taki sam kocioł i taki sam sterownik tylko że u mnie instalator zapieprzył i sterownik dał w pomieszczeniu gdzie jest podłogówka. Mam jeden obieg składający sie z podłogówki (30m2) i 6 grzejników w pomieszczeniach.

Wszystko jest oki do momentu jak kocioł zasila podłogówke(wtedy grzeją tez grzejniki). Kiedy w przedpokoju bedzie żądana temperatura kocioł zostaje wyłączony. I podłogówka i grzejniki przestają grzać.

I tu jest właśnie problem bo podłogówka jeszcze długo utrzymuje swoją temperature i w przedpokoju mam pożądaną temperature ale w tym czasie w pokojach już jest chłodno.

czy jest jakiś sposób żeby to wyregulować czy pozostaje przestawić sterownik gdzie indziej??

Pozdrawiam

Puszka

Póki co skorygowałem trochę krzywe na 1.0 / 0.5 . Uruchomiłem też korekty i ewidentnie ta zmiana wpłynęła na grzejniki , bo zamilkły. Temp zaczęła spadać... Jutro zobaczę na ile sie ustaliła.. Myślę jednak że wyłącze na powrót korekty i bardziej skręce krzywe, by je doregulować.. Zobaczymy jak znów temp. zew. spadnie , bo na razie troszkę za ciepło...
Puszka

Opisany wyżej.

Możesz zacytować o które ustawienia Ci chodzi.

Przypominam że wszystko mam na jednym obiegu i nie moge osobno ustawiać podłogówki a osobno grzejników.

Kilka dni temu po dogrzaniu kominkiem temperatura w domu utrzymywała się na poziomie 21-22.5st, przez parę dni. Przestawiłem więc na sterowniku aby grzało tylko od 6:30 do 8:00 dla obu obiegów do temp 19.5st. Pomimo tego, że w tych godzinach CM wyświetlał 20-21 stopni grzejniki i podłoga grzały. Czy to normalne?

Chodziło mi po głowie, że mogę zrobić to, co potem opisał VPS.

Jednak mam pewne obiekcje.

1. Czy w przypadku ustawienia termostatu mój wypasiony ;) CM nie stanie się jednak zwykłym czujnikiem pokojowym? I czy w ogóle krzywa grzewcza (pogoda) będzie mieć jakiś wpływ na temp wewnętrzną?

2. Co zrobi ta 'korekta' w podłogówce?

VPS, wciąż też nie wiem czy warto ustawiać to maksymalnie wczesne grzanie, temperaturę podwyższoną i to wcześniejsze wyłączanie.

Bo tak - maksymalne wczesne grzanie znaczy o ile wcześniej kocioł ma zacząć pracować nad CO żeby o żądanej godzinie osiągnęło zadaną temperaturę. Ale... Jeśli obecnie zaprogramuję aby w godzinach 06:00 - 15:00 było 20st, to jaka jest różnica czy osiągnę to porzez:

a) ustawienie maksymalnie wcześniejszego grzania na 30 minut;

b) zaprogramowanie żeby ta temperatura była od 05:30 do 15:00?

Chodzi mi o różnicę w komforcie i portfelu. Czy takie są zauważalne?

wciąż też nie wiem czy warto ustawiać to maksymalnie wczesne grzanie, temperaturę podwyższoną i to wcześniejsze wyłączanie.

Też nie wiem :cry: Trzeba próbować i odczyt gazomierza :roll:

Możecie podać Wasze dobowe zużycia gazu na tym sprzęcie.

Teraz to mam zuzycie na poziomie 3-5 m3 przy temp wewnętrznej 17 st. zew 7-10 st C. (w nocy obniżam do 16).

Krzywe ustawione :

grzejniki 0,95

podłogówka 0,2 :o

kubatura ~ 370 m3

Hal,

Ale powiedz - na liczniku gazu to sprawdzasz, nie na kotle? Gdzieś czytałem, że na kotle można bo z licznika gazu to będzie lekkie przekłamanie związane z używaniem kuchenki. Poza tym chciałbym wiedzieć tak naprawdę ile idzie gazu na samo CO, bez CWU i gotowania.