Gregor_Murator_Dwa 05.10.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Jołki! Opis:Deweloper w mieszkaniu o powierzchni ok. 50m2 i wysokości 4,7m (stare budownictwo, na części powierzchni antresola) założył sobie sumaryczny wydatek wentylacji wymuszonej na poziomie 300m3/h. Są to dwa niezależne układy wentylacyjne (domyślam się, że z niezależnym wymuszeniem) plus wyciąg kuchenny niewymuszony (trzeci układ). W projekcie nie widzę klapek zwrotnych na żadnym z kanałów, są natomiast przepustnice regulowane ręcznie. Brak kanału nawiewowego, więc na logikę te 300m3/h powinno wpływać do mieszkania przez mikrorozszczelnienia i inne nieszczelności. Jedyne dwa okna w pomieszczeniu (już zamontowane i nie do ruszenia ze względu na zabytkowy charakter budynku) mają wymiary ok. 3x1,5m, przy podziale każdego okna na 4 skrzydła. Z mikrorozszczelnieniem. Plus drzwi wejściowe 100x200cm. Szacunkowo wychodzi mi długość szczelin (suma obwodów otworów okien + drzwi) rzędu 46m. Pytanie:Jaki jest rzeczywisty wydatek powietrza z mikrorozszczelnienia dla 1m obwodu okna?Z powyższych wyliczeń wynika, że powinien on być minimum rzędu 6-7m3/h.Jak to się ma do wydatków faktycznych? Pozdrawiam Gregor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.10.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 a jakie są współczynniki infiltracji stolarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_Murator_Dwa 05.10.2009 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Dżizas, nie mam zielonego pojęcia. Stolarka jest klasyczna, plastikowa (tak mniemam, bo z bliska jej jeszcze nie macałem). Mogę spróbować wydobyć jakieś dane od dewelopera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_Murator_Dwa 05.10.2009 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 A, jako ciekawostkę dodam, że okna mają być docelowo wyposażone w rolety zewnętrzne montowane od wewnątrz (zaciemnienie).Fakt ten na pewno jakoś-tam wpłynie na wentylację. Jakie mogą być negatywne konsekwencje takiego pomysłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.10.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Wentylacja wymuszona - niewymuszona tzn mechaniczna z wentylatorem i grawitacyjna? Ilość powietrza które będzie się dostawać przez okna i drzwi zależy nie tylko od wielkości szpar ale też różnicy ciśnień. Klasyczne okna plastikowe - fajnie to brzmi Coś jak styropian z epoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_Murator_Dwa 05.10.2009 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Wentylacja wymuszona = wentylator na końcu kanału (na dachu). Wentylacja niewymuszona = bez wentylatora, ale niekoniecznie grawitacyjna; ponieważ do tego kanału zbiorczego wedle projektu podłączone są tylko wyloty z wyciągów kuchennych poszczególnych mieszkań, na projekcie nie ma też przy nich określonych wydatków zakładam, że należy do niej podłączać tylko i wyłącznie mechanicznie wspomagane wyciągi kuchenne (z wentylatorem). Różnica ciśnień - i owszem, ale tego parametru deweloper nie podaje. Nie znam się na projektowaniu wentylacji, ale czy można wydedukować ją z wydatku? PS. Sorki za ten pseudotechniczny bełkot - nie jestem z tej branży, wykształcenie mam może i techniczne ale niezupełnie budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_Murator_Dwa 05.10.2009 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Choroba, chodzi mi to po głowie i spać nie daje. Z tą infiltracją stolarki - nie znałem tego terminu, ale najwyraźniej wcześniej nie było mi to do niczego potrzebne. Domyślam się, że nie chodzi tu o odsetek agentów wywiadu przenikających do pomieszczenia, tylko o współczynnik określający właśnie stopień... eee... nieszczelności okien? Sorki, próbuję dojść do tego na chłopski rozum, bo nie udało mi się wygooglać sensownej definicji. Z jednostek znalezionych w jakimś SIWZie wynika, że jest to wydatek zależny m.in. od różnicy ciśnień, i gdybym go znał, to pewnie byłbym w stanie sam sobie na zadane pytanie odpowiedzieć. A teraz na serio: o jakie jeszcze parametry należy wypytać developa (oprócz owego współczynnika infiltracji stolarki)? Bom, jak widzicie, zielony zupełnie. Pozdrawiam Gregor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts