Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZIELONY KOLOR TYNKU = INWAZJA OWADÓW, GĄSIENNIC itp?????????

Recommended Posts

Do wczoraj byliśmy już zdecydowani na tynk w kolorze oliwkowym..aż tu nagle znajomy "sprowadził nas na ziemię" mówiąc, żebyśmy to jeszcze przemyśleli, bo zielony tynk bardzo przyciąga wszelkie robactwo..owady, gąsiennice, muchy...podobno też jaskółki częściej gniazdują przy takich domach..

Mówił, że widział takie przypadki w realu, kiedy dom był wręcz obleźnięty przez różnorakie insekty...

Ponieważ nie bardzo przepadam za tymi żyjątkami (szczególnie much,brrr :evil: ), więc pytam: czy ktoś miał podobne doświadczenia, albo słyszał o takiej zależności????

Bardzo proszę o sugestie....mam jeszcze troszkę czasu na podjęcie decyzji..no i w razie czego "awaryjny" kolor tynku (kawa z mlekiem)...pozdro.....

Hmm... a ja to samo słyszałam o jasnych tynkach :D Niedawno położyli nam biały tynk i fakt, na ścianach na które akurat świeciło słońce siedziało pełno much.. ale tyle samo było jak wcale tynku nie było :lol: Jaskółki i inne ptactwo też się kręcą, choć odkąd jest podbitka nie próbują zakładać gniazd.

Każde żyjątko reaguje na kolor.

Z półtora roku temu ktoś pisał o zielonej elewacji i ogromnych problemach z upierdliwymi owadami, i nawet rozmawiał z sąsiadami czy ma obsesje. Okazało się że faktycznie u niego było więej robali.

Dlaczego ludy afrykańskie malują domy na niebiesko??? Kiedyś oglądałam fajny program na Discovery dokładnie o tej tematyce. A dlaczego do żółtej koszulki (o odpowiednim odcieniu) lecą setki czarnych muszek, żuczków?

Tak, kolor ma znaczenie ... ja lubię biały ;) Pewnie jestem rasistką ;)

moi rodzice mają żółty tynk elewacyjny i leci do niego mnóstwo różnego rodzaju robali i żyjątek z ślimakami włącznie (no ślimaki nie lecą ;-) ). ale faktycznie najwięcej jest na nasłonecznionych ścianach (tam głównie muchy), pająki, gąsiennice czy ślimaki raczej widuję wieczorami/nocą na tynku.

moi rodzice mają żółty tynk elewacyjny i leci do niego mnóstwo różnego rodzaju robali i żyjątek z ślimakami włącznie (no ślimaki nie lecą ;-) ).

nie doceniasz ich, jeszcze Cię zaskoczą, była już tu dyskusja o możliwościach ślimaków, ślimakach sprinterach, ślimakach wspinaczach... może pora na latające ślimaki, a potem krwiożercze ślimaki...

;-)

• 2 weeks później...
co do ślimaków to prawda -mają niezłe możliwości, ja kiedyś znalazłam ślimaka na samej górze drzwi balkonowych na piętrze! jak się tam dostał nie mam pojęcia, to był na razie jedyny ślimak którego mi się udało znaleźć na domu. ogladajcie tez co się dzieje pod parapetami zewnętrznymi - mi kiedyś osy zaczęły tam robić gniazdo - tez się zdziwiłam, bo parapet wystaje tylko na jakieś 3cm poza ścianę , wiec za dużo miejsca nie miały