Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa w systemie gospodarczym

Abakus

Recommended Posts

Decydując się na budowę domu w naszym odczuciu decydujemy się na kłopoty, wyrzeczenia. Świadomie narażamy się na kontakty z wszech wiedzącymi fachowcami, których celem jest wciśnięcie jakiegoś materiału lub rozwiązania technicznego. Często się zdarza, że decydujemy się na zakup projektu tak zwanego gotowego, Wszystko po to by kosztowało to taniej. Dlatego też najwięcej domów realizuje się systemem gospodarczym. Twierdzę że tak wybudowany dom, to dopiero frajda gdy uda się go wybudować bez kłopotów i po najmniejszych kosztach. By można było to łatwiej osiągnąć może być do tego przydatny internet. Taki kierownik budowy w internecie.

Obecnie przygotowuję coś takiego dla projektu Domu Dostępnego i jego adaptacji. Po obejrzeniu strony http://www.abakus.koszalin.prv.pl zapraszam do wymiany doświadczeń.

Pozdrawiam Jacek Chyła

Abakus! Uważam że zrobiłeś świetna stronę o budowie. Twój kosztorys natchnął mnie, że można jeszcze za w miarę rozsądne pieniądze zbudować dom. Swietny rozdział to zdjęcia... czekam na dalsze etapy. Ale nie boisz się, że strop opiera się tylko na tak wąskiej poduszce z betonu? U mnie w projekcie napisane jest, że ostatnie trzy warstwy nalez wykończć cegłami pełnymi i dodatkowo jeszcze opuszczony wieniec. Co ty na to?

W projektach różne rzeczy piszą. Poduszkę betonową grubości 8 cm stosuję od 10 lat, ale tylko pod strop kanałowy (żerań). Co do kosztów to uzależnione są one w znacznym stopniu od projektu.

Dalsze etapy to prowadzenie budowy wg moich wskazówek które pozwolą na dalsze zaoszczędzenie kasy.

Pozdrawiam Jacek

Strona jest ok. Mam nadzieję, iż rozbudujesz ją jeszcze. Ten kosztorys i podział na kolejne etapy jest bardzo przekonywujący. Sam zaczynam budowąć systemem gospodarczym, choć projekt mam prostszy - skoro twój jest prosty to ja nie powinienem mieć żadnych kłopotów.

Pozdrawiam

Witam serdecznie.

Gratuluję pomysłu i efektu, jednak mam kilka pytań kwestii merytorycznej.

Mianowicie, fot 10a - po co gruz z bet. komórkowego w prefabrykowanym elemencie nadprozowym? A co ze zbrojeniem?

Ja mam takie belki, ale wypełnione zbrojeniem i betonem.

fot 15 - rozumiem, że w murłatach nie ma gniazd (zamków), a krokwie po prostu na nich leżą pewnie przymocowane dodatkowo gwoździem lub śrubą?

BTW: jest jeszcze inny nie wiem czy nie lepszy sposób zacinania. Układa się na ziemi (na podkładkach) jeden zestaw krokwi, zaznacza jak mają być wyciete gniazda, po czym wbija sie solidny gwóźdź w najgłębszym miejscu wycięcia, do którego przykłada sie później kolejne krokwie. Krokwie są oczywiście stężone na dole np. długą deską itp. W ten sposób każda kolejna krokiew jest identycznie zacięta, jętki idealnie pasują i co najważniejsze podczas wkładania w zamki dół nie rozjeżdża sie dokładnie tyle ile trzeba. Ale czy to lepszy sposób nie wiem. Widziałem oba.

Sebastian.

Kodi_gdynia Masz rację, że czym mniej skomplikowany projekt to łatwiej go wybudować samemu

I ciekawy jestem wg jakiego projektu zamierzasz budować.

Dla krzesztofh to informuję, że budynek jest realizowany w Koszalinie ale kosztorys który jest na stronie uwzględnia tereny gdzie strefa przemarzania ziemi wynosi 1 m ceny materiałów i stawka robocizny to 15 zł co powinno dzisiaj satysfakcjonować nie jedną firmę na terenie całego kraju.

Wyliczenie kosztów instalacji jest w trakcie. Ale możesz przyjąć 25 tyś bruttu.

Pozdrawiam Jacek

Elementy prefabrykowane zastosowałem w projekcie po to by maksymalnie uprościć prace budowlane. Wypełnienie gruzem z betonu komórkowego zastosowałem w celu zmniejszenia samej masy nadproża, korzyść to cieplejsze nadproże, zagospodarowanie części gruzu. Znając obciążenia jakie będzie przenosić nadproże nie było konieczności dodatkowego ich dozbrajania. Projekt prezentowany na mojej stronie wykonałem na bazie doświadczenia które zdobywałem już od 1973 roku. I tak mogę powiedzieć że projektując coś wiem jak to można najprościej zrobić.

Co do wykonania więźby, Najprościej to jest wykonać szablon z desek, wg niego pozacinać krokwie a następnie obwiązać na dachu.

Pozdrawiam Jacek