Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant eco tec 186 plus i calorMATIC430 - pomoc przy ustaw

JarekZ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Patrząc na wykresy to zależności między krzywymi a temperaturami zdają się być jasne.

Dziś rano, o 7:00, po ok. 13 godzinach grzania CM wyświetlał ten irytujący komunikat "18 st AUTO" :evil: . Czyli nawet nie doszło do żądanej temperatury nocnej. :(

Przestawiłem krzywą dla grzejników na 1.2, a dla podłogówki opuściłem na 0.25. Zobaczę dziś wieczorem po 24h grzania. Dziś nie będą otwierane okna na cały dzień w domu.

Dziękuję za wszystkie uwagi. Potem znowu zdam relację jak to wygląda.

Najbardziej zadowolony byłem z pierwszego kilkudniowego uruchomienia kotłowni i CO gdy nie było jeszcze CM. Grzejniki były bardzo ciepłe, podłoga ładnie grzała... :lol: Wiedziałem, że to działa. A teraz kaloryfery są ledwo letnie. Jak one przy takiej temperaturze własnej mają podgrzać budynek??? :o

Spokojnie, juz pisałem u mnie teraz temp na podłoge to ~27 deg na kaloryfery ~30 deg to temp gdy w nocy jest 5-7 stopni, w dzien to jeszcze mniej a w domu za ciepło sie zrobiło.

Jajmar, może coś za bardzo sobie komplikuję, ale nurtuje mnie takie pytanie. Mówisz tu o temperaturze dla podłogi i grzejników - mówisz o tych wartościach, które ustawiasz dla poszczególnych obiegów na CM? Te 27 i 30? Czy to jest temperatura jaką kocioł sam wypracował żeby podawać do obiegów aby osiągnąć temperaturę żądaną? Jeśli tak, to sprawdasz to na stronach info w CM dla obiegów?

[

Jajmar, może coś za bardzo sobie komplikuję, ale nurtuje mnie takie pytanie. Mówisz tu o temperaturze dla podłogi i grzejników - mówisz o tych wartościach, które ustawiasz dla poszczególnych obiegów na CM? Te 27 i 30? Czy to jest temperatura jaką kocioł sam wypracował żeby podawać do obiegów aby osiągnąć temperaturę żądaną? Jeśli tak, to sprawdasz to na stronach info w CM dla obiegów?

Jedna uwaga ja mam CM630, ale CM430 pewnie ma podobnie.

27 i 30 to temp którą odczytałem "Temp. zasilania zad." - 27 było akurat jak sprawdzałem, jest to temperatura którą sterwnik sam wylicza w oparciu o czujnik zewnętrzny, wewnętrzny lub oba, jest jeszcze pole "Temp. zasilania jest." tu temp jest podawana przez czujnik zamocowany na rurce.

W tej chwili sprawdziłem dla obiegu kaloryferów i dla podłogwki "Temp. zasilania zad."- wynosi 0, (na zewnątrz jest 18 deg a mam ustawione że powyżej 15 kocioł ma się wyłaczać) "Temp. zasilania jest."-wynosi 24 deg.

Sterownik ma ustawionę temp pomieszczeń na 21, jak temp na zewnątrz spadnie poniżej tych 15 ustawionych wartość "Temp. zasilania zad." będzie rosła z zera do góry. Góra to u mnie mniej wiecej 40pare stopni nie kojarze czy nawetw w czasie mrozów -20 doszło do 50 stopni.

Tak, orientuję się, że masz CM630. Te parametry jednak są bardzo podobne w 430. Właściwie to z tego co pamiętam mam instalację bardzo zbliżoną do Twojej, wręcz się na niej wzorowałem :)

Co rozumiesz przez "Sterownik ma ustawioną temp pomieszczeń na 21"? To jest ta temperatura, którą ustawiłeś w tygodniowym programatorze? Ale mając 2 obiegi te wartości wpisuję podwójnie. Np. Pn - Nd dla grzejników od 6:00 do 22:00 20 st, od 22:00 do 6:00 19st, podłogówka odpowiednio 22 i 18.

No i oczywiście, jak rozumiem, CM wie tylko jaka jest temperatura w okolicach, gdzie jest powieszony. Reszta to założenie/obliczenie na podstawie temperatury wody w CO w poszczególnych obiegach?

Co rozumiesz przez "Sterownik ma ustawioną temp pomieszczeń na 21"? To jest ta temperatura, którą ustawiłeś w tygodniowym programatorze? Ale mając 2 obiegi te wartości wpisuję podwójnie. Np. Pn - Nd dla grzejników od 6:00 do 22:00 20 st, od 22:00 do 6:00 19st, podłogówka odpowiednio 22 i 18.

21 to temp ustawina dla każdego obiegu osobno, w CM630 wpisuje temp 21-grzania i w innym mijescu temp obniżoną np.19 W tym tygodniowym programatorze podaje tylko godziny "grzania" do 21 deg pozostały czas sterownik utrzymuje obniżenie czyli te przykładowe 19.

No i oczywiście, jak rozumiem, CM wie tylko jaka jest temperatura w okolicach, gdzie jest powieszony. Reszta to założenie/obliczenie na podstawie temperatury wody w CO w poszczególnych obiegach?

Tak CM sprawdza temp w pomieszczeniu w którym wisi, lub mozna mu podłaczyc jakieś czujki do innych pom, ale nie znam ich symbolu. Ja glównie korzystam z pogodówki czyli czujnika zewnętrznego, teraz nawet wyłaczyłem ten wewnętrzny.

Do sterownia temp w pomieszczeniach są jeszcze głowice termostatyczne na grzejnikach.

Po woli nastaje jasność... Dzwoniłem dziś do instalatora i stwierdził, że tak być nie powinno i żeby jeszcze poczekać. Więc znowu był pomocny :evil:

Zaintrygowała mnie jedna sprawa. Napisałeś, że ustawiłeś żeby przy jakiejś temperaturze zewnętrznej kocioł przestał grzać. Na którym ekranie/stronie to się ustawia w CM? Może u mnie ten parametr jest ustawiony na np. 10st i przez to praktycznie nie grzeje.... Ale z drugiej strony kocioł cały czas pracuje.

Czeka mnie jeszcze trochę walki.

Temperatura obniżona w CM to temperatura do jakiej dany obieg może sobie pozwolić opaść? Nie ma to nic wspólnego z temperaturą zewnętrzną?

W tej sytuacji powinienem zaprogramować temperaturę obniżoną (minimalną?) na 19st, a zaprogramować tylko te moje 20st między 6:00 a 22:00, przez resztę czasu powinno się utrzymywać nie mniej niż te 19?

Jajmar, naprawdę ogromne dzięki za podpowiedzi.

JarekZ,

powinieneś chyba przeczytać instrukcje.

Choć vaillantowe instrukcje są do kitu, to zawsze trochę spraw się rozjaśni, bo na razie to bardzo po omacku działasz :)

http://www.vaillant.pl/stepone2/data/downloads/20/3e/00/io_vc_vcw_vu_ecotec.pdf

http://www.vaillant.pl/stepone2/data/downloads/1a/3e/00/ii_ecotec_plus_pro.pdf

http://www.vaillant.pl/stepone2/data/downloads/a7/43/00/ii_vrc430.pdf

http://www.vaillant.pl/stepone2/data/downloads/a4/43/00/ii_VR61.pdf

Temperatura obniżona to temperatura ZADANA (pokojowa - do osiągnięcia) na okresy, które nie występują w harmonogramie, czyli jeśli ustawisz od 8 do 24 - 23 st, a obniżona będzie 20 st. to będzie tak jakbyś ustawił 20st. na godz. od 0:00 do 8:00.

Jeśli chodzi o temp. przy której przestaje grzać to w 430 jest to nazwane Tryb letni Przesunięcie (Offset) czy jakoś tak (piszę na podstawie instrukcji, na wyświetlaczu czasem trochę inaczej się to nazywa). Ale to nawet przy minimalnym ustawieniu nie powoduje odłączenia grzania dopóki temperatura na zewnątrz nie przekroczy temperatury zadanej - a że temperatur ok. 20st. na zewnątrz do tej pory nie było więc raczej to u Ciebie nie zachodziło.

CM wyświetlał ten irytujący komunikat "18 st AUTO"

Zernołem w linki co podał civic9 i z tego kominkatu wynika jednynie iż temp w pomieszczeniu gdzie jest sterownik jest 18 eg a on pracuje w trybie auto, co w tym ciebie dnerwuje ?

Przeczytaj dokładnie instrucje podane w linkach.

Ja bym Ci doradził na początku znalezienie opcji która pozwoli do ustawień fabrycznych sterwonika, 3 tygodnie majstrowania na wyczucie mogło mu nieźle namieszać. Reset a potem z instrukcją i tym co tu napisaliśmy poinineś dać rade :)

CM wyświetlał ten irytujący komunikat "18 st AUTO"

Zernołem w linki co podał civic9 i z tego kominkatu wynika jednynie iż temp w pomieszczeniu gdzie jest sterownik jest 18 eg a on pracuje w trybie auto, co w tym ciebie dnerwuje ?

Ano denerwuje mnie, że ja mu zadaję temperaturę 19 lub 20 st, a on uparcie wyświetla 18 i nic mu się nie zmienia. Gdybyśmy byli bardziej ciepłolubni to pewnie wkurzałbym się dodatkowo, że jest w domu chłodno. :wink: A tak jedyne moje zastrzeżenie to takie, że nie osiąga zadanej temperatury. :lol:

Ściągnąłem te instrukcje, poczytam, ale to chyba te same, które mam w wersji papierowej. Jednak dziękuję Ci bardzo. Każda wskazówka jest cenna. :)

Krzywą grzewczą ustawiasz odpowiednio do dobranej instalacji

np. grzejniki dobrane na parametry 70/55 przy -20 na zewnątrz z wykresu krzywej grzewczej wychodzi 1.1.

To samo z podłogówką np dobrana na parametry 50/40 przy -20 na zewnątrz z wykresu krzywej grzewczej wychodzi 0.6.

Komfortową temperaturę pomieszczenia dla grzejników (HK1) oraz podłogówki (HK2) ustawiamy w programach czasowych osobno dla (HK1) i (HK2).

Tak samo postępujemy z obniżeniem temp (nocnej).

Natomiast zmian temp pokojowej na wyświetlaczu w trybie uproszczonym powoduje automatycznie przejście na temp pokojową chwilową.

Przykład w programie czasowym mamy od 6-22 temp 22'C na ekranie uproszczonym zmienimy temp na 20'C to układ będzie realizował temp chwilową 20'C do czasu pierwszej zmiany czasowej.

VPS - naprawdę bardzo się cieszę, że i Ty trafiłeś na ten wątek. :)

Zgodnie z sugestią jajmara przywróciłem oryginalne ustawienia i teraz zrobiłem tak, że podniosłem minimalną i obniżoną temperaturę dla obiegów z 15st na 19. Po niedługim czasie CM wyświetlił 19.5st, czyli już prawie moją wymarzoną temperaturę :D

Czy te minimalne i obniżone (moją nocną) zostawić jak teraz, czy tą minimalną jednak przywrócić do 15st, jak fabryka dała? Czy ma to sens żeby minimalna temperatura (min. temp. dopływu) wynosiła 15st bo to przecież zimna woda jest?

Mając teraz krzywe 1.1 dla grzejników i 0.25 dla podłogówki gdy osiągnę już zadaną temperaturę w domu, czy powinienem je obniżać dalej aby było ekonomiczniej?

Jajmar, czy Ty przed rozbudową domu miałeś ustawioną jedną optymalną krzywą grzewczą przez cały rok? Czy zmieniałeś w zależności od temperatury zewnętrznej - inaczej dla -20, a inaczej dla +8?

Dziękuję wszystkim za pomoc. Widzę już światło w tunelu i nie jest to raczej nadjeżdżający pociąg. :wink:

Jarek, mam identyczny zestaw jak u Ciebie tyn. kocio i sterownik. Zasadniczo chyba już wszystko było w tym wątku powiedziane, tylko w formie rozproszonej :) Jeżeli chodzi o ustawienia to ja mam i dla podłogówki i dla grzejników krzywą ustawioną na 0,6; brak korekty; temperaturę minimalną zasilania na 15st. Z zabawą k. grzewczą poczekaj na temperatury poniżej 0 bo teraz to możesz wyciągnąć masę błędnych wniosków. To co podano w tym wątku traktuj bardzo orientacyjnie bo zależnie od układu, od domu, optymalne ustawienia moga się różnić. Ja mam narazie za sobą tak właściwie jeden sezon grzewczy - ten naprawde pierwszy to było utrzymywanie temperatury takiej, żeby się nie spocić przy robocie więc nie biore pod uwagę :) W każdym razie jak na ten moment wydaje mi się że udało mi się dobrać w miarę optymalne ustawienia. Każda zmiana krzywych, czy to w górę czy w dół powodowała zwiększenie zużycia gazu. Acha pozostaje jeszcze ustawienie programu tygodniowego. Może masz ustawione za krótkie okresy "grzania" i układ nie nadąża z dogrzaniem domku :-?

Jajmar, czy Ty przed rozbudową domu miałeś ustawioną jedną optymalną krzywą grzewczą przez cały rok? Czy zmieniałeś w zależności od temperatury zewnętrznej - inaczej dla -20, a inaczej dla +8?

W zasadzie tak, jak już doszedłem do swoich ustawień to chodziło to cały sezon. Późną wisną kiedy temp na zewnątrz wzrosły ale noce były chłodne obnizyłem krzywe.

Dzięki dyz i Tobie za podpowiedzi.

Może zejdę do 0.6 na krzywych jak już dom się wygrzeje i będę walczyć o utrzymanie temperatury a nie doprowadzenie do zadanej temperatury w ogóle. :)

Grzanie (20st) mam ustawione od 6:00 do 22:00, a nie-grzanie (tzn 19st) mam ustawione na pozostały okres. Więc myślę, że ok. 19:00 powinienem mieć na CM te 20st... Ale może dom się jeszcze wygrzewa...?

Testuję teraz obniżoną temperaturę grzewczą równą mojej żądanej w czasie gdy nie grzeję.

Jak sprawdzasz zużycie gazu?

Jak sprawdzasz zużycie gazu?

No cóż, to cała procedura :wink: Po pierwsze odczyt należy robić o jednej określonej porze. Ja odczytuję późnym wieczorem cyz raczej w nocy jak już wszyscy skończą kąpiele. Ponadto po wprowadzeniu zmian odczekuje jeden dzień na ustabilizowanie się systemu. Najlepiej po każdej zmianie zużycie obserwować przez kilka dni dla uniknięcia jakichś przypadkowych odchyłek. Ważne, żeby zwrócić uwagę na kiedy masz ustawioną ochronę przed legionellą bo to trochę zwiększa zużycie. A tak poza tym to i tak do tych wszystkich odczytów musisz podchodzić z dużą ostrożnością. bo duży wpływ ma tu jeszcze temperatura zewnętrzna a ta nieczęsto ma ochotę utrzymywać się dłużej na stałym poziomie :)

Mój kocioł i regulator a ja nie mogę się jakoś odnieść do problemu ,który przedstawia autor wątku.

Szczególnie jak słyszę takie wypowiedzi:

Z tego wychodzi , że instrukcje dla użytkownika w Valiancie śą trochę popier...

albo sterownik.

p.s Działa to to u mnie bez zastrzeżeń.Zima będzie jak myślę tylko dopełnieniem tych nastaw ,które mam wrzucone w program całego zestawu.

Mój kocioł i regulator a ja nie mogę się jakoś odnieść do problemu ,który przedstawia autor wątku.

Szczególnie jak słyszę takie wypowiedzi:

Z tego wychodzi , że instrukcje dla użytkownika w Valiancie śą trochę popier...

albo sterownik.

p.s Działa to to u mnie bez zastrzeżeń.Zima będzie jak myślę tylko dopełnieniem tych nastaw ,które mam wrzucone w program całego zestawu.

Znalazlo się jeszcze 3 wyjscie 8) :wink: