magda76 06.10.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Pomóżcie, bo juz sama nie wiem. Mam miejsce ok. 170 - 180 cm. między ścianą a kanapą, jest to jedyne miejsce w salonie gdzie mogę wstawić stół z krzesłami. Tylko nie wiem, czy tyle miejsca wystarczy? Stól albo 90, albo 80 cm. szerokości, no i po dwa krzesła z każdej strony? Czy to wogóle ma sens, czy będzie ciasnota? Wiem, mam metrówkę i mierzę i mierzę, wydaje mi się że na styk będzie, ale nie jestem pewna, czy swobodnie da się te krzesła odsunąć, może są jakieś normy ogólne? Jak jest u Was? Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 06.10.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Pomóżcie, bo juz sama nie wiem. Mam miejsce ok. 170 - 180 cm. między ścianą a kanapą, jest to jedyne miejsce w salonie gdzie mogę wstawić stół z krzesłami. Tylko nie wiem, czy tyle miejsca wystarczy? Stól albo 90, albo 80 cm. szerokości, no i po dwa krzesła z każdej strony? Czy to wogóle ma sens, czy będzie ciasnota? Wiem, mam metrówkę i mierzę i mierzę, wydaje mi się że na styk będzie, ale nie jestem pewna, czy swobodnie da się te krzesła odsunąć, może są jakieś normy ogólne? Jak jest u Was? Z góry dziękuję! Do kwadratowego stołu tej wielkości to raczej po jednym krzesle z czterech stron. Mam stół 90-tke i nie bardzo da radę,żeby przy jednym boku dwoje ludzi wygodnie zjadło. Może wystarczy przystawić stół do sciany albo do pleców kanapy, 3 miejsca na codzien Ci wystarczą? A w szczegolnych wypadkach jakos dostawiac dodatkowe krzeslo... Albo stół prostokątny, węższy, ale tak żeby przy dłuższych bokachzmieściły się po dwa krzesła. Tu jest trochę o ergonomii: http://www.takmieszkam.pl/archiwum/index.php?d=PM&nr=1 http://www.gazetadomprojekt.pl/Wnetrza/.../Powiedz-mi-jak-jadasz Piszą, że potrzeba minimum 80 cm do wygodnego odsuwania krzesła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 06.10.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Pomóżcie, bo juz sama nie wiem. Mam miejsce ok. 170 - 180 cm. między ścianą a kanapą, jest to jedyne miejsce w salonie gdzie mogę wstawić stół z krzesłami. Tylko nie wiem, czy tyle miejsca wystarczy? Stól albo 90, albo 80 cm. szerokości, no i po dwa krzesła z każdej strony? Czy to wogóle ma sens, czy będzie ciasnota? Wiem, mam metrówkę i mierzę i mierzę, wydaje mi się że na styk będzie, ale nie jestem pewna, czy swobodnie da się te krzesła odsunąć, może są jakieś normy ogólne? Jak jest u Was? Z góry dziękuję! Z ciekawości zmierzyłem. Przy wstawaniu wrzesło odstaje na 65cm od krawędzi stołu co daje 210cm wraz ze stołem i krzesłami. W dodatku na styk to pewność poobijanej ściany. Zależy to też od wymiarów krzesła. Wg mnie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 13.10.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Zdecydowanie za mało. Ja miała ostatnio przyjęcie urodzinowe w domu, w pokoju o szerokości 3 metrów stał tylko stół szeroki na 90 cm no i było w sam raz. U siebie w jadalni będę miała cześciowo 2,80, przesuwałam ściankę bo było 2,20 a to mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda76 13.10.2009 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Na czas imprez stół będzie stamtąd przestawiany, chodzi tylko o zwykłe, codzienne ustawienie, żeby np. zjeść posiłek przed tv w salonie od czasu do czasu. trochę poczytałam zalinkowany wyżej art. i wydaje mi się, że trochę przesadzają, próbowałam usiąść do stołu i na prawdę nie muszę wysuwać krzesła na pół metra od stołu żeby swobodnie usiąść. No cóż, jak się nie ma co się lubi... Najwyżej za jakiś czas kupię mniejszą sofę, to wnęka się powiększy, a póki co stół zamówiony Dziękuję wszystkim za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 13.10.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 A tak to pewnie, stół zamówiony, a chciałam poradzić, żeby w takim razie kupić 70 cm szeroki, no 80 cm. Taki w zupełności wystarczy na codzinne spożywanie posiłków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts