cieszynianka 03.01.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 czyli w listwie rozdzielacza masz mieszacz? Szczerze mówiąc nie wiem Wiem, że w skrzynce jest bypas, to na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skysearch7 11.01.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 To prawda, instrukcje nie są złe, ale jeśli się nie ma pojęcia o sterowaniu CO (jak ja) to faktycznie są mało pomocne. Co mi się udało? Po ustawieniu krzywej dla grzejników 1.1, a podłogówkę na 0.45, obniżonej na 19 dla obu obiegów i minimalnej 15st dziś w południe CM wyświetlił nasze upragnione 20st i tak mu zostało aż do 19:00. Obecnie mam ustawione temperatury obiegów: - grzejniki 28 - podłogówka 22.5 - cwu 56 Czy można ustawić podłogówkę na wyższą temperaturę? Bo obecnie glazura jest chłodna (choć nie lodowata). Czy ona mimo swojego chłodu zapewni zadaną temperaturę? Parametry, które wymienił civic9 są dla mnie na pewno jeszcze bardziej tajemnicze. Może ktoś się jeszcze wypowie, kto już rozkminił te wszystkie ustawienia dla CM. Zastanawiam sie jak mozna wyregulowac osobno krzywa grzewcza dla podlogowki. Ecotec ze strownikiem ColorMatic pozwala na to? Czy wtedy piec potrzebuje specjlanego podlaczenia? Z pewnosci tak? Mam nadzieje ze moze ktos odpowie mi jeszcze na ten post. Pozdarwiam, skysearch7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 11.01.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 pewnie ma jeszcze moduł VR61 albo jakiś inny, wtedy w systemie są dwa osobne obiegi dla których można ustawiać parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandzinsan 11.01.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 dokładnie - moduł VR 61 daje możliwość ustawienia dwóch odrębnych krzywych - osobnej dla kaloryferów i dla podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RL 03.05.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Witam, ponizszy tekst napisalem na PW do uzytkownika VPS, ale postanowilem spytac tez wasz szanowni uzytkownicy o wasze ustawienia i obserwacje mam vaillanta exoteca 186 + vr61 + calormatic 430, podlogowka na calym budynku + 2 grzejniki w lazienkach. Ustawienia co do grzania tych elementow rozumiem. Natomiast chcialbym spytac sie o kwestie grzania cieplej wody i pompe cykrulacyjna.Mam ustawione grzanie cieplej wody pn-pt w godz 6:30-23:30 oraz pompe cyrkulacyjna od pn-pt 6:30-9:30 i 17:30-23:30. Moje watpliwosci:1. co sie bedzie dzialo z ciepla woda w sobote i niedziele? bedzie grzana czy nie?2. czy pompe cyrkulacyjna mam dobrze ustawiona? czy powinna chodzic caly czas?3. czy warto wlaczac ladowanie zasobnika warstwowo? teraz jest wylaczone4. w pon o 6 rano ma sie wlaczac tryb ochrony przed legionelozą, czy jest to prawidlowo ustawione? z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 03.05.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 1. nie będzie grzane2. pompa wygląda że ok, nastawiasz w godzinach gdy jesteś w domu3. jak warstwowo? zwykły zasobnik?4. za późno, wstaniesz i Cię woda poparzy, najlepiej tak 1, 2 w nocy ustawić, do rana trochę przestygnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RL 03.05.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 1. nie będzie grzane 2. pompa wygląda że ok, nastawiasz w godzinach gdy jesteś w domu no w tyg sie godziny zgadzaja ale w sobote i w niedziele jestesmy caly dzien wiec jak to ustawic?? 3. jak warstwowo? zwykły zasobnik? moze mi sie pomylilo, chodzilo mi o ekran C15 - ladowanie rownolegle zasobnika, wlaczac to? 4. za późno, wstaniesz i Cię woda poparzy, najlepiej tak 1, 2 w nocy ustawić, do rana trochę przestygnie ok, zmienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 03.05.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 masz tam parametr sob-nied, ustaw w tych dniach jak Ci pasuje, np 8-20C15 nie znam, więc nie wiem o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RL 03.05.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 masz tam parametr sob-nied, ustaw w tych dniach jak Ci pasuje, np 8-20 C15 nie znam, więc nie wiem o co chodzi ok wreszcie zakumalem o co chodzi z ustawieniami dni w vaillancie, myslalem ze to na tym samym ekranie jakos powinno byc pokazywane jednoczesnie np pn-pt 10-12 a ponizej sb-nd 10-20 (tak byloby niby logiczniej i od razu widoczne calosc) a to trzeba sobie przelaczac dni na gorze ekranu jak ustawilem na pn-pt i sb-nd inne temperatury to wszystko stalo sie jasne pozostaje kwestia tego ladowania rownoleglego i zastanawiam sie jeszce jak to jest w lato tzn, mam krzywa grzewcza 0.25 dla podlogowki a jak bedzie na zewnatrz 30 st C to piec bedzie dawal w podlogowke wode 20st C czy sie jakos wylacza na lato? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 03.05.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 na lato po prostu w sterowniku parametr ogrzewania dajesz WYŁĄCZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gomezpl 27.01.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 jaki tryb powinno się ustawić dla podłogi a jaki dla grzejników?chodzi mi o "wł. temp. pokojowa" w poziomie instalatora. mamy do wyboru: termostat, korekta i brak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 27.01.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 jak masz pogodówkę i założony czujnik zewnętrzny to najlepiej korekta, wtedy uwzględnia temperatury z krzywej oraz z temperatury w pomieszczeniu gdzie masz sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gomezpl 28.01.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 mam pogodynke CM470 oracz czujnik zew. jednak dla grzejników nie mogę ustawić "korekta" po zatwierdzeniu zmiany wraca do pozycji "brak"co do podłogi to mam ustawione "korekta" i w tym ustawieniu podłoga grzeje cały czasw ustawieniach mam temp. zadana jest 28 a temp. zasilania jest 42 i pompa pracuje, mieszacz: zamykanie.... coś chyba jest nie tak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 28.01.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Ja mam tylko podłogówkę, więc mam krzywą 0,25, i temperatury zasilania przy ustawionej 24,5 i temperaturze na zewnątrz -5 to jakieś 36 stopni. Nie wiem jak to w podwójnym układzie ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts