Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja w łazience wieje

Krisd1979

Recommended Posts

Mam problem często w mojej łazience przy wietrznej pogodzie kratka wentylacyjna zamiast wyciągać wpuszcza zimne powietrze. Mieszzkam na parterzew 3 kondygnacyjnym budynku. Sąsiedzi mają ten sam problem. Dodam , iż mieszkam na górce i silne wiatry u nas to norma. Czy zamontowanie nasadek kominowych takich obrotowych zda egzamin?

Mam problem często w mojej łazience przy wietrznej pogodzie kratka wentylacyjna zamiast wyciągać wpuszcza zimne powietrze. Mieszzkam na parterzew 3 kondygnacyjnym budynku. Sąsiedzi mają ten sam problem. Dodam , iż mieszkam na górce i silne wiatry u nas to norma. Czy zamontowanie nasadek kominowych takich obrotowych zda egzamin?

To chyba jeden z najbardziej rozpowszechnionych tematów na tym forum. Można poszukać. W skrócie to jak jest u sąsiadów nie powinno mieć nic do rzeczy bo nie powinni być podłączeniu pod ten sam szyb kominowy.

Jesli dmucha zamiast wyciągać to powodem mozę być niekorzystna różnica temp. (cieplej na zewnątrz), mechaniczne (lub nie koniecznie) wyciąganie powietrza w innym miejscu i przede wszystkim brak dopływu powietrza do łazienki. Nasada kominowa powinna pomóc, ale nie koniecznie w 100%.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...

Hmmm

Ale coś mi się wydaje że nie wolno montować kratek które "zamykają się"

Z tego co pamiętam Polska Norma zezwala na montaż kratek z przesłoną pod warunkiem że 1/3 powierzchni kratki nie będzie mogła być zamykana.

Jeśli problem dotyczy tylko i wyłącznie nawiewu podczas wiatru - tutaj wypadałoby sprawdzić czy na wylocie komina jest cokolwiek zamontowane czy jest to czysty wylot.

W zasadzie są 2 rodzaje deflektorów które można zamontować na wylocie wentylacji grawitacyjnej:

- deflektor w kształcie litery H

- deflektor popularnie zwany strażakiem - taki obotowy który także poprzez odpowiednie ustawianie się wzmaga podciśnienie i zabezpiecza przed nawiewaniem.

Ja osobiście - ale to już moje prywatne zdanie - jestem przeciwnikiem montowania czegokolwiek co może się obracać, kręcić itp na kominach wentylacyjnych z obawy przez zwykłym zamarznięciem albo awarią "systemu obracania" co może nieświadomemu tego użytkownikowi przynieść masę kłopotów.

Podobnie w przypadku gazowych podgrzewaczy wody /junkersów/ tutaj ani tyle - wg mnie żadnych tego typu "wynalazków" które przy wentylacji grawitacyjnej - z zasady o bardzo małej sprawności/skuteczności/prawidłowości działania - może poważnie zaburzać ciąg w przewodach spalinowych

Natomiast może się okazać że sama nasada nie rozwiąże problemu w 100%.

Może się okazać że trzeba zwiększyć ilość powietrza dostarczanego do pomieszczeń - no ale ciężko cokolwiek wyrokować mając niewiele danych.

Ciężko w bloku zamontować sobie nasadkę to musi zrobić właściciel budynku. :-?

Problemem może byc nawet wyjście na dach żeby zobaczyć czy jest tam tylko "czysty" wylot.

IHMO co do zamykania, nie ma takiej potrzeby wywiewać i tak nie będzie a przynajmniej

nawieje trochę świeżego powietrza jak będzie otwarte. :lol:

Edytowane przez eco.pierre

do tego jeśli mamy zapewniony dopływ powietrza z zewnątrz a kratki "ciągną" nierównomiernie lub jedna z nich mocno wywiewa a druga nawiewa to ta możliwość przymykania pomoże na aby lekko stłumić zbyt mocny ciąg na tej kratce wywiewającej, dzięki temu kratka "słaba" albo nawiewająca zaczyna ciągnąć.

Jednak wyregulowanie tego "chwilę" trwa i nie jest to najprostsza sprawa.

Co do deflektorów - generalnie to administrator palcem nie kiwnie jeśli budynek wykonany jest zgodnie z dokumentacją a kominiarz nie wyda zalecenia że należy coś takiego zamontować no i co trzeba zamontować. A po zamontowaniu kominiarz musi to odebrać wypisać odpowiedni protokolik...