odaro 06.10.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Jakie plastyfikator stosowaliście do wylewek pod ogrzewanie podłogowe. Czy to musi być jakiś specjalny plastyfikator? Czy każdy plastyfikator do wylewek betonowych będzie dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.10.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 plastyfikator ma za zadanie zmniejszenie wody zarobowej w zaprawie nie rozumiem jaki miałby miec związek z ogrzewaniem podłogowym ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.10.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Jakiś tam bo i inni o tym piszą Wylewka na ogrzewaniu podłogowym powinna mieć wytrzymałość przynajmniej 10 MPa i przygotowywana jest z gruboziarnistego piasku oraz cementu w ilości ok. 400 kg na m3 jastrychu. Plastyfikator np. Ceresit CC 83 dodawany zgodnie z instrukcją stosowania. Izolacja cieplna podłogi na gruncie powinna mieć grubość przynajmniej 10 cm. I takie cudo: http://www.nokaut.pl/oferta/plastyfikator-do-jastrychu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 06.10.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Plastyfikator ma za zadanie zapobiegać pękaniu pod wpływem naprężeń spowodowanych zmianą temperatury. Do naszych wylewek na podłogówkę był dodany plastyfikator w płynie. Niektórzy dodają włókna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 06.10.2009 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 plastyfikator ma za zadanie zmniejszenie wody zarobowej w zaprawie nie rozumiem jaki miałby miec związek z ogrzewaniem podłogowym ...? Każda firma produkująca ogrzewanie podłogowe np. Purmo czy Kisan i inne mają w swojej ofercie plastyfikator, który wg nich jest niezbędny do zastosowania do wylewki pod ogrzewanie podłogowe. Mnie ciekawi czy taki plastyfikator np. od Purmo różni się czymś od np Pozzolith http://www.grupapsb.com.pl/produkty/katalog-produktow/produkty/pozzolith-standard.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 06.10.2009 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Plastyfikator ma za zadanie zapobiegać pękaniu pod wpływem naprężeń spowodowanych zmianą temperatury. Do naszych wylewek na podłogówkę był dodany plastyfikator w płynie. Niektórzy dodają włókna. Plastyfikator zazwyczaj jest w płynie Plastyfikator daję się razem z włóknami a nie zamiast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 06.10.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 plastyfikator ma za zadanie zmniejszenie wody zarobowej w zaprawie nie rozumiem jaki miałby miec związek z ogrzewaniem podłogowym ...? Każda firma produkująca ogrzewanie podłogowe np. Purmo czy Kisan i inne mają w swojej ofercie plastyfikator, który wg nich jest niezbędny do zastosowania do wylewki pod ogrzewanie podłogowe. Mnie ciekawi czy taki plastyfikator np. od Purmo różni się czymś od np Pozzolith http://www.grupapsb.com.pl/produkty/katalog-produktow/produkty/pozzolith-standard.html Na to pytanie Ci nie odpowiem, ale domyślam się, że różnią się od siebie tak jak różnią się np. panadol i paracetamol. Pewnie główny składnik ten sam, ale inna nazwa handlowa i opakowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 06.10.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Plastyfikator ma za zadanie zapobiegać pękaniu pod wpływem naprężeń spowodowanych zmianą temperatury. Do naszych wylewek na podłogówkę był dodany plastyfikator w płynie. Niektórzy dodają włókna. Plastyfikator zazwyczaj jest w płynie Plastyfikator daję się razem z włóknami a nie zamiast. Włókna dawaliśmy na tynk, który przykrywa rurki ogrzewania ściennego, a do wylewki na podłogówkę poszedł sam plastyfikator (i siatka 10 x 10 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.10.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Plastyfikator ma za zadanie zapobiegać pękaniu pod wpływem naprężeń spowodowanych zmianą temperatury... a wg mnie do tego służy siatka zbrojeniowa lub zbrojenie rozproszone czyli włokna polipropylenowe zaś plastyfikatory i upłynniacze mają głownie za zadanie zmniejszenie ilości dozowanej wody do mieszanki betonowej, a równocześnie uzyskanie dobrej plastyczności i urabialności mieszanki betonowej dzięki temu dobrze wypełnia ona szalunki, nie pozostawiając raków (pustych przestrzeni), daje się też łatwiej zagęścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 06.10.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Myślę, że tak zupełnie bez potrzeby go się nie zaleca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 06.10.2009 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 A możecie polecić jakieś producenta zbrojenia rozproszonego? Właśnie doczytałem że są włókna polipropylenowe i stalowe. http://www.siatpol.pl/l/pl/zbrojenia_rozproszone a nawet taki stary wątek na forum muratora http://forum.muratordom.pl/zbrojenie-rozproszone,t1069.htm Stosował ktoś włókna stalowe do swoich wylewek z miksokreta nie chodzi mi o ogrzewanie podłogowe ale wogóle o wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.10.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Stosował ktoś włókna stalowe do swoich wylewek z miksokreta nie chodzi mi o ogrzewanie podłogowe ale wogóle o wylewki włokna stalowe ? stosowałem zarówno siatki stalowe jak i włokna polipropylenowe /włokna kupisz w pierwszym lepszym GS ie jak i siatki /plastyfikator chyba tez/- IMHO marka bez znaczenia/ Myślę, że tak zupełnie bez potrzeby go się nie zaleca a plastyfikator zaleca sie i owszem /nigdzie nie pisałem, ze sie go nie zaleca / choc wyobraż sobie, ze w Polsce i na swiecie zrobono wiele wylewek i bez plastyfikatora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 07.10.2009 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Ja dawalem plastyfikator do wylewek na ogrzewanie podlogowe i wlokna zbrojace ale mialem i siatke stalowa 15x15 na ktorej ulozone sa rurki podlogowki. Zarowno siatka jak i wlokna sluza temu samemu celowi -uzbrojeniu wylewki, zeby nie pekala "zbytnio" Plastyfikator ma za zadanie uplastycznic beton by mogly zmniejszac sie naprezenia podczas zmian temperatur i zeby beton od razu nie pekal. Jesli maja byc na to polozone plytki to dajemy klej elastyczny i fuge elastyczna i nie powino nam nic pekac podczas uzytkowania. Beton posadzkowy pracuje szczegolnie podczas zmian temperatur i nie dodajac plastyfikatora narazamy sie na mikropekniecia/pekniecia posadzki. Te dodatki nie sa drogie a firma tutaj nie ma wiekszego znaczenia - ja szukalem jak najtaniej. Wlokna mozna dodawac tez do betonow np. w ogrodzeniu jesli nam zostana - nie powinno byc problemu jesli kupimy go zbyt duzo Ja dodalem czesc nadwyzki wlokien do betonu ktorym wylewalem progi w garazu -uzupelnienia wysokosci pomiedzy fundamentem a posadzka w garazu a reszte dodam do ogrodzenia. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.10.2009 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 włokna stalowe ? No stalowe jest ich całkiem skoro http://www.google.pl/search?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&hs=QSl&q=zbrojenie+rozproszone+w%C5%82%C3%B3kna+stalowe&btnG=Szukaj&lr= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.10.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 stosuje sie je raczej przy posadzkach przemysłowych, fundamentach pod maszyny w budownictwie mieszkaniowym to raczej rzadkośc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 07.10.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Ja dawalem plastyfikator do wylewek na ogrzewanie podlogowe i wlokna zbrojace ale mialem i siatke stalowa 15x15 na ktorej ulozone sa rurki podlogowki. ... Pzdr. JA bym był za ułożeniem siatki na rurkach a nie pod nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.10.2009 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Ja dawalem plastyfikator do wylewek na ogrzewanie podlogowe i wlokna zbrojace ale mialem i siatke stalowa 15x15 na ktorej ulozone sa rurki podlogowki. ... Pzdr. JA bym był za ułożeniem siatki na rurkach a nie pod nimi. A ja bym się Ciebie nie słuchał bo mylisz pojęcia i nie zawsze siatka służy do tego samego mimo że jest zalana w wylewce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 07.10.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Ja dawalem plastyfikator do wylewek na ogrzewanie podlogowe i wlokna zbrojace ale mialem i siatke stalowa 15x15 na ktorej ulozone sa rurki podlogowki. ... Pzdr. JA bym był za ułożeniem siatki na rurkach a nie pod nimi. A ja bym się Ciebie nie słuchał bo mylisz pojęcia i nie zawsze siatka służy do tego samego mimo że jest zalana w wylewce. No zależny do czego chcemy ją wykorzysta! Jeżeli do montażu pex to pod nimi jeżeli do zabezpieczenia jastrychu przed pękaniem to na rurkach. Ale pex z powodzeniem można spinkami do styro montować. Dawanie siatki pod pex w celu wzmocnienia posadzki to mim skromnym zdaniem porażka! Ponieważ od spodu jest ona nie otoczona odpowiednią ilością betonu. Nie mylę pojęć wiem o co chodzi. Ale mowa w tym wątku o wzmacnianiu jastrychu plastyfikatorem włóknami i siatką więc ciągnę tą myśl. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.10.2009 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Ja dawalem plastyfikator do wylewek na ogrzewanie podlogowe i wlokna zbrojace ale mialem i siatke stalowa 15x15 na ktorej ulozone sa rurki podlogowki. ... Pzdr. JA bym był za ułożeniem siatki na rurkach a nie pod nimi. A ja bym się Ciebie nie słuchał bo mylisz pojęcia i nie zawsze siatka służy do tego samego mimo że jest zalana w wylewce. No zależny do czego chcemy ją wykorzysta! Jeżeli do montażu pex to pod nimi jeżeli do zabezpieczenia jastrychu przed pękaniem to na rurkach. Ale pex z powodzeniem można spinkami do styro montować. Dawanie siatki pod pex w celu wzmocnienia posadzki to mim skromnym zdaniem porażka! Ponieważ od spodu jest ona nie otoczona odpowiednią ilością betonu. Nie mylę pojęć wiem o co chodzi. Ale mowa w tym wątku o wzmacnianiu jastrychu plastyfikatorem włóknami i siatką więc ciągnę tą myśl. Pozdro. Niestety mylisz pojęcia siatkę pod Pexem nie daję się po to żeby wzmocnić wylewkę!!!! tylko po to żeby przymocować rurę Pexa. A nie zawsze masz styropian i spinki do mocowania w styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 07.10.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Stosował ktoś włókna stalowe do swoich wylewek z miksokreta nie chodzi mi o ogrzewanie podłogowe ale wogóle o wylewki włokna stalowe ? stosowałem zarówno siatki stalowe jak i włokna polipropylenowe /włokna kupisz w pierwszym lepszym GS ie jak i siatki /plastyfikator chyba tez/- IMHO marka bez znaczenia/ Myślę, że tak zupełnie bez potrzeby go się nie zaleca a plastyfikator zaleca sie i owszem /nigdzie nie pisałem, ze sie go nie zaleca / choc wyobraż sobie, ze w Polsce i na swiecie zrobono wiele wylewek i bez plastyfikatora ... Oczywiście, że masz rację. Podobnie w Polsce i na świecie wyprodukowano wiele samochodów bez systemów ABS, kontroli trakcji itd. Nadal się produkuje, ale produkuje się też z tymi udogodnieniami - wybór należy do klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts