Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do użytkowników przezroczystych kabin szklanych

Recommended Posts

Witam. Jestem tu nowa więc najpierw się przedstawię. Mam na imię Magda i jestem na etapie urządzania nowo nabytego mieszkania w bloku.

Marzy mi się przezroczysta kabina szklana, ale obawiam się utrzymania jej w czystości, chodzi mi przede wszystkim o osadzający się kamień, zwłaszcza że nasza woda jest bardzo zwapniona.

Czy jest szansa, że po paru latach kabina nadal będzie wyglądać przyzwoicie i nie będę przeklinać dnia, w którym ją kupiłam? :wink:

https://forum.murator.pl/topic/131129-pytanie-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-przezroczystych-kabin-szklanych/

Szansa jest zawsze :wink: .

Ja mam przezroczysta juz kilka lat , wygląda jak nówka.

Podpowiem Ci , ze jeśli wybierzesz jasne płytki na ściane w kabinie to mniej będzie widoczny osad z kamienia. Im ciemniejsze płytki w kabinie tym bardziej widoczny osad.

Kup sobie jeszcze anticalc ravaka , to taki wosk na szyby , zeby woda spływała . Nie tworzy się wtedy kamien.

Ja teraz bede urzadzała kolejne lokum i tez daje szkło przezroczyste.

Tez mam. Mi chodzilo o to aby nie zamykac przestrzeni. To akurat sie udalo, ale po kazym uzyciu, niestety wycieranie do sucha.
My kupiliśmy małą ściągaczkę - taką jak do mycia szyb i ostatnia osoba kąpiąca się wyciera szybę - zajmuje to dosłownie parę sekund, nawet ośmiolatek sobie radzi a kabina wygląda super. Kupiliśmy Dolphi Premium - ma powłokę taką przeciw osadzaniu się kamienia (anticalc), może to też trochę pomaga.
Ja mam przezroczystą kabinę od 5 lat. Nic się niedobrego nie dzieje a wodę też mam zakamienioną. Oczywiście trzeba dbać, ale nie myć po każdym użyciu. Raz w tygodniu przeczyścisz tym, czym czyścisz umywalkę, czy kafelki i nie będzie problemu.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Trochę mi ulżyło po Waszych pozytywnych opiniach. Nie zniechęcam się więc wizją nalotu z kamienia i ewentualnym szorowaniem, i kupuję przezroczystą! :D

Myśleliśmy o kabinie z Koła, seria GEO6. Brodzik mamy prostokątny więc potrzebuję tylko ścianki bocznej i drzwi. Ma ktoś?

ja mam co prawda same drzwi (wnęka prysznocowa). kupiłam drzwi powlekane czymś tam... firmy Huppe. nie wycieram po kąpieli. jak krople wody wyschną na szkle - przecieram suchą ścierką i drzwi jak nie używane.