Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie wybudować dom aby w przyszłości nie powstała obok....

Recommended Posts

Witam!

Jestem nowym użytkownikiem tego forum, jednak wielokrotnie wcześniej tu zaglądałem. Swój dom wybuduje zapewne najwcześniej za parę lat, jednak już teraz nurtuje mnie pytanie czy są miejsca co do których można mieć pewność że nie zostanie tam wybudowana autostrada lub coś równie nieprzyjemnego jak np. oczyszczalnie ścieków? Mieszkam po zachodniej stronie Poznania i w związku z budową obwodnicy byłem świadkiem dramatu kilku osób które będą ją miały tuż obok swoich domów pędzące TIRy. Słyszałem też o przypadkach kiedy trasę szosy wyznaczono dokładnie na czyjejś posesji co oznaczało zburzenie domu. Wiem że nie wszystko da się przewidzieć ale zastanawia mnie czy są miejsca które "omijają" drogowcy i gdzie nie trzeba się bać nieprzyjemnej budowli za X lat. Co sądzicie? czy wystarczy studiować plany zagospodarowania przestrzennego które mogą się przecież zmienić? Jakieś rady? Ktoś mi niedawno doradził dom w górach bo tam z reguły warunki naturalne wykluczają takie inwestycje ale ja nie mam ochoty tak daleko się przeprowadzać...

Tak więc jeżeli wybudowałbym dom np. w jakiejś puszczy będącej rezerwatem to mam duże szanse na to że za płotem nie będzie autostrady, tak? Hmm....szczerze mówiąc myślałem właśnie o jakimś domku w lesie ale też nie na zupełnym odludziu. Co Twojej działki to dzięki za propozycję ale Kraków jest trochę za daleko... :/

Puszcza to żadna gwarancja braku autostrady. Sugerowałbym raczej środek zabudowanego osiedla. Dla projektantów większym problemem inwestycyjnym jest zburzenie całego osiedla niż samotnego domu na skraju lasu.

Plany autostrad i dróg ekspresowych można sprawdzić. Niestety nie ma gwarancji, że przebieg się nie przesunie o kilkaset metrów czy kilka kilometrów.

Z tego wynika że idealnym miejscem na wybudowanie domu który nie zostanie zburzony za ileś tam lat przez robotników budujących autostradę jest lasek w środku miasta lub osiedla :p W Poznaniu jest jedno takie miejsce gdzie las jest otoczony domami i cmentarzem (myślę że ekskumacja tysięcy grobów byłaby kłopotkliwa...). Tyle że cena takiego gruntu jest zapewne porażająca... :/

My budujemy w Puszczy Zielonka. 30km od Poznania powstaje całe osiedle, ale zostało już tylko kilka wolnych działek i niestety nie z tych "najfajniejszych".

Plan zagospodarowania przewiduje tam tylko teren mieszkalny, nie wolno otworzyc np warsztatu samochodowego itp.

Ale czy za 30 lat ktoś nie stwierdzi, że trasę na Wągrowiec poszerzymy do 4 pasów, to pewności nie mam ;)

Póki co jest spokój. Nawet szamba nie wolno mieć, bo to teren puszczy. I mamy kanalizację :)

Witam.

Nawet jak juz jest MPZP to jeszcze o niczym nie swiadczy.U mnie takowy byl i to obowiazywal zaledwie dwa lata.Dopuszczalna wysokosc,spad dachu,% zabudowy -ogolnie tylko budownictwo jednorodzinne,itd,bla,bla.Potem zmiana planu po cichutku(ogloszonie wylacznie na tablicy ogloszen w gminie-przeciez wszyscy codziennie jezdza do gminy i czytaja tablice ogloszen :evil: )-napewno niepolecialy zadne koperty :wink: .Teraz juz deweloperka buduje bloczki az milo :evil: Nie zdziwie sie jak zmienia znowu plan i wybududuja cos jeszcze bardziej przypominajacego domy jednorodzinne.

Pozdrawiam