Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Benedykt III Karoliny i Artura :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję baaardzo :)

Dla rodziców swoje maleństwo zawsze jest naj, naj, naj ;)

My w roli rodziców czujemy sie bardzo dobrze :)

Czekalismy z niecierpliwościa na pojawienie się tej małej istotki, więc mamy bzika na jej punkcie ;)

Juleczka nie ma jeszcze dwóch tygodni, a wydaje mi się,że jest z nami od zawsze!

Na razie jest grzeczniutka i bardzo pogodna :)

Lubi zmienianie pieluszek, kompiel a uwielbia masaż i całowanie stópek!!! :lol2: Wtedy cała twarzyczka się relaksuje, usteczka lekko rozchylają a ona zaczyna spokojnie oddychać ;) Jak się przestaje robi świece ( mała gimnastyczka ;) ) nóżki sztywno i chce jeszcze :) :) :)

Jednym słowem uwielbiam ją :)

Ja na szczęście po cięciu doszłam do siebie dość szybko, tzn. pierwsze 3 dni to była masakra, ale potem przełom i było juz oki ;) więc od 5 dnia czułam się jak nowo narodzona :) Z pewnością przyczyniła się do tego mała istotka ;)

Tatuś oczywiście oszalał na punkcie Juleczki ale to zaczeło się już przed jej narodzinami ;)

Teraz dzielnie zmienia pieluszki, karmi (buteleczką ;) ) i radzi sobie ze wszystkim przy malej...

Jednym słowem ,życie staneło lekko na głowie ale nie wobrażam sobie czegoś piękniejszego .... :)

Pozdrawiam Was kochani serdecznie i przesyłam buziaki od Julci dla wszystkich Cioć i Wujków forumowych :****

No przecudna jest !!!! Widziałam w swoim życiu mnóstwo niemowląt i różnie to było z urodą na początku, mój syn chwilę po cesarce wyglądał jak bokser po ciężkiej walce i długo tak mu się utrzymywało :lol2:, córka po 12 godzinnym ciężkim porodzie wyglądała ślicznie:D

Julcia wyjątkowo pięknej urody jest, ale nie mogło być inaczej- bo przecież geny po rodzicach:)

• 2 weeks później...

Witajcie Karolina i Artur,

Gratuluję Wam pociechy i życzę jak najwięcej zdrowia dla Waszego dzidziusia i dla Was samych. I oczywiście gratuluję przepięknie zbudowanego i wykończonego Benia, którym jesteśmy wprost zachwyceni.

Podobnie jak Wy pewien czas temu, nam również obecnie Benio przypadł do gustu i zdecydowaliśmy się wybudować Benedykta V, z małymi zmianami (wrzuciłem w komentarze do dziennika Saly - http://forum.muratordom.pl/entry.php?111838-Benedykt-V-Zmiany-w-projekcie-%28-D%C3%B3%C5%81-%29-Nasz-Benio-%29 oraz http://forum.muratordom.pl/entry.php?111861-A-tak-wymy%C5%9Bli%C5%82am-g%C3%B3r%C4%99-w-naszym-Beniu-%29) - oczywiście grafika jest Saly, nasze zmiany są tylko w opisie.

W chwili obecnej jesteśmy po adaptacji projektu i w momencie składania pozwolenia na budowę - planujemy ruszyć z budową latem tego roku (2011).

Jeżeli mogę Was podręczyć pytaniami to mam dotyczące ogrzewania - jak wygląda kwestia ogrzewania Benia - czy moglibyście zdradzić ile mniej więcej wychodzi koszt ogrzewania miesięcznie? Nie znalazłem w Waszym dzienniku (albo mi to umknęło) ale na jakie ogrzewanie zdecydowaliście się - czy jest to kocioł kondensacyjny gazowy czy inne ogrzewanie? Czy używacie instalacji wywiewno-nawiewnej z rekuperatorem? Na zdjęciach nie widziałem wrzutni/wyrzutni powietrza, ale może też mi to umknęło. I czy rozważaliście zastosowanie kolektorów słonecznych?

Benio (i w szczególności Wasza realizacja) jest pięknym domem, mamy tylko trochę obaw co do kosztu jego utrzymania. Teraz jesteśmy młodzi, pracujemy i pewnie na to nie zwracamy za dużej uwagi, ale za te 20-30 lat, gdy będziemy starsi utrzymanie takiego dużego domu może okazać się nie lada problemem.

Co sądzicie o naszych zmianach (linki powyższe) z Waszego punktu widzenia, jako doświadczeni w budowie Benia?

Dziękuję z góry za odpowiedź,

Pozdrawiam serdecznie,

A.

Witaj,

Dzięki za bardzo miłe słowa. Poniżej postaram się odpowiedziec na Twoje pytania:

- jak wygląda kwestia ogrzewania Benia - czy moglibyście zdradzić ile mniej więcej wychodzi koszt ogrzewania miesięcznie?

Koszt ogrzewania Benia z ogrzaniem ciepłej wody przy dużych mrozach kosztuje nas ok 350 - 400 zł miesięcznie.

- Nie znalazłem w Waszym dzienniku (albo mi to umknęło) ale na jakie ogrzewanie zdecydowaliście się - czy jest to kocioł kondensacyjny gazowy czy inne ogrzewanie?

Ogrzewamy gazem, kocioł dwufunkcyjny, kondensacyjny ze stacją pogodową.

- Czy używacie instalacji wywiewno-nawiewnej z rekuperatorem? Na zdjęciach nie widziałem wrzutni/wyrzutni powietrza, ale może też mi to umknęło.

Nie posiadamy rekuperacji.

I czy rozważaliście zastosowanie kolektorów słonecznych?

- po obliczeniach wyszło nam, że kolektory zwróciłyby się po kilkunastu latach, nie wliczając w to kosztów eksploatacji, wymiany płynów itd.

- Co sądzicie o naszych zmianach (linki powyższe) z Waszego punktu widzenia, jako doświadczeni w budowie Benia?

Zwiększenie obrysu domu jak najbardziej tak. Zamurowanie okna w kuchni to też dobry pomysł, dzięki temu macie choc jedną wolną ścianę. Powiększenie salonu o pokój za kominem oraz przesunięcie go jak najbardziej ok, salon będzie naprawdę ogromny. Brak spiżarni wg minus ale przy dużej zabudowie kuchennej może byc :). Co do łazienki na górze i wejścia do niej z półpiętra to wymagac to będzie dużych zmian w ułożeniu schodów, tj będą musiały byc dużo bardziej strome, lub wcześniej się rozpoczynac.

Reasumując, na pewno po Waszych zmianach dom będzie dużo bardziej przestronny. Powodzenia!

Mam problem z fotosikiem więc wklejam z dysku miniaturki, które po kliknięciu powinny się powiększyć.

[ATTACH=CONFIG]41474[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]41472[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]41475[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]41473[/ATTACH]

cuuuuuudne maleństwo!!!!

Gratuluje raz jeszcze i ściskam straszliwie;)

buziaczki!

• 2 weeks później...

Przepraszam,że tyle nie odpisuję, ale zarówno Julcia jak i przeprowadzka wypełniły szczelnie mój czas ;)

aksamitka - powody sprzedeży domku opisałam kilka stron wcześniej w komentarzach ;)

beauty - mieszkanie które mieliśmy przed budową benia zostało juz wcześniej sprzedane, ale w międzyczasie "nabyliśmy" inne mieszkanie.

Przestronne, wygodne miejsce ale nie ma to jak domek ;) więc .... trzeba budować! ;)

Dominika i Łukasz - oczywiście,że dam znac jak budowa ruszy ;)

AJA123 - dziękuję bardzo ale takie rzeczy to chyba tylko w erze ;) ... oby potencjalnych problemów było jak najmniej ;)

IZA30 - szczerze mówiąc jeszcze nie zdecydowaliśmy co do projektu, najpierw musimy znaleść działkę... a jest to bardzo trudne..... mamy konkretne oczekiwania, co zdecydowanie utrudnia sprawę ;)

Prawdopodbnie zdecydujemy sie na projekt indywidualny.... tak by maksymalnie wykorzystac powierzchnię w miejscech gdzie nam na tym zależy najbardziej i by przy stosunkowo niewielkiej powierzchni ( ok 200m2 ) zyskać przestronne i funkcjonalne wnętrza .... pewnie będziemy bazować na jakims projekcie... ale konkretów narazie brak ;(