danek72 05.10.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Mam taki problem mianowicie wynajelem fachowca zeby zrobil łazienke na pietrze,podłoga na legarach drewnianych 25x20 cm, deska 3,2+2,2 OSB gruntowana gruntem Atlas dwa razy.Nato zostala polozona tarakota 30x30 na zwykly klej do glazury fuga zwykla atlas. Problem w tym ze fuga peka a terakota zaczyna sie ruszac choc lazienka prawie nie uzywana.Prosba o wskazanie nieprawidlowosci oraz o rade co z tym zrobic ,czy w tym jest blad wykonawcy i czy moge mu za to nie zaplacic i domagac sie zwrotu pieniedzy za material, dodam ze zadnej umowy nie pisalismy .Za pomoc z gory dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.k2 05.10.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 zwykły Atlas nie nadaje się, klej odspoi się od płyty, błąd technologiczny swego czasu robiłem tak: 1. gruntowanie 2. zatopienie siatki w specjalnej wylewce sam. do podłoży drewnianych (jak mnie zmusisz to znajdę nazwę) 3. gruntowanie 4. układanie terakoty na klej wysoko elastyczny ta wylewka była taka, że jak wylało się ok. 0,5m2 poza łazienkę i na drugi musiałem to skuć to bl.... na wszystkie cztery strony świata )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okaaga 05.10.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Ja właśnie kończę łazienkę górną i płytę osb tylko folią w płynie przemalowali i na to terakota ale na klej elastyczny, koniecznie i fuga tak samo. Mam nadzieję że u mnie zda to egzamin trochę się wystraszyłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 05.10.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Mozna to zrobic np. tak :-grunt CN-94-folia w plynie CL-51-klej Ceresit CM-17-fuga elastyczna Klejenie plytek na OSB przy uzyciu kleju nieelastycznego , nie ma sensu . Podobnie jak gruntowanie zwyklym gruntem . Wazne rowniez jest , aby OSB lezalo sztywno , bez widocznego ugiecia podczas chodzenia . Plytki na OSB mozna rowniez polozyc w inny sposob , ale ten ktory przedstawilem , jest najprostszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.10.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Mozna to zrobic np. tak : -grunt CN-94 -folia w plynie CL-51 -klej Ceresit CM-17 -fuga elastyczna .U mnie jest podobnie. Tylko na folii w płynie jest zatopiona jeszcze siatka w kleju i dopiero na to klejone kafelki. Kleiliśmy Mapei P9, ale on jest porównywalny do CM17. W zasadzie jak już jest dobry grunt (do podłoży drewnopochodnych) i na to folia w płynie, to dalej robimy jak zwykle. Bo klej już idzie na folię a nie na drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts