Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe w kabinie prysznicowej. Czy można?

Recommended Posts

Mam kabinę murowaną, na spodzie jeszcze nie mam płytek ale będzie kamienna mozaika zafugowana fugą epoksydową. Chcę na zamontować w reszcie łazienki matę grzejną- elektryczną podłogową jako dodatkowe ogrzewanie i poprawę komfortu przy kąpieli. Zastanawiam się czy można też dać matę w brodziku?

Jeżeli tak to czy są jakieś wskazówki dotyczące montaży w takim miejscu, np. odległości przewodu grzejnego od syfonu? Wiem że sam kabel ma dość znaczną temperaturę i chyba mogło by to wywołać zwichrowania plastiku z którego zrobiony jest syfon odpływu.

I jeszcze jedno. Matę zatapiał bym w kleju przy układaniu płytek. Jaki klej zastosować??

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/131123-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-kabinie-prysznicowej-czy-mo%C5%BCna/

Mam kabinę murowaną, na spodzie jeszcze nie mam płytek ale będzie kamienna mozaika zafugowana fugą epoksydową. Chcę na zamontować w reszcie łazienki matę grzejną- elektryczną podłogową jako dodatkowe ogrzewanie i poprawę komfortu przy kąpieli. Zastanawiam się czy można też dać matę w brodziku?

Jeżeli tak to czy są jakieś wskazówki dotyczące montaży w takim miejscu, np. odległości przewodu grzejnego od syfonu? Wiem że sam kabel ma dość znaczną temperaturę i chyba mogło by to wywołać zwichrowania plastiku z którego zrobiony jest syfon odpływu.

I jeszcze jedno. Matę zatapiał bym w kleju przy układaniu płytek. Jaki klej zastosować??

Pozdrawiam.

Rozwiązanie nie polecane. Ciepło na mozaice będzie bo i ciepłą wodą będzie polewana (przynajmniej tak zakładam). Podłogówka będzie tylko wysuszać syfon co nie jest korzystne.

Nie wiem jak z elektrycznym :roll:

Wodne bez problemu. Temperatura podłogi ogrzewanej wynosi dwadzieścia parę stopni, więc woda z syfonu nie odparuje tak szybko. Rurkę trzeba dosunąć od syfonu,żeby nie była bliżej niż 15 centymetrów.

:wink: