Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie altany

Tercjusz

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

Ostatniej zimy przymarzły mi kaloryfery w altanie. Postanowiłem ją ocieplić z zewnątrz. I tutaj jest moje pytanie.

1. Czy styropian 50mm jest wystarczający aby uniknąć zamarzania rur?

2. Czy obecnie można jeszcze kleić styropian do ścian? (mam na myśli obecną temperaturę)

Altana to coś w rodzju przybudówki: ściana z oknem, ściana z drzwiami i jedna pełna. Na górze taras. Ściany z pustaków.

Pozdrawiam.

Altana nie jest na poziomie gruntu, jest przynajmniej 1m powyżej. Jeśli chodzi o dach to na stropie są jedynie płytki (coś jak terakota). Izolowane raczej nie było. Tato to budował jak mnie jeszcze na świecie nie było więc nie mam wiedzy na ten temat. Okno i drzwi nie są rewelacyjne i sądzę, że nie do końca stawiają opór zimnu.

Kleić można jeśli tylko na zewnątrz jest powyżej 0. Przykryć siatką i klejem jeśli w nocy jeszcze nie ma przymrozków.

Czy styropian 50mm wystarczy zależy od izolacji pozostałej części, mrozów w zimie na zewnątrz i ogrzewania. Przy -30 deg C w dłuższym okresie i braku źródeł ciepła wewnątrz praktycznie żadna izolacja nie zabezpieczy przed zamarznięciem wody wewnątrz. Lepsza izolacja=dłuższy czas wyziębiania, a nie zatrzymanie tego procesu. Dopierow w momencie, gdy ilość ciepła z ziemii pod domem oraz wspólnej ściany z innym ogrzewanym budynkiem zrówna się ze stratami ciepła całego domu można mieć nadzieję na nie przemarzanie.