Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie mieszkania od wewnatrz

bajbajeczka

Recommended Posts

Witam. Mieszkam z nastoletnią córcią w bloku ktory został wybudowany w latach 50-tych,nade mna jest juz tylko wysoki strych.Mieszkanie moje jest narożne na dodatek od strony zachodniej. Blok ten nie jest ocieplony i nie ma tez ogrzewania miejskiego,każdy w tym bloku ma swoje własne ogrzewanie,ja mam akurat gazowe.Mieszkanie jest bardzo zimne i mimo nagrzania szybko sie wychładza,koszty ogrzewania gazowego przerosły moje wszelkie oczekiwania.Ostatniej zimy w ramach oszczedzania wyłączałam całkowice ogrzewanie na noc a mimo to w marcu miałam 1600 zł niedopłaty,dodam że co miesąc płaciłam przeszło 400 zł za gaz.Zmieniłam okna i planuje też ocieplic sciany od strony wewnetrznej,wata mineralna plus płyty kartonowo gipsowe ale chciałabym tez ocieplic sufit i teraz nie wiem czy wystarczy że na strychu położe wate mineralna bądz styropian( co wybrac?) czy lepiej będzie jak ocieplę od strony mieszkania,dodam że chciałabym to zrobic jak najtaniej. Bardzo prosze o pomoc. Monika

• 2 weeks później...
ja chciałbym tu przypomnieć temat, gdyż chyba nadal nie ma jednoznacznej odpowiedzi, a mnie też nurtuje pytanie czy można ocieplić mieszkanie od wewnątrz. Nie mam możliwości ocieplenia od zewnątrz, a pokój się wychładza szybko i do bardzo niskiej temperatury. Mam mury 25cm cegła i parę lat temu 2cm styropianu od wewnątrz. czy można dodać jeszcze styropianu lub wełny 10cm od wewnątrz??? czy to może grozi czymś katastrofalnym dla murów?

Można pod warunkiem jeżeli docieplisz i z zewnątrz !

Dlatego od środka się nie dociepla bo punkt rosy - przemarzania- będzie tuż za steropianem i tam będą powstawać różne pleśnie i grzyby groźne dla naszych górnych i dolnych dróg oddechowych

Pomału kolego.

Aby powstał grzyb muszą być odpowiednie warunki nawet w lesie.

Ocieplać od środka można, są nwet szkoły, że powinno sie ocieplać tylko od środka / teoria TB /

Zgadzam się z tym, że można ocieplać od środka, ale .

1. nalezy dać paro izolację, czyli wełna lub styropian, paroizolacja, płyty G/k

Jeżeli jest dostęp od góry do stropu to położyć na nim wełnę / jak proponuje kolega zbigmor / jeżeli nie to tak wyżej lub np. Ekofiber wdmuchnięty na strop.

ok. super.

czyli na ścianę stawiam profile, a między nie wełna, na nią dopiero folię paroizolacyjną i płyty, tak? dobrze zrozumiałem? pod wełnę, bezpośrednio na ścianę nic nie trzeba?

chyba się biorę do roboty...

Tak.

Powodzenia i dużo ciepełka. :)

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
ze względu na fizykę budowli, i przywołany już wyżej punkt skraplania rosy, przyjmuje się że ocieplanie od wewnątrz jest dobre na parę lat, a potem zaczynają się problemy z materiałem zewnętrznym, który zaczyna się dezintegrować... czasem dosłownie rozsypywać. Ponadto przy ocieplaniu od zewnątrz, mało kto robi jakiekolwiek obliczenia... co powoduje mniejszą skuteczność ocieplenia, oraz destruktywne działanie m.in. na budulec.

Można pod warunkiem jeżeli docieplisz i z zewnątrz !

Dlatego od środka się nie dociepla bo punkt rosy - przemarzania- będzie tuż za steropianem i tam będą powstawać różne pleśnie i grzyby groźne dla naszych górnych i dolnych dróg oddechowych

punkt rosy nie jest za styropianem, ale zgodnie z obliczeniami , czasem w cegle, czasem przed, lub za styropianem...

ogólnie najważniejszą rzeczą jest to - aby odsunąc wełnę - poprzez pustke powietrzną od twardego materiału na którym może skraplać się para wodna.

przy zachowaniu takiego rozwiązania - można wykonać ocieplenie od wewnątrz

i gdzie ona będzie odprowadzana? na fragment ex parkietu?

• 1 month później...
  • 2 months później...
Moją mamę jakiś domorosły fachowiec namówił do ocieplenia ściany od wewnątrz. Ściana w jednym z pokoi sąsiaduje z nieocieplaną werandą. I właśnie na tę ścianę został położony styropian bez żadnej paroizolacji. Grzyb właśnie zjada tę ścianę, zaczynając również pożywiać się sufitem.

• 5 years później...