Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam problem i bardzo prosze o pomoc :-?

W decyzji o wz napisano ze szerokosc elewacji frontowej ustala sie na-do 10,80m.

W naszym projekcie natomiast szerokosc elewacji wyniosła 13,20m.

Druga rzecz jest taka że w decyzji o wz jako wnioskodawca figuruje tylko moj maz natomiast na całej reszcie papierów inwestorami jestesmy oboje. Problem polega na tym ze bez tych zmian nie dostaniemy pozwolenia na budowe a urzednik w który się tym zajmuje twierdzi ze sie nie da i konieczna jest nowa decyzja o wz (czyli dla nas kolejny rok). Chciałabym też wiedziec na jakiej podstawie ustala sie szerokość elewacji- jedyny dom jaki znajduje sie w sąsiedztwie oddalony jest o ok 20 m i ma jakies 50 lat.

bede wdzieczna za kazda pomoc :roll:

https://forum.murator.pl/topic/131075-zmiana-w-dowz/

Jesli chodzi o decyzję o warunkach zabudowy miałem podobną sytuację. Decyzja była tylko na mnie. Natomiast we wniosku o PnB bylismy juz razem, czyli również moja lepsza połówka. Wystarczył napisany odręcznie wniosek, by w decyzji PnB była już dwójka inwestorów. Nie musielismy zmieniać decyzji o warunkach zabudowy.
https://forum.murator.pl/topic/131075-zmiana-w-dowz/#findComment-3597749

W decyzji o wz napisano ze szerokosc elewacji frontowej ustala sie na-do 10,80m.

W naszym projekcie natomiast szerokosc elewacji wyniosła 13,20m.

Druga rzecz jest taka że w decyzji o wz jako wnioskodawca figuruje tylko moj maz natomiast na całej reszcie papierów inwestorami jestesmy oboje. Problem polega na tym ze bez tych zmian nie dostaniemy pozwolenia na budowe a urzednik w który się tym zajmuje twierdzi ze sie nie da i konieczna jest nowa decyzja o wz (czyli dla nas kolejny rok). Chciałabym też wiedziec na jakiej podstawie ustala sie szerokość elewacji- jedyny dom jaki znajduje sie w sąsiedztwie oddalony jest o ok 20 m i ma jakies 50 lat.

bede wdzieczna za kazda pomoc :roll:

1. Najprostsze będzie przeniesienie decyzji na Was dwoje. Mąż jest przenoszącym decyzję, ale jednocześnie, razem z Tobą, ją "przejmuje". Oświadczenie proste, dałem przykład wczoraj w innym wątku.

2. Szerokość elewacji - wystąp o zmianę aktualnej decyzji w tym zakresie. Moim zdaniem taka zmiana jest możliwa, choć gmina może twierdzić, że potrzebne jest nowe postępowanie, bo ponownie trzeba przeprowadzić analizę urbanistyczną. Ale jej przeprowadzenie nic nie da, skoro w okolicy jest jeden dom, który był podstawą ustaleń parametrów, w tym szerokości frontu.

W Waszej sytuacji jedyną opcją jest zastosowanie odstępstwa od wyników analizy - co jest możliwe w świetle rozporządzenia w sprawie WZ (akt wykonawczy do ustawy o planowaniu...) - poszukaj jego tekstu w internecie.

Odstępstwo można zastosować korygując decyzję już wydaną, dopisując jednocześnie odpowiednią formułę w analizie urbanistycznej - już wykonanej.

https://forum.murator.pl/topic/131075-zmiana-w-dowz/#findComment-3597757

Tylko ze Pan w Urzedzie stwierdził ze owszem jezeli chce sie dopisac- to nie ma wiekszego problemu. Warunek jest tylko taki ze musze przyjac WZ w takiej postaci jaka jest aktualnie. i nie moge dokonac zmiany szerokosci elewacji.W zwiazku z tym musze miec nowa decyzje o WZ.

Co ciekawe Pani wydajaca decyzje w starostwie stwierdziła że w Urzedzie Gminy nie powinno byc wiekszego problemu (bardzo smieszne).

Napisałam wiec wniosek i czekam na rozpatrzenie chociaz dostałam do zrozumienia ze szanse raczej marne :evil: ale bez walki sie nie poddam :D

https://forum.murator.pl/topic/131075-zmiana-w-dowz/#findComment-3597818

Tylko ze Pan w Urzedzie stwierdził ze owszem jezeli chce sie dopisac- to nie ma wiekszego problemu. Warunek jest tylko taki ze musze przyjac WZ w takiej postaci jaka jest aktualnie. i nie moge dokonac zmiany szerokosci elewacji.W zwiazku z tym musze miec nowa decyzje o WZ.

Co ciekawe Pani wydajaca decyzje w starostwie stwierdziła że w Urzedzie Gminy nie powinno byc wiekszego problemu (bardzo smieszne).

Napisałam wiec wniosek i czekam na rozpatrzenie chociaz dostałam do zrozumienia ze szanse raczej marne :evil: ale bez walki sie nie poddam :D

I "Pan w Urzędzie" ma rację. Zresztą tak napisałem "najprościej będzie..." Gdybyś dotarła do wczorajszego projektu oświadczenia nie miałabyś żadnych wątpliwości co radziłem :evil: Artykuł z ustawy wyraźnie mówi, w jakim stanie przejmujesz decyzję...

Próba zmiany szerokości elewacji to działanie po przeniesieniu decyzji, a nie w trakcie. Albo w odwrotnej kolejności - ale nigdy razem!

Rację ma Pani ze starostwa. Wyniki analizy urbanistycznej nie są wyrocznią, zresztą na ten temat wypowiadały się sądy administracyjne uzasadniając, że nie można dążyć tylko do prostego powtórzenia sąsiedniej zabudowy - powstałej z reguły w okresie, gdy obowiązywały inne standardy budowania, ale uwzględniać postęp techniczny, cywilizacyjny itp. a także współczesne doświadczenia urbanistyki. O tym pisał także np. prof. Z. Niewiadomski...

Ale też do końca nie można odmówić racji gminie: jakichś zasad należy się trzymać. Rzecz w tym, żeby nie podchodzić do sprawy zbyt dogmatycznie.

Jak rozumiem rozpoczeliście od zmiany decyzji. Tak też można - przynajmniej coś się wyjaśni - moim zdaniem SKO będzie miało podstawy do uchylenia negatywnej decyzji wójta. I wtedy, po ustaleniu szerokości elewacji, być może po waszej myśli, wystąpicie o przeniesienie. A jeśli nie? W realu jest tyle projektów na "dziesięć osiemdziesiąt", że świat nie zawali się.

https://forum.murator.pl/topic/131075-zmiana-w-dowz/#findComment-3598121

W decyzji o wz napisano ze szerokosc elewacji frontowej ustala sie na-do 10,80m. ......

Tak w uzupełnieniu.

Istotne jest również to dlaczego taki zapis znalazł się w WZ? Bo może to wynikać:

- z waszego wniosku w tym zakresie - wtedy sprawa prosta,

- z rozmiarów działki - wtedy zależy jak to interpretować,

(ściany z oknami, czy nie, odległości od granic, itp.)

- z innych przyczyn np. z analizy urbanistycznej – wtedy to może być różnie.

https://forum.murator.pl/topic/131075-zmiana-w-dowz/#findComment-3602952