Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Monta? bramy gara?owej przed tynkami - jakie problemy

Recommended Posts

Mam stan surowy otwarty (dechy w oknach). Przed wiosną nie będę tynkował :lol: , ale chętnie założyłbym bramę segmentową w garażu, żeby uzyskać jedno pomieszczenie w miarę zamknięte. Czy Waszym zdaniem ma to sens? Są szanse, żeby było w miarę szczelnie? Okolica jest dość spokojna i liczę, że nie wyniosą mi całej bramy, jak już o tym było na Forum (na wszelki wypadek na razie dam tylko podnoszenie ręczne). Macie jakieś doświadczenia? Widzicie większe problemy?

Też chciałem zamontować bramę przed tynkami, ale jak pomyślałem, co się z nią stanie przy tynkowaniu, to sobie darowałem. Trzeba by wytynkować fragmenty ścian pod prowadnicami pionowymi. Poza tym szyny prowadzące bramę, zamontowane pod sufitem skutecznie utrudniłyby tynkowanie, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że na suficie tynk nie będzie ładnie położony.

Bramę kupiłem i czekam na wiosnę :lol: .

Ja zamontowałem przed tynkami (tynki maszynowe gipsowe) i nic się nie stało, więcej brudzę bramę podczas normalnej eksploatacji.

Szyny, prowadnice i inne el. zostały dość przyzwoicie zabezpieczone a miejsca gdzie ciężko byłoby wyprowadzać powierzchnię wykończono płytami k-g.

Pozdrowienia

Taaaak. Muszę pogadać z gośćmi sprzedającymi bramy. Może zdemontowałoby się to i owo, w tym prowadnice pionowe, do samego tynkowania. Czy jest ktoś kto tak robił? Stropu w garażu chyba nie będę wcale tynkował - dam sufit z g-k. Goky, a jaką bramę kupiłeś, jeśli wolno spytać? Do wszystkich którzy zakładali bramę po tynkach: czy prowadnice montowali u Was po prostu na tynk czy wkuwali się do muru?

Do wszystkich którzy zakładali bramę po tynkach: czy prowadnice montowali u Was po prostu na tynk czy wkuwali się do muru?

Z tego co widziałem u różnych klientów, to prowadnice bramy są montowane na tynk. Widziałem też rozwiązanie, w którym do ściany przykręcane są impregnowane, grube deski i do nich dopiero mocowana jest konstrukcja bramy. Instalator powiedział, że tak jest lepiej, bo przy mocowaniu prowadnic nie trafi się na pustkę w ścianie czy fugę.

Ja kupiłem bramę Wiśniowskiego, bo była sporo tańsza od Hormana. Profil

podobno w obu ten sam.

Wiśniowski - zadecydowała cena i jakość obsługi, nie siliłem się na udowadanianie sobie wyższości jednej nad drugą. Póki co jestem zadowolony, jest w miarę ciepła (mam wrażenie, że cieplejszach od innych, które widziałem zaaplikowane już w garażach znajomych - choć to oczywiście subiektywna opinia bo nie wykonywałem zdjęć termowizyjnych :wink: )

Pozdrowienia

Z tego, co wiem, to segmentową i roletową montuje się zdezydowanie po tynkowaniu. Ja montowałem uchylną przed tynkowaniem - tak doradził sprzedawca, który sprawiał wrażenie kompetentnego i dobrze wiedzącego do czego ma służyć brama garażowa...

Co do wątku "Wiśniowski - Hormann" to wybrałem Hormanna głównie ze względu na kompetentnego sprzedawcę, który nie tylko odpowiadał na wszystkie moje pytania techniczne, ale i miał (pochodzące z doświadczenia) własne zdanie na ten temat. A to warte jest więcej niż kilkadziesiąt złotych różnicy pomiędzy drzwiami W. i H. Poza tym wybrałem dość nietypowe drzwi - do własnoręcznego wypełnienia: u Hormanna obejrzałem szczegóły na obrazkach od razu, a u Wiśniowskiego przez kilka tygodni nie doczekałem się na opis jak toto wygląda...

Co do wątku "Wiśniowski - Hormann" to wybrałem Hormanna głównie ze względu na kompetentnego sprzedawcę, który nie tylko odpowiadał na wszystkie moje pytania techniczne, ale i miał (pochodzące z doświadczenia) własne zdanie na ten temat. A to warte jest więcej niż kilkadziesiąt złotych różnicy pomiędzy drzwiami W. i H...

Przy bramach segmentowych - ocieplanych różnice są znaczne! W moim przypadku brama ocieplana (4 cm ocieplenia) u Wiśniowskiego kosztuje 2800 zł, a u Hormana 4400 zł :o