Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płytki GEO DAVOS - ma ktoś ???

siwa216

Recommended Posts

• 1 year później...

Widzę, że na pytanie przedpiścy nikt nie odpisał, a ja chciałam się dołączyć do zapytania.

Zrobiłam błąd i nabyłam płytki bez uprzedniego sprawdzenia ich wytrzymałości na różne niszczące czynnki.

To te płytki: (Geo Davos Bianco poler)

http://www.cermag.com.pl/pl/l_geo_davos2.php

w sklepie dwóch sprzedawców uparcie twierdzi, że to gres polerowany (półpoler), nieszkliwony, barwiony w masie. Na swojej własnej stronie piszą natomiast, że szkliwiony.

Prezentuje się fajnie na podłodze (już położony).

Na kawałku wykonałam test (zlekka za późno) - wylałam sok cytrynowy, domestos, mleko, olej, sok malinowy. To samo jednoczesnie zrobiłam na płytce Opoczna Opirus.

Na pierwszej chińskiej Davos cytryna wywołała zniszczenie poważne - raz że zlazło szkliwo (!!!) i płytka jest w tym miejscu matowa, to na dodatek odbarwiła płytkę - ma jaśniejszą w tym miejscu plamę! Domestos (zielony żel) zabarwił płytkę trwale, ale szkliwa nie zeżarł. Inne czynniki nie wywołały szkody.

Zresztą - cokolwiek wyleję - perli się i nie wsiąka, jak na szkle, istotnie.

Poszukuję mądrych po szkodzie :) Bądź innych użytkowników tych płytek. Jako że do dziś nie wiem, jak traktowac te płytki - poler czy szkliwo (sam Cermag nie wie, co to?) - aby ochronić podłogę przed zbyt szybkim niszczeniem - czy są jakies preparaty typu impregnat do tego chińskiego gresu?

Jesli to szkliwo (a ja jestem tego zdania - nie jak obsługa w Cermagu twierdząca, że to gres poler barwiony w masie) - to i tak chyba impregnowanie mija się z celem. Ale może jednak da się to czymś zaimpregnować?

Googiel wywala bardzo mało informacji o tych płytkach, niestety...

Płytki są w salonie i w kuchni. Trzeba było wziąć coś Opoczna, oszczędzać się zachciało...

Tymczasem Opocznowski Opirus nie doznał najmniejszego uszczerbku od tych samych substancji.