patatajka80 05.10.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Do wczoraj byliśmy już zdecydowani na tynk w kolorze oliwkowym..aż tu nagle znajomy "sprowadził nas na ziemię" mówiąc, żebyśmy to jeszcze przemyśleli, bo zielony tynk bardzo przyciąga wszelkie robactwo..owady, gąsiennice, muchy...podobno też jaskółki częściej gniazdują przy takich domach.. Mówił, że widział takie przypadki w realu, kiedy dom był wręcz obleźnięty przez różnorakie insekty... Ponieważ nie bardzo przepadam za tymi żyjątkami (szczególnie much,brrr ), więc pytam: czy ktoś miał podobne doświadczenia, albo słyszał o takiej zależności???? Bardzo proszę o sugestie....mam jeszcze troszkę czasu na podjęcie decyzji..no i w razie czego "awaryjny" kolor tynku (kawa z mlekiem)...pozdro..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 05.10.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Hmm... a ja to samo słyszałam o jasnych tynkach Niedawno położyli nam biały tynk i fakt, na ścianach na które akurat świeciło słońce siedziało pełno much.. ale tyle samo było jak wcale tynku nie było Jaskółki i inne ptactwo też się kręcą, choć odkąd jest podbitka nie próbują zakładać gniazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 06.10.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 no, a czarny tynk przyciąga szatana tak na serio, kolor nie ma znaczenia dla robali, zetka ma rację, one lecą i pełzają do ścian, które są nasłonecznione, zwyczajnie lubią się wygrzewać my też mamy jaskółki, kilka dni temu w kilka minut oczyściły całą ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 06.10.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 u mnie na jasnym tynku było pełno brązowych zwiniętych robali, nie wiem co to za sztuki, ale wyglądało ohydnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 06.10.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 u nas (piaskowo-kawa z mlekiem) też widuję jakieś stworzenia latające, a wieczorem wyłażą pająki, takie owłosione, duże... ja słyszałem (jak brat kolegi wujka mówił), że podobno do niebieskiego robactwo nie lgnie, bo im się z wodą kojarzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 06.10.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 z woda niebieska ....chyba raczej zielona od glonow jak w polsce, wiec jak autorka planuje zielen powinno byc ok No chyba ze te insekty patrzac na niebieski maja na mysli lazurowe wybrzeze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 07.10.2009 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Każde żyjątko reaguje na kolor. Z półtora roku temu ktoś pisał o zielonej elewacji i ogromnych problemach z upierdliwymi owadami, i nawet rozmawiał z sąsiadami czy ma obsesje. Okazało się że faktycznie u niego było więej robali. Dlaczego ludy afrykańskie malują domy na niebiesko??? Kiedyś oglądałam fajny program na Discovery dokładnie o tej tematyce. A dlaczego do żółtej koszulki (o odpowiednim odcieniu) lecą setki czarnych muszek, żuczków? Tak, kolor ma znaczenie ... ja lubię biały Pewnie jestem rasistką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 07.10.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 moi rodzice mają żółty tynk elewacyjny i leci do niego mnóstwo różnego rodzaju robali i żyjątek z ślimakami włącznie (no ślimaki nie lecą ). ale faktycznie najwięcej jest na nasłonecznionych ścianach (tam głównie muchy), pająki, gąsiennice czy ślimaki raczej widuję wieczorami/nocą na tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 07.10.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 moi rodzice mają żółty tynk elewacyjny i leci do niego mnóstwo różnego rodzaju robali i żyjątek z ślimakami włącznie (no ślimaki nie lecą ). nie doceniasz ich, jeszcze Cię zaskoczą, była już tu dyskusja o możliwościach ślimaków, ślimakach sprinterach, ślimakach wspinaczach... może pora na latające ślimaki, a potem krwiożercze ślimaki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarte 16.10.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 co do ślimaków to prawda -mają niezłe możliwości, ja kiedyś znalazłam ślimaka na samej górze drzwi balkonowych na piętrze! jak się tam dostał nie mam pojęcia, to był na razie jedyny ślimak którego mi się udało znaleźć na domu. ogladajcie tez co się dzieje pod parapetami zewnętrznymi - mi kiedyś osy zaczęły tam robić gniazdo - tez się zdziwiłam, bo parapet wystaje tylko na jakieś 3cm poza ścianę , wiec za dużo miejsca nie miały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts