Tomasz M. 22.12.2003 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2003 Mam stan surowy otwarty (dechy w oknach). Przed wiosną nie będę tynkował , ale chętnie założyłbym bramę segmentową w garażu, żeby uzyskać jedno pomieszczenie w miarę zamknięte. Czy Waszym zdaniem ma to sens? Są szanse, żeby było w miarę szczelnie? Okolica jest dość spokojna i liczę, że nie wyniosą mi całej bramy, jak już o tym było na Forum (na wszelki wypadek na razie dam tylko podnoszenie ręczne). Macie jakieś doświadczenia? Widzicie większe problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 22.12.2003 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2003 Witam,Ja bym nie montował. Zapaskudzą Ci tynkarze szyny, sprężyny i inne mechanizmy. Potem się nie doczyscisz.Ja dałem po tynkach, ale przed gładziami i mimo, że zabezpieczyli i tak zapaćkali -czeka mnie czyszczenie.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 22.12.2003 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2003 Też chciałem zamontować bramę przed tynkami, ale jak pomyślałem, co się z nią stanie przy tynkowaniu, to sobie darowałem. Trzeba by wytynkować fragmenty ścian pod prowadnicami pionowymi. Poza tym szyny prowadzące bramę, zamontowane pod sufitem skutecznie utrudniłyby tynkowanie, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że na suficie tynk nie będzie ładnie położony. Bramę kupiłem i czekam na wiosnę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 23.12.2003 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 Nie wolno. Hormann nie zezwala bo zapaskudzą ci szyny prowadzące itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goky 23.12.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 Ja zamontowałem przed tynkami (tynki maszynowe gipsowe) i nic się nie stało, więcej brudzę bramę podczas normalnej eksploatacji.Szyny, prowadnice i inne el. zostały dość przyzwoicie zabezpieczone a miejsca gdzie ciężko byłoby wyprowadzać powierzchnię wykończono płytami k-g.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 23.12.2003 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 Taaaak. Muszę pogadać z gośćmi sprzedającymi bramy. Może zdemontowałoby się to i owo, w tym prowadnice pionowe, do samego tynkowania. Czy jest ktoś kto tak robił? Stropu w garażu chyba nie będę wcale tynkował - dam sufit z g-k. Goky, a jaką bramę kupiłeś, jeśli wolno spytać? Do wszystkich którzy zakładali bramę po tynkach: czy prowadnice montowali u Was po prostu na tynk czy wkuwali się do muru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 23.12.2003 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 Do wszystkich którzy zakładali bramę po tynkach: czy prowadnice montowali u Was po prostu na tynk czy wkuwali się do muru? Z tego co widziałem u różnych klientów, to prowadnice bramy są montowane na tynk. Widziałem też rozwiązanie, w którym do ściany przykręcane są impregnowane, grube deski i do nich dopiero mocowana jest konstrukcja bramy. Instalator powiedział, że tak jest lepiej, bo przy mocowaniu prowadnic nie trafi się na pustkę w ścianie czy fugę. Ja kupiłem bramę Wiśniowskiego, bo była sporo tańsza od Hormana. Profil podobno w obu ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 24.12.2003 05:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2003 Ciekawa sprawa z tymi deskami! Też myślałem o Wisniowskim, także dlatego, że podobno jest lepiej ocieplony (poza tym mam sympatię do Nowego Sącza, a oni zdaje się są stamtąd ). Dzięki za pomoc. Wesołych ....! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goky 24.12.2003 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2003 Wiśniowski - zadecydowała cena i jakość obsługi, nie siliłem się na udowadanianie sobie wyższości jednej nad drugą. Póki co jestem zadowolony, jest w miarę ciepła (mam wrażenie, że cieplejszach od innych, które widziałem zaaplikowane już w garażach znajomych - choć to oczywiście subiektywna opinia bo nie wykonywałem zdjęć termowizyjnych ) Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.12.2003 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2003 A co sadzicie o ,,Krispolu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 28.12.2003 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2003 Z tego, co wiem, to segmentową i roletową montuje się zdezydowanie po tynkowaniu. Ja montowałem uchylną przed tynkowaniem - tak doradził sprzedawca, który sprawiał wrażenie kompetentnego i dobrze wiedzącego do czego ma służyć brama garażowa...Co do wątku "Wiśniowski - Hormann" to wybrałem Hormanna głównie ze względu na kompetentnego sprzedawcę, który nie tylko odpowiadał na wszystkie moje pytania techniczne, ale i miał (pochodzące z doświadczenia) własne zdanie na ten temat. A to warte jest więcej niż kilkadziesiąt złotych różnicy pomiędzy drzwiami W. i H. Poza tym wybrałem dość nietypowe drzwi - do własnoręcznego wypełnienia: u Hormanna obejrzałem szczegóły na obrazkach od razu, a u Wiśniowskiego przez kilka tygodni nie doczekałem się na opis jak toto wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 28.12.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2003 Co do wątku "Wiśniowski - Hormann" to wybrałem Hormanna głównie ze względu na kompetentnego sprzedawcę, który nie tylko odpowiadał na wszystkie moje pytania techniczne, ale i miał (pochodzące z doświadczenia) własne zdanie na ten temat. A to warte jest więcej niż kilkadziesiąt złotych różnicy pomiędzy drzwiami W. i H... Przy bramach segmentowych - ocieplanych różnice są znaczne! W moim przypadku brama ocieplana (4 cm ocieplenia) u Wiśniowskiego kosztuje 2800 zł, a u Hormana 4400 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 29.12.2003 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 No właśnie.... Pierwsze kroki skierowałem do Wiśniowskiego i moja brama (4m, segmentowa, ocieplana + napęd) 4500 Do Hormana boję się iść...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts