Tercjusz 06.10.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Witam Wszystkich, Ostatniej zimy przymarzły mi kaloryfery w altanie. Postanowiłem ją ocieplić z zewnątrz. I tutaj jest moje pytanie. 1. Czy styropian 50mm jest wystarczający aby uniknąć zamarzania rur?2. Czy obecnie można jeszcze kleić styropian do ścian? (mam na myśli obecną temperaturę) Altana to coś w rodzju przybudówki: ściana z oknem, ściana z drzwiami i jedna pełna. Na górze taras. Ściany z pustaków. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 06.10.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 czy wspomniane okno i drzwi stawia opor zimnu?, czy fundament jest izolowany? a jesli plytki to, czy jest jakas izolacja od gruntu? no i strop (dach) ma jakas izolacje? czy tylko np. blacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tercjusz 06.10.2009 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Altana nie jest na poziomie gruntu, jest przynajmniej 1m powyżej. Jeśli chodzi o dach to na stropie są jedynie płytki (coś jak terakota). Izolowane raczej nie było. Tato to budował jak mnie jeszcze na świecie nie było więc nie mam wiedzy na ten temat. Okno i drzwi nie są rewelacyjne i sądzę, że nie do końca stawiają opór zimnu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.10.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Kleić można jeśli tylko na zewnątrz jest powyżej 0. Przykryć siatką i klejem jeśli w nocy jeszcze nie ma przymrozków.Czy styropian 50mm wystarczy zależy od izolacji pozostałej części, mrozów w zimie na zewnątrz i ogrzewania. Przy -30 deg C w dłuższym okresie i braku źródeł ciepła wewnątrz praktycznie żadna izolacja nie zabezpieczy przed zamarznięciem wody wewnątrz. Lepsza izolacja=dłuższy czas wyziębiania, a nie zatrzymanie tego procesu. Dopierow w momencie, gdy ilość ciepła z ziemii pod domem oraz wspólnej ściany z innym ogrzewanym budynkiem zrówna się ze stratami ciepła całego domu można mieć nadzieję na nie przemarzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tercjusz 07.10.2009 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Dziękuję za odpowiedź. Weekend ma być ciepły więc jutro startuję. Jeszcze takie pytanie. Tynk jest pomalowany farbą emulsyjną. Powinienem zbić tynk w takim przypadku? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tercjusz 10.10.2009 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Witam, Tynk już zbity.Teraz listwy startowe. Ściany nie są zbyt proste. Dziury w pustakach. Czy mogę je wypełnić pianką montażową?Jak się obrabia ościeże okien i drzwi? Cieńszy styropian?Proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts