Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant eco tec 186 plus i calorMATIC430 - pomoc przy ustaw

JarekZ

Recommended Posts

Hal,

Ale powiedz - na liczniku gazu to sprawdzasz, nie na kotle? Gdzieś czytałem, że na kotle można bo z licznika gazu to będzie lekkie przekłamanie związane z używaniem kuchenki. Poza tym chciałbym wiedzieć tak naprawdę ile idzie gazu na samo CO, bez CWU i gotowania.

Nie no na liczniku gazowy sprawdzam...

Gdzies tam w instrukcji wyczytalem jakies kody, ale nie znalazlem zuzycia gazu .. Bylo z kolei ilosc zalączeń kotła.

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja grzeje pierwszy sezon.

Narazie testuje ale maksymalnie wyszło mi 7 m3 na dobe ale najczesciej to 4m3. Grzeje jeszcze wodei gotuje na kuchence. Bez CO spalanie bywało koło 1m3 na dobe.

Te4mperatura ustawiona to 21,5

Obniżona 19

Tem wody w zasobniku 42

powierzchnia 110m3. Kubatura nie znana. Sciany ocieplone a strop nie.

Pozdrawiam

Puszka

• 1 month później...

Witam,

dawno nie pisałem. Nie wiem czy ktoś jeszcze tu trafi. :roll:

Zająłem się badaniami empirycznymi i prawie codziennymi rozmowami z serwisem Vaillanta.

Przez ponad miesiąc testowałem różne ustawienia i zapisywałem wyniki.

W skrócie powiem, że jest dziwnie.

Kocioł na tych samych ustawieniach zachowuje się różnie. Pogoda nie miała wpływu na wyniki bo przez 2 tygodnie listopada była taka sama.

Minimalne dobowe zużycie gazu od 40 dni temu do dziś to 3 kubiki, maksymalne 11.

To jakieś szaleństwo. W serwisie poradzili mi odkręcić termostaty na grzejnikach na maksa (tylko garażowy miałem skręcony, ale dla świętego spokoju i ten rozkręciłem), kobinować dalej krzywymi, ustawiać korekty, zrezygnować z korekty termostatem, sprawdzić czy dobrze chodzi zegar i czy jest dobra data na CM :evil: .

Problem jest taki, że w ciągu dnia przegrzewa. Ma zadane 20st, a potrafi dojść do 21.5 i wciąż układ C.O. jest aktywny, w nocy natomiast temperatura nie spada poniżej 19st bo budynek jest bardzo dobrze ocieplony, ale w godzinach ustalonych jako noc i tak kocioł uruchamia C.O. bo wg niego temperatura pewnie się obniżyła.

Krzywe grzewcze dla obu obiegów miałem już ustawiane od 0.2 do 1.1. Jeśli udaje się wypracować żądaną temperaturę lub coś +/- 0.5 to dla odmiany jest bardzo duże zużycie gazu, jeśli natomiast przegrzewa cały dzień o 1.5st to zużycie gazu również nie jest satysfakcjonujace a do tego komfort jest gorszy. Wg mnie zużycie dobowe w kubikach powinno wynosić max 4.5.

Może to jednak coś nie tak z ustawieniami C.W.U.??? Mam ustawione na całą dobę utrzymywanie 46st. Mam zasobnik 130L ACV smart, podobno minimalne utraty ciepła. Cyrkulację mam ustawioną 2 razy dziennie: rano i w godzinach wieczornych po 4 godziny. Walka z legionellą we wtorek o 1:00 rano.

I jeszcze jedno. Czy w samym kotle jest jakiś czujnik temperatury otoczenia? Kotłownia sąsiaduje z garażem i wiatrołapem. Może przez to, że w tych pomieszczeniach jest niższa temperatura, obniża się temperatura w kotłowni i kocioł bierze również i tę temeraturę pod uwagę???

Czy ktoś ma jakieś pomysły? Ponowne dzwonienie do serwisu odpada... :roll:

Wg nich w budynku prawie pasywnym trzeba kombinować tylko i wyłącznie krzywymi.

• 1 month później...

A co myślicie o pokrętłach na kotle? Właśnie jeden z nich został mi w ręku! Co za tandeta!! Niby zrobią to na gwarancji ale.. pokrętło jest za darmo a za przyjazd i robociznę trzeba zapłacić.... niezła gwarancja.

:evil:

Ten sam przypadek widziałem w kotle Neckar Junkers/Bosch.. Również tandetne wykonanie i pokrętło po prostu.. odpadło.

Witam serdecznie.

Od listopada tj. od dnia przeprowadzki staram się tak dobrać parametry kotła aby zużycie gazu było jak najniższe a komfort cieplny w domu idealny. Czytając na FM osiągane przez Was wartości zużycia i ustawiane parametry zadzwoniłem do swojego instalatora z pytaniem czy zużycie gazu na poziomie od 10 do 20 kubików na dobę jest dobrym wynikiem. Średnie zużycie na poziomie 12 m3 gazu ziemnego. No co miał chłopina powiedzieć, przytaknął tylko. :D

Budynek mam dobrze ocieplony, powierzchni użytkowej 130 m2 z czego 90 m2 to podłogówka 40 m2 grzejniki ( 3 pokoje = 3 grzejniki ).

Kocioł Vaillant ecoCOMPACT z modułem mieszacza VR 61 oraz calorMATIC 430f.

Obecnie mam taki problem. Jak zwiększam temperaturę na grzejnikach przestaje mi grzać podłogówka. :( Nie wiem gdzie tkwi problem. Ustawienia mam takie:

HK1 20 st C krzywa 0,75 - grzejniki

HK2 20 st C krzywa 0,50 - podłogówka

Przy takim ustawieniu grzejniki są prawie zimne a podłogówka ciepła ( może nawet za bardzo ). Wystarczy, że zwiększę temperaturę grzejników lub podniosę krzywą grzewczą na grzejnikach, podłogówka robi się zimna. Co może być tego powodem?

• 2 weeks później...
  • 9 months później...

Witam

PUSZKA ! amam ten sam problem co TY , ogrzewanie na 1 obiegu podlogówka i góra grzejniki, góra sie szybki wychłacza, Colormatic zamontowany tam gdzie podłogówka. Czy możesz coś poradzic ?

pozdrawiam

Ja grzeje pierwszy sezon.

Narazie testuje ale maksymalnie wyszło mi 7 m3 na dobe ale najczesciej to 4m3. Grzeje jeszcze wodei gotuje na kuchence. Bez CO spalanie bywało koło 1m3 na dobe.

Te4mperatura ustawiona to 21,5

Obniżona 19

Tem wody w zasobniku 42

powierzchnia 110m3. Kubatura nie znana. Sciany ocieplone a strop nie.

Pozdrawiam

Puszka

• 3 weeks później...

Witam ! Podczepię się do tematu ponieważ posiadam sprzęcik jak w tytule i ... nie ogarniam :(

Po głębokiej analizie wszystkich postów pojąłem jak mi się wydaje :)) zasady krzywej grzewczej ale cóż z tego skoro nie mogę jej dobrać by zużycie gazu było zadawalające (nie sądze, że przy dobrze ocieplonym (15cm styropianu) domu parterowym zużycie powyżej 10m3 na dobę przy temp -2 kogoś zadawalało).

Ponadto proszę o jasną wypowiedź w kwestii ustawień - brak, termostat, korekta - (naczytałem się już tylu sprzecznych opinii, że wymiękam - np. ktoś pisał, że przy trybie termostat pogodówka nie działa - prawda ?. Co i jak ustawić by czujnik na zewnątrz był brany pod uwagę?

Mam dom parterowy bez poddasza użytkowego - 190m2 - mniej więcej pół na pół to sama podłogówka HK2 i same kaloryfery HK1.

Jak ustawić to ustrojstwo prawidłowo krok po kroku ? Chcę mieć temp. w dzień 21 i w nocy 19,5 . Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Ponadto jeśli ktoś by jeszcze coś wiedział na temat zaworu trójdrogowego i siłownika. Mam takie cuś zamontowane HONEYWELL M6063L1009 i jest na tym pokrętło. W jakiej pozycji ma to być ustawione ? Czy nie powinno być to tak, że skoro jest to siłownik to powinien sam sterować w połączeniu z VR 61 ? Mam wrażenie, że u mnie to nie działa samo bo skoro kręcę pokrętłem w którąś ze stron to albo skręcam dopływ ciepła albo go wyzwalam ale nigdy nie zauważyłem by ten silniczek zmienił pozycję pokrętła na inną niż ja to sam ustawiam manualnie.

Pozdrawiam

Witam, kilka pytan:

1. jaki wplyw na zuzycie gazu maja:

a) roznica miedzy temperatura dzienna a obnizona dla podlogowki? (np w dzien 22stopni a obnizona w nocy 18st)

b) roznica w czasie kiedy grzeje podlogowka a kiedy grzejniki (czy lepiej jesli grzejniki znajdujace sie tylko w lazienkach grzeja w tym samym czasie co podlogowka)

2. jaka macie maksymalna temperature wody jaka moze isc w podlogowke?

podłącze się pod temat, mam co prawda turboteca (kupiony okazyjnie używany 1,5 roku) i CM430, ale ustawienia są takie same

w domu mam tylko podłogówkę (miał być ecotec), więc jeden obieg grzewczy, wiem już jak ustawić sobie później krzywe żeby osiągnąć temperaturę na jaką mam zaprojektowaną podłogówkę

rozdzielacz jest podłączony bezpośrednio pod piec, nie mam mieszacza ani dodatkowej pompy

obecnie uruchomiłem program "wygrzewanie jastrychu", i dzisiaj zauważyłem że mimo iż zadana temperatura wody była 25 stopni, na kotle spadła do 21 i kocioł dalej nie miał sygnału zapotrzebowania na ciepło

i tu moje pytanie do Was, czy jest gdzieś w ustawieniach przy jakiej różnicy temperatury wody między żądaną a rzeczywistą kocioł się ma załączać?

2. jaka macie maksymalna temperature wody jaka moze isc w podlogowke?

ja ustawiłem 50 stopni, mimo iż podłogówkę mam zaprojektowaną na 40/30 przy temp -20

Edytowane przez kulca

Witam ! Podczepię się do tematu ponieważ posiadam sprzęcik jak w tytule i ... nie ogarniam :(

Ponadto jeśli ktoś by jeszcze coś wiedział na temat zaworu trójdrogowego i siłownika. Mam takie cuś zamontowane HONEYWELL M6063L1009 i jest na tym pokrętło. W jakiej pozycji ma to być ustawione ? Czy nie powinno być to tak, że skoro jest to siłownik to powinien sam sterować w połączeniu z VR 61 ? Mam wrażenie, że u mnie to nie działa samo bo skoro kręcę pokrętłem w którąś ze stron to albo skręcam dopływ ciepła albo go wyzwalam ale nigdy nie zauważyłem by ten silniczek zmienił pozycję pokrętła na inną niż ja to sam ustawiam manualnie.

Pozdrawiam

Witam ! Na tą część pytania znam już odpowiedź - mianowicie Pan serwisant z Vaillanta był taki dobry, że źle podłączył mi siłownik w kostce VR 61. Jeden z przewodów do otwierania i zamykania zaworu podpiął do... uziemienia . Masakra !!!!!! Jakoś tak mi się wydawało, że cosik namodził bo w związku z darmowym pierwszym uruchomieniem próbował wyłudzić ode mnie pieniądze, a jak nie dostał to podpiął jak podpiął. Ogólnie to też mam pytanie czy mieliście złe doświadczenia z Panami z Vaillanta ???

Co do reszty to - czy nikt porządnie nie ustawił swojego pieca z CM 430 ??????????????? :))))))))))))

Napiszcie co i jak z tymi ustawieniami krzywej oraz brak termostat korekta.

Pozdrawiam

Ps. jak ktoś mierzy to podajcie też zużycia gazu przy waszych ustawieniach

Witam ! Na tą część pytania znam już odpowiedź - mianowicie Pan serwisant z Vaillanta był taki dobry, że źle podłączył mi siłownik w kostce VR 61. Jeden z przewodów do otwierania i zamykania zaworu podpiął do... uziemienia . Masakra !!!!!! Jakoś tak mi się wydawało, że cosik namodził bo w związku z darmowym pierwszym uruchomieniem próbował wyłudzić ode mnie pieniądze, a jak nie dostał to podpiął jak podpiął. Ogólnie to też mam pytanie czy mieliście złe doświadczenia z Panami z Vaillanta ???

Co do reszty to - czy nikt porządnie nie ustawił swojego pieca z CM 430 ??????????????? :))))))))))))

Napiszcie co i jak z tymi ustawieniami krzywej oraz brak termostat korekta.

Pozdrawiam

Ps. jak ktoś mierzy to podajcie też zużycia gazu przy waszych ustawieniach

Coś jest na rzeczy, bo pan autoryzowany serwisant (złowiony na stronie Vaillanata), który robił u nas rozruch pieca swoją wizytę zaczął od robienia mi połajanki za to, że w domu nie mam kaloryferów i jeszcze zobaczę jaki to wielki błąd i jak bardzo będę tego żałować :eek: ale zapytany o powód tego żałowania nie dał żadnej odpowiedzi.

Kolejne moje zdziwienie wywołał ustawieniem krzywej grzewczej na 1,1. Kiedy zaczęłam się głośno zastanawiać, że to chyba za wysoka krzywa do ogrzewania niskotemperaturowego powiedział, że mogę sobie potem "pocykać jak mi będzie pasowało". Kiedy z wrodzonej ciekawości zapytałam jak i gdzie to przestawić, usłyszałam, że muszę to sobie sama gdzieś tam znaleźć. Oczywiście krzywą obniżyłam, a do przeglądu po roku użytkowania poprosiłam już innego, pocztą pantoflową znalezionego serwisanta gwarancyjnego. Ten był już zupełnie inny i tak jak ja bardzo zdziwiony, a to dlaczego nie była zrobiona regulacja pieca, która przy uruchomieniu ma być zrobiona i takie tam jeszcze inne szczegóły. Nowy pan zdławił mi piec z 24 kW na 11, udzielał mi odpowiedzi na moje pytania, a nie spławiał jak jego poprzednik i ogólnie było widać, że wie co robi i o czym mówi. Mówiąc zaznaczał, że jego zdaniem ....., a nie, że to co on mówi to jest dogmat i amen. Gdybym nie znalazła tego drugiego pana to bym tego pierwszego podczas drugiej wizyty mogła zamordować :yes:

Własnie się zastanawiam nad tym ustrojstwem CM 430, które mam, a które moim zdaniem zakłóca mi działanie systemu i myślę, żeby je wypiąć. Dojrzewam do kolejnego spotkania z drugim panem serwisantem, żeby się dopytać co on na to.

;)

i u mnie podobna sytuacja, kocioł podpiąłem sam, z racji że zakupiłem używany już po gwarancji, nie mogąc doczekać się na Pana serwisanta sam uruchomiłem go i wstępnie poustawiałem. Myślałem że Pan serwisant podłączy manometr gazowy, sprawdzi max i min ciśnienie gazu, wyreguluje wszystko, a on tylko poklikał po funkcjach które ja wcześniej poustawiałem, i tyle. Na pytanie o krzywą grzewczą która na CM 430 była ustawiona na 1,1 powiedział żeby jej narazie nie zmieniać, choć mam tylko podłogówkę i z wykresów dla mojej akurat krzywa musi się zawierać między 0,4 a 0,6 (to już doświadczalnie sprawdzę)

ogólnie Pan serwisant nie za bardzo umiał mi odpowiedzieć na kilka szczegółowszych pytań co do ustawień, skasował 120 zeta i pojechał

Witam ! No to widzę, że nie jestem sam w "odbiorze" instalatorów z Vaillanta :(

Ale na temat - podzielcie się swoimi ustawieniami i osiągnięciami CM 430. U mnie przy wreszcie prawidłowej instalacji osiągnąłem poniższe wyniki.

obiekt : dom parterowy o pow. do ogrzania 190mkw (pół na pół - podłogówka i kaloryfery), ściany Max 29cm+styropian 15cm, strop żelbetowy ocieplony 25cm styropianu, dach nieocieplony

założenia : osiągnąć 21st w godz. 6-23 i 20st 23-6

ustawienia CM 430 : krzywa podłogówka 0,25 ; krzywa kaloryfery 0,55

zużycie gazu : przy temp ok.-6 w dzień -9 w nocy wyszło 8,5msześciennego/doba

I teraz mam pytanie czy myślicie, że można coś jeszcze z tym zużyciem zrobić ? na korzyść oczywiście (nadmieniam, iż sprawdziłem, że obniżając krzywą nie osiągam zadanych temperatur w pomieszczeniach natomiast zwiększając krzywą zwiększa mi się zużycie gazu od danych powyżej).

Ustawienia na CM 430 przy opcji WŁącz temp. pok. mam "brak" zarówno przy kaloryferach HK1 jak i podłogówce HK2 (stosując zasadę z tego wątku na forum, że o TERMOSTAT i KOREKTA mam zapomnieć)

Pozdrawiam wszystkich i czekam na wasze odpowiedzi.

jaki macie układ mieszania wody do podłogówki, tzn. z jakich konkretnie elementów, firm i jak podłączone?

U nas wszystko z KanThermu. Każde pomieszczenie na osobnym obwodzie (w niektórych po 2), każde ma swój termostat połączony z siłownikiem w listwie w skrzynce. Listwy i termostaty na 230 V. Był tylko problem z podłączeniem do listwy wszystkiego, bo brakowało jednego miejsca, ale elektryk sobie z tym poradził.